eMailing 2008-02: Bijzondere DOSgg-bijeenkomst op 9 februari

  Lezingen, workshops, gratis discs, koopjesmarkt, ………  

Op zaterdag 9 februari moet je in De Bilt zijn. De DOS-gebruikersgroep organiseert dan een bijzondere bijeenkomst voor de leden. Ook introducés zijn welkom. Deelname is gratis.
Bijzonder, omdat elk DOSgg-lid gratis een CD-ROM of een DVD-ROM naar keuze mee krijgt, ook de spiksplinternieuwe DigiFotoDisc 2008 of WebOntwerp 2008. En er wordt een markt georganiseerd, waar je overtollige computerspullen mag verkopen.
Natuurlijk is er ook het gebruikelijke programma van lezingen, workshops, informatie, VraagBaak, onderling contact en gezelligheid.
Het evenement is centraal in het land in het H.F. Witte Centrum, Henri Dunantplein 4,  3731 CL De Bilt. Met een navigatiesysteem in de auto vind je het gemakkelijk. Parkeerruimte volop en gratis. Zonder navigatiesysteem vind je hier een routebeschrijving en hoe je er gemakkelijk per openbaar vervoer kunt komen.
De kaderleden van de DOSgg zetten de stoelen en de tafels al klaar op vrijdagavond. Je kunt terecht op zaterdag vanaf 10 uur. Om 16 uur gaan we opruimen. Je mag rustig blijven om te helpen alles weer netjes in te laden .
____
 
  Kader of bestuurslid DOSgg worden?  

Trouwens, de DOSgg heeft er graag wat nieuwe kader- en bestuursleden bij. Onder andere wil de penningmeester afgelost worden. En mensen die de Platforms coördineren en uitbouwen kunnen we ook heel goed gebruiken.
Over enkele weken komen we daarover met meer details. Maar je hoeft daar natuurlijk niet op te wachten. Schiet op 9 februari voor informatie even de voorzitter of een ander bestuurslid aan. Of stuur een mailtje aan voorz@DOSgg.nl.
____
 
  Koopjesmarkt  

Elke computerhobbyist raakt ooit op een aantal dingen uitgekeken. En andere hobbyisten willen dat vaak wel hebben. Daarom organiseren we op 9 februari een koopjesmarkt in de grote zaal. Gratis voor DOSgg-leden.
Vraag uiterlijk 7 februari per email door een mailtje naar evenementen@dosgg.nl een verkoopplekje aan, bestaande uit ruimte op een tafel van ca. een meter. Geef je volledigenaam + adres en zo mogelijk ook je HCC Lidnummer (zie HCC Ledenpas) op.
We gaan niet moeilijk doen, maar de volgende regels moeten in ere gehouden worden:
  • Niet aangemeld, gééééééééén plaats.
  • Je moet lid zijn van de DOSgg.
  • De aangeboden hardware moet werken.
  • De aangeboden software moet legaal zijn.
  • Je moet bereid zijn je persoonlijke gegevens aan de koper te verstrekken.
  • Niet verkochte materialen neem je zelf mee terug.
  • De DOSgg is niet aansprakelijk voor de artikelen.
____
 
  Lezingen  

Op 9 februari hebben we een gevarieerd programma van lezingen in de Over de Vegtzaal.
10.30-11.30 PC-Ham radio
Je hebt het misschien al in de SoftwareBus gelezen dat Evert Vinkenborg een dubbelrol heeft. Hij zorgt in de DOSgg voor de muziek, maar hij is ook een bevlogen radio-amateur. Hij weet bovendien hoe je die radio’s en computers (figuurlijk) aan elkaar kunt knopen. De rest vertelt Evert je zelf wel.
11.45-12.45 Intro Open Office
Het gratis Open Office is langzamerhand zo goed, dat veel geld uitgeven voor een duur commercieel Office pakket (nee, ik noem even geen namen) zonde is. Zeker geldt dat voor de thuisgebruiker. Cees Otten legt je uit hoe en waarom.
Terwijl je luistert, mag je je luchpakket consumeren, als het maar niet in van die ritselzakken zit en je geen vragen stelt met een volle mond. Anders moet je de honger even uitstellen, aan het buffet is genoeg te eten en te drinken voor redelijke prijzen.
13.30-14.30 Wachtwoorden en PIN’s
Rein de Jong loopt vooruit op het Europese betalingsverkeer? In ieder geval zal hij je vertellen hoe je handig om kunt gaan met PIN’s en wachtwoorden. De do’s en do not’s.
Het is de bedoeling dat je na de Workshop weet hoe je op een gemakkelijke manier het anderen moeilijk kunt maken om je PIN’s en wachtwoorden te misbruiken. En verklap er niet je eigen PIN’s of wachtwoorden, ook niet als aangeboden wordt om het te versleutelen.
14.45-15.45 Macro-fotografie
Wat moet je nu met al die microchips als je digitaal macro wilt fotograferen? Rob Moget van het DOSgg Platform DigiFoto zal je dat uitleggen. Je mag je camera en accessoires meebrengen.
____
 
  Inschrijven Workshops  

Voordat we het over de Workshops zelf gaan hebben, even het volgende. De ervaring leert dat er meer belangstelling is voor de Workshops dan er beschikbare plaatsen zijn. Want je krijgt samen met een maatje een PC om ‘hands-on’ ervaring op te doen.

Reserveer daarom vooraf een plaats! Dat kan op www.DOSgg.nl van 1 - 7 februari. Je krijgt bericht of je plaats beschikbaar is. We houden enkele plaatsen vrij voor degenen die er niet aan toe kwamen om vooraf in te schrijven, dus je kunt het ook op 9 februari (nog eens) proberen aan de Infobalie om een plaatsje te krijgen!
____
 
  Programma Workshops  

In de Jagtzaal worden 4 Workshops geboden over twee onderwerpen. Enkele bedreven DOSgg-ers brengen je daar in een uur de fijne kneepjes bij.

Per twee deelnemers staat een PC klaar, zodat je alles zelf kunt proberen. Aan het eind krijg je bovendien een CD-ROM mee met een presentatie van de stof en nuttige bijbehorende programma’s.
Inschrijven Workshops: klik op de tijden hieronder!
10.15-11.15 en 11.30-12.30: Tekstverwerking; werken met sjablonen
Kees van der Vlies is onze tekstverwerkingsgoeroe. Hij maakt (samen met anderen) ook de SoftwareBus op met een tekstverwerker, voornamelijk met MS Word.
Zorg dat je erbij komt als dat je overtuigt. Dan kun je er wat van leren. En als je het beter denkt te kunnen, kom op, dan leren we wat van jou! Trouwens, de redactie van de SoftwareBus kan best nog wat hulp gebruiken……
13.30-14.30 en 14.45-15.45: Maken van een database
Toveren met stapels gegevens. Alles netjes op een rij. Mooie invoerschermen. Het domein van de database, ééééééééén van de meest nuttige toepassingen van computers.
Gemakkelijk? Nja. Maar velen kunnen een duwtje in de rug gebruiken, al was het alleen maar om kennis te maken met de vele mogelijkheden. En daar zal Evert van den Bos voor zorgen.
____
  Presentaties DOSgg Platforms  

De DOSgg heeft een aantal activiteiten gegroepeerd in Platforms. Min of meer (in)formele clubjes waar men op aangename edoch nuttige wijze met elkaar bezig is. Ze komen bij elkaar, bellen, internetten.
Op de DOSgg-bijeenkomsten staan steevast een aantal Platforms in de grote zaal met presentaties en informatie. Hieronder een vooraankondiging van enkele Platforms.

Windows Platform

Vista en Office 2007. De kans voor je om eens kennis te maken met deze vernieuwingen op softwaregebied. De vraag of je computer hiervoor ook geschikt is kunt je hier stellen. Heb je Vista al op je computer, ben je de weg kwijt geraakt, neem dan je vragen mee voor onze specialisten.
We laten je ook zien dat TV-ontvangst op de computer heel goed mogelijk is, niet via de breedbandverbinding, maar zo uit de lucht, de Free to Air zenders zijn naast radio zenders direct te ontvangen. Een USB-stick met speciale software zorgt voor de ontvangst.

VoIP Platform

Ben je nieuwsgierig hoe dat telefoneren over internet nou eigenlijk gaat, of het geluid goed is, welke mogelijkheden er zijn, wat het kost en hoe je het ééééééééén en ander instelt, dan ben je bij het VoIP Platform aan het juiste adres. Een aantal deskundige DOSgg-medewerkers vertelt je er alles over.
Je kunt het ook zien en horen of (gratis) naar huis bellen om te zeggen dat je nog even in De Bilt bezig bent ?. Aan de balie kun je de CD-ROM ‘VoIP Extra 2008’ aanschaffen, waar een grote verzameling van software en handleidingen op staat; je beschikt daarmee over alle informatie.
WebOntwerp Platform

Deze keer geen workshop of lezing zoals de Joomla-trilogie, waar we volle zalen mee trokken. We willen je gewoon eens aan de stand ontmoeten. Om van gedachten te wisselen over ons ‘aanbod’, de manier waarop we je beter van dienst kunnen zijn en hoe je daarbij meer betrokken kunt zijn.
Op 9 februari komt de WebOntwerp 2008 CD-ROM uit. Die laten we je graag zien. Je kunt hem gratis krijgen of voor een gering bedrag aanschaffen
____
 
  Muziek Platform of Ham radio presentatie?  

Het heeft niets met ham, maar misschien wel met spam te maken. Door de input en de output van een zendontvanger met een computer te bewerken zijn nieuwe communicatiemodes mogelijk geworden.
De Morse-code, ontworpen om optimaal van een analoge verbindingsmode gebruik te maken, werd gebruikt als inspiratiebron om in een digitale omgeving ‘chatten’ via de amateurverbindingen mogelijk te maken. Het resultaat, PSK31 (Phase Shift Keying met een bandbreedte van 31 Hz ), is een transmissiemode die het mogelijk maakt met keyboard en beeldscherm via een zendontvanger met zendamateurs over de hele wereld verbinding te maken. Weg met internet, lang leve de radio!
Je snapt er niets van? Kom dan eens langs om met dit fascinerende onderwerp kennis te maken.
Er zijn reeds verschillende (ook freeware) programma’s beschikbaar die deze mode ondersteunen. Omdat het gecodeerde signaal velen (?) als muziek in de oren klinkt, zal het Platform Muziek van de DOSgg dit in een lezing over ‘Ham-radio’ op de DGD van 9 februari demonstreren.
Bovenstaande tekst komt van Evert Vinkenborg van het Platform Muziek, die ook een lezing verzorgt. Onzin? Een nerd?
Laat ik eens wat opbiechten. Ik zie het verband tussen morse en muziek. Je zult het niet geloven, maar ooit heb ik een zware opleiding tot radiotelegrafist gevolgd. Da da tu da tu da. En degenen die goed in muziek waren, bleken ook goed in morse. Tralalalelaaaa. Je ziet het verband ook? Nee, natuurlijk niet, je moet het hóren!
____
 
  DOSgg Discs gratis en goedkoop  

In de eerste plaats zijn er de nieuwe DigiFotoDisc 2008 en WebOntwerp 2008. Ze zijn nog lekker warm. Normaal zouden die op de HCC-dagen 2007 (eind november) uitkomen, maar die werden afgelast.
Dan hebben we nog een hele reeks andere discs, waar onder de al genoemde VoIP Xtra 2008 CD-ROM.
Ieder DOSgg-lid mag naar keuze een gratis exemplaar meenemen. Als je tenminste je HCC-ledenpas meebrengt, zodat we kunnen zien dat je (ook) DOSgg-lid bent.

Je mag er net zoveel meenemen als je wilt, meerdere exemplaren zullen tegen speciale dagprijzen beschikbaar zijn. Je krijgt in de volgende eMailing over enkele dagen nader bericht.
De goedkoopste en gemakkelijkste manier om aan DOSgg DiscWare te komen is nog steeds een abonnement op ons magazine SoftwareBus. Je krijgt dan bij elk exemplaar de DVD-ROM GigaHits. Zes keer per jaar voor slechts twaalluf Euro! Aanmelden kan op www.DOSgg.nl , het eerste nummer krijg je dan nog gratis ook.
____
 
  Polo’s van de club, perfecte pasvorm  

Het bestuur zou ze graag weggeven (de polo's). Maar de penningmeester wilde dat niet. Hij vond de gratis koffie en de cookies van de vorige bijeenkomst al een rib uit zijn geldkas.
Je wilt graag zo’n mooie polo met lange mouwen, perfecte pasvorm en DOSgg logo? Dat mag, dat kan. Op 9 februari bieden we ze te koop aan voor een matsprijsje van € 10. Alleen voor DOSgg-leden op vertoon van het HCC-ledenpasje.
____
 
  HCC benut schrikkeljaar optimaal  

O ja, die pasjes. De HCC heeft volgens een interne mededeling nog geen pasjes voor 2008 verstuurd, weten wij als kaderlid. Kijk, dat is nou weer zo’n voordeel voor het kader, meldt je dus snel aan bij de DOSgg (voorz@DOSgg.nl).
De HCC-Ledenpas 2008 komt volgens de HCC op 29 februari. Maar goed dat we een schrikkeljaar hebben…. Maar we nemen zolang echt genoegen met het pasje van 2007 .
____
 
  Idee? Opmerking? Suggestie?  

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Of heb je een probleem?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.
____
 
  Aan- of afmelden? Dubbel ontvangen?  

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Wijzigen e-mail adres: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Afmelden of dubbele ontvangst: eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Surf naar https://ors.hccnet.nl om de ontvangst van dit exemplaar te stoppen (om in te loggen heb je je eigen HCC-lidmaatschapsnummer en HCC-code nodig).
Kies in het menu voor Nieuwsbrief aan- / afmelden. Zet een vinkje voor de nieuwsbrief van de HCC-DOSgg en klik onderaan op "meld selectie af'.

Bovenstaande alinea is voor verzending via HCCnet.
Onderstaande alinea is voor verzending via DOSgg.

Afmelden: eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen.
Dit exemplaar kunt je afmelden op www.DOSgg.nl/unsubscribe.html.
____

Uitgave van
hcc!DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl

Henk van Andele-mail
Voorzitter DOSgg