Preview SoftwareBus en GigaHits 2008-02

Bijna weer binnen


SoftwareBus 2008-02, met heel interessante artikelen, is al onderweg naar de abonnees. Weer met als bijlage de GigaHits, deze keer weer een volle dual layer DVD-ROM met heel veel software. Je leest er meer over in deze Preview.

Abonnees van de SoftwareBus krijgen dit allemaal 6x per jaar voor slechts € 12. Dat is dus zo ongeveer de prijs van een kopje koffie onderweg per nummer. Wedden dat je veel meer en langer plezier hebt van die twee euro als abonnee van de SoftwareBus/GigaHits dan van een kopje koffie?

Nog geen abonnee? Jammer. Nou ja, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Je kunt je snel aanmelden als abonnee op www.DOSgg.nl/SoftwareBus

____
DOSgg dag met ALV op 19 april


Je leest meer over de DOSgg dag op zaterdag 19 april in de SoftwareBus. Met lezingen over Hyves, ODF en de Online Bijbel. En Workshops over Updaten TomTom en het steeds krachtiger wordende gratis beeldbewerkingsprogramma De GIMP.

Tevens is daar de jaarlijkse ALV (Algemene Leden Vergadering) van de DOSgg. De belangrijkste vergaderstukken zijn samengevat opgenomen in de SoftwareBus.

Meer lezen? Zie www.DOSgg.nl of een volgende eMailing.

____
Rauwe foto’s


Vroeger was het een deugd als digitale fotocamera’s de foto’s comprimeerden. Dan konden meer plaatjes in het ingebouwde geheugen van 2 MB of het SD-kaartje van 32 MB.

Nu lach je om dat soort geheugens. Een SD-kaartje of USB-stick van een paar gigabyte kost pakweg 10 euro.

Het kón niet uitblijven! De digitale fotografie heeft de ongecomprimeerde plaatjes herontdekt. Met veel meer informatie en mogelijkheden dan de huis-tuin-en-keuken JPG-plaatjes. Voer voor de betere hobbyïst of vakman.
           
Over vaklui gesproken. Vakfotograaf Rinus Alberti van het DOSgg DigiFoto Platform legt het hoe en waarom van het RAW-fotoformaat uit.

____

Virtualiter computeren?


Volgens mijn Dikke Van Dale betekent virtueel ‘schijnbaar bestaand’. Ja, het woord ‘virtualiter’ staat ook in dat boek, het is dus een echt ‘Nederlands’ woord. Is ‘computeren’ ook een Nederkands woord? Jazeker, het staat ook in de Dikke Van Dale.

Nu gaan we het niet over Nederlands hebben, maar over ‘virtueel’. Dit woord stormde de computerwereld zo’n 30 jaar geleden binnen, toen IBM met ‘virtueel geheugen’ kwam. Dat hebben we nu allemaal, alleen heet het nu ‘swapping’ of in het Nederlands ‘……..’.

Nu praten we over ‘virtueel’ als we een computer nabootsen op een computer. Vaak met verschillende besturingssystemen, bijvoorbeeld Windows en Linux, zodat je van meerdere walletjes kunt snoepen. Of we willen snel kijken of een CD-ROM bootable is. Of we willen ‘veilig’ werken zonder dat meneer Virus & Co blijvende schade achter laat op onze pc.

In SoftwareBus 2008-02 komen twee virtuele systemen aan de orde. Ben Beitler schrijft over het gratis Microsoft Virtual PC 2007. En Hans Lunsing (DOSgg Linux Platform) beschrijft Vitual Box, dat beschikbaar is voor zowel Windows als Linux.

Twee artikelen die een goede introductie geven van twee heel belangrijke (en gratis) virtuele systemen. Lees die!

De SoftwareBus is werkelijk een ‘eindeloos’ blad, virtueel gesproken. Maar het aantal pagina’s is beperkt. Daarom is de handleiding van Ben Beitler opgenomen op GigaHits.

Op GigaHits vind je uiteraard ook beide programma’s. Bovendien is er een hele reeks aan virtualisatie-spul opgenomen. Je kunt dus virtueel de lente van 2008 door! We hopen dat je gewoon van vleesch en bloed blijft en niet daardoor verandert in een soort spook.

____
Beperkt houdbaar



Ernst Roelofs waarschuwt ons in de SoftwareBus om pas computerspullen te kopen als je ze echt nodig hebt. Want ze worden met de dag beter en goedkoper. Goedkope aanbiedingen zijn juist vaak uitloop-artikelen waar de handel snel van af wil.

Soms wil je wel eens wat kopen dat niet meer zo spiksplinternieuw is. Dat kan een probleem zijn. Misschien is het er niet meer. Of juist relatief duur, zoals het oude DDR-geheugen.

In dat soort gevallen kan een strooptocht langs computershops, Marktplaats of eBay uitkomst bieden.

____
De GIMP 2.4


De GIMP is een gratis en Open Source digitaal beeldbewerkingsprogramma. Met Photoshop-allures, de bekende, maar dure commerciële marktleider.

Nu haalt De GIMP het niet helemaal bij de markleider, maar het komt toch steeds dichter in de buurt. De nieuwe versie 2.4 brengt weer een aantal interessante nieuwigheden.

Tijd dus voor een nieuw artikel in de SoftwareBus, geschreven door Wessel Sijl van het DOSgg DigiFoto Platform. En als je daar niet genoeg van kunt krijgen, kom dan naar de Workshop van Wessel Sijl op 19 april.

____
KDE4 ook voor Windows


Binnenkort in dit theater, want KDE4 voor Windows is nog ‘virtueel’. Of beter: het is er bijna. En het komt ook voor de Mac. Maar voor Linux bestaat het al en staat het op de GigaHits. Booten en KDE4 draaien vanaf de DVD-ROM.

KDE (K Desktop Environment) is het ‘smoel’ van de meeste Linux-distributies. Met de recente KDE4-versie wordt een aantal belangrijke verrijkingen ingevoerd: Plasma, Oxygen, 3D, Phonon, Decibel, Solid, NEPOMUK, Dolphin, Kross. En sneller dan voorheen.

Allemaal kreten die misschien nog niet zoveel betekenen voor je. Lees daarom het artikel van Hans Lunsing (DOSgg Platform Linux) en doe er eens wat mee vanaf de GigaHits.

____
Klikklak


Weet je nog van toen? Toen fotograferen nog met een simpele ‘Klikklak’ werd gedaan?

Nu praten we over ‘click’ en ‘dubbelclick’. Dat heeft niets met fotograferen te maken, maar wel met computers.

In plaats van een dubbelclick kan het ook met een enkele click. Vaak kun je dat zelf instellen. Eenvoudig, maar er zit ook heel wat aan vast. Tot en met de mogelijkheid om iets te veranderen in het ‘registry’. Maar dan hebben we het al over ‘voortgezet’ gebruik. Onze HyperWindowsVraagBaak Ruud Uphoff legt uit hoe dat moet onder Vista.

____
Veilig Verkeer


We hebben het over communicatie tussen (ver) verwijderde computers. Dat doe je veilig via een VPN verbinding, die de computers via een ‘tunnel’ met elkaar verbindt.

Vroeger was dat echt Hogere Computer Kunde. Nu kan iedereen dat. Maar velen weten niet hoe en waarom.

Ook daar biedt Ruud Uphoff een oplossing voor aan. In een uitgebreid artikel.

____
Eind goed, al goed


Harry Croon heeft de handschoen van GigaHits opgepakt en heeft het aangedurfd om UbuntuStudio vanaf GigaHits 2007-05 te installeren. Op een oud, ‘afgedankt’ klein systeem. Hij doet verslag van zijn ervaringen, waar anderen ook wat van kunnen leren.

Er bleken wat voetangels en klemmen te zijn. UbuntuStudio eiste meer harddiskruimte dan verwacht en liep vast zonder waarschuwing. Toen Xubuntu (voor kleine systemen) gedownload, maar ook dat liep uiteindelijk op de klippen.

Terug naar UbuntuStudio, maar nu met voldoende ruimte. En succes!
Harry is nu een gelukkige Ubuntu gebruiker. Zijn conclusie: ‘gebruiksvriendelijk’, ook voor een computerleek.

Maar Harry heeft niet het laatste woord. Onze Linux Deskundologen Hans Lunsing en Jan Stedehouder gaan dieper op de zaken in.

____
GigaHits 2008-02


We zeiden het al: weer een dual layer DVD-ROM met 8,5 gig capaciteit, vol gevuld. Alleen het gaatje hebben we leeggelaten.

Op de GigaHits nemen we bij voorkeur freeware (en liefst ook nog OpenSource) programma's op. Maar we zouden wel erg eenzijdig zijn als we ons daartoe zouden beperken. Dus we bieden ook 'payware' aan, die 'gratis' is te downloaden maar waarvoor je vaak weinig ('shareware') en soms veel (de echte commerciële programma's) moet betalen om het te (blijven) gebruiken.
Wat vind je op deze SuperGrooooooooooote VoorjaarsEditie:

  • Ca. 550 gevarieerde programma’s, waarvan circa 100 (OpenSource) spellen
  • Thema ‘Virtual Gedoe’, 14 virtualisatie-programma's en nog vaak in Linux en Windows uitvoering ook.
    Met een handleiding die niet meer in de SoftwareBus kon
  • Linux en DOS ISO images (ook als oefening voor 'virtualisatie')
  • Multi-Bootable (Linux met KDE4 en UltimateBootCD)

Let wel even op. De GigaHits zijn alleen verkrijgbaar als bijlage bij de SoftwareBus. Als je héél snel een abonnement neemt, dan sturen we je nog deze SoftwareBus met GigaHits na ( www.DOSgg.nl/SoftwareBus).

O ja, we kunnen ook nog hulp gebruiken om software te selecteren en te downloaden, te Previewen, web/HTML/utilities programmeurs, een échte coördinator zodat ondergetekende zich weer meer aan de verdere ontwikkeling van de DOSgg kan toewijden. Info: mailtje aan voorz@DOSgg.nl, bellen (0317 620085) of me even aanschieten op 19 april in De Bilt.

____
Idee? Opmerking? Suggestie?

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Of heb je een probleem?

Stuur dan een e-mail-bericht aan voorz@DOSgg.nl.
____
Aan- of afmelden? Dubbel ontvangen?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Wijzigen e-mail adres: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Afmelden of dubbele ontvangst: eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen. Surf naar https://ors.hccnet.nl om de ontvangst van dit exemplaar te stoppen (om in te loggen heb je je eigen HCC-lidmaatschapsnummer en HCC-code nodig).
Kies in het menu voor Nieuwsbrief aan- / afmelden. Zet een vinkje voor de nieuwsbrief van de HCC-DOSgg en klik onderaan op "meld selectie af'.

Bovenstaande alinea is voor verzending via HCCnet.
Onderstaande alinea is voor verzending via DOSgg.

Afmelden: eMailings kunnen van twee verschillende plaatsen komen.
Dit exemplaar kunt je afmelden op www.DOSgg.nl/unsubscribe.html.
____

Uitgave van
hcc!DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl

Henk van Andele-mail
Voorzitter DOSgg