·Preview SoftwareBus en GigaHits 2008-04·

Over enkele dagen weer in de Bus

Op dit moment wordt het DOSgg-magazine SoftwareBus en de gratis DVD-bijlage GigaHits 2008-04 gereed gemaakt voor verzending. Vóór het weekend liggen ze weer op de deurmat.

De SoftwareBus is het magazine van de hcc!DOS gebruikersgroep. Het kost nog steeds € 12 per jaar. En daarvoor krijg je 6 nummers met ook 6 DVD-ROM's. En binnenkort komt de SoftwareBus ook in full colour uit.

Deze SoftwareBus staat weer vol interessante artikelen. Voor en door pc-hobbyïsten. Niet geleid of misleid door enig commercieel belang. En de redactie van de GigaHits heeft in de vakantie ook niet still gezeten; maar liefst 700 nieuwe programma's worden er in voorgesteld.

Aanmelden voor de SoftwareBus kan op www.DOSgg.nl/eShop.
____
SoftwareBus komt in bladenpakket HCC

Het begint langzamerhand duidelijk te worden hoe de scheiding tussen de HCC en IDG per 1 oktober zijn beslag gaat krijgen. De HCC zal met een groot aanbod van computermagazines komen waaruit de HCC-leden vrij kunnen kiezen. Deze magazines worden uitgegeven door de gespecialiseerde uitgevers F&L in Nijmegen en HUB in Haarlem.

De bladen zijn voor HCC-leden verkrijgbaar met grote kortingen. Per saldo heb je niet alleen een vrije keuze, maar kun je inclusief de HCC-contributie van € 24,75 nog goedkoper uit zijn ook!

Het ziet er naar uit dat IDG niet met een korting voor HCC-leden komt. Voor ZOOM!, Computer!Totaal  en Tips&Trucs blijf je dan gewoon evenveel betalen als nu. Het contributiedeel steekt IDG in eigen zak, de HCC-leden moeten dat apart betalen.

Als je toch al overweegt om een ander blad te nemen, zeg dan bij hcc!Service tijdig je huidige abonnement(en) op. Dat moet 2 maanden voor je nieuwe abonnementsjaar in gaat. Voor der meesten - ca 80% - is dat dus vóór 1 november. Vanaf begin oktober kun je bij de HCC een nieuw blad boeken.

Ook de SoftwareBus met GigaHits komt in het HCC-aanbod. Vanaf 1 oktober kunnen alle HCC-ers dus de SoftwareBus (erbij) krijgen tegen een zeer aantrekkelijke korting. We hebben begrepen dat de HCC wegens de overeenkomst met IDG nog geen bedragen mag publiceren. Maar ...... het is een zeer aantrekkelijk aanbod voor alle DOSgg- en alle HCC-leden.
____
DOSgg MegaGebruikersDag 20 september De Bilt

Op zaterdag 20 september zindert van 10-16 uur het HF Witte Centrum in De Bilt weer van de activiteiten van de DOSgg en een aantal andere groeperingen. Een jaarlijkse manifestatie die steeds meer bezoekers trekt.

Geen wonder, er zijn veel lezingen, workshops, demonstraties, presentaties, informatie en nog veel meer voor de pc-hobbyïst. Van alle graantjes wat mee pikken kan niet, want er gebeurt te veel gelijktijdig op verschillende plaatsen.

Plan je bezoek dus goed! Op www.DOSgg.nl vind je een uitgebreid programma. Ook in de SoftwareBus en in een volgende eMailing zullen we dit bekend maken.

De DOSgg Workshops hebben een beperkte capaciteit. Want iedere deelnemer krijgt een plaatsje achter een PC. Voorinschrijving is mogelijk van 7-17 september. Zorg dat je er als de kippen bij bent! DOSgg-leden krijgen voorrang.
____
Linux? Of toch maar Windows?

Daar zullen we het niet snel over eens worden. Beide hebben hun voors en tegens. De 'normale gebruiker' zal sneller met de massa van Windows mee doen, de 'kritische gebruiker' zal zich wat extra willen inspannen voor Linux.

Harry Croon reageert in SoftwareBus 2008-04 op het commentaar bij zijn eerder beschreven ervaringen met het vriendelijke Ubuntu en opnieuw geven de doorgewinterde Linux-adepten Jan Stedehouwer en Hans Lunsing commentaar.

Harry gebruikt zijn laptop nu met Ubuntu. Maar hij heeft nog wat problemen met een RS232 naar USB-converter. Dat komt mij bekend voor, ik heb met die dingen altijd problemen gehad. Onder Windows, wel te verstaan.

Fedora en openSuSE zijn alternatieven voor Ubuntu. Cees Jacobs beschrijft in de nieuwe SoftwareBus de installatie daarvan. De nieuwste openSuSE met KDE 4.1 desktop staat ook op de GigaHits, live en bootable, ook installable.
____
Bescherming USB-sticks

Wat een visstick was op het menu in mijn jeugd, is nu een USB-stick voor de pc-gebruiker. Dagelijkse kost, dus.

Maar dat is tegelijk een levensgroot beveiligingsprobleem. Laat je USB stick ergens liggen en je hele 'hebben en houden' ligt letterlijk op straat.

Daarom heeft Kees van der Vlies eens beschreven hoe je grote drama's kunt voorkomen. Toepassen van encryptie, passwords, beveiligde USB-sticks die enkele fabrikanten op de markt brengen (ja, kost net een paar centen meer, maar dan heb je ook wat). En een hele rij software-oplossingen, teveel om hier op te noemen. We zullen deze op de volgende GigaHits opnemen!
____
Geklets van de VraagBaak

Maar dan van hogere orde. Ruud Uphoff klapt uit de VraagBaak. Zodat niet alleen de vragensteller (en de aandachtige lezer van http://forum.DOSgg.nl) er profijt van heeft, maar ook de lezer van de SoftwareBus.

Deze keer over problemen met AVG antivirus en printen vanuit de browser bij meerdere vragenstellers, die uiteindelijk door een 'Security Toolbaar' bleken te worden veroorzaakt. Maar ook problemen met Windows en Firefox en onvindbare bestanden, oplosbaar door een ingreep in de 'registry'.

En onbegrip van Microsoft bij het verzenden van e-mail. En zo nog een stuk of tien vaak voorkomende problemen die de VraagBaak kon oplossen.

Ook Henk van Andel beschreef een door de VraagBaak opgelost probleem. Iemand had het voor elkaar gekregen om HTML-bestanden te koppelen aan Notepad in plaats van de internetbrowser. Daardoor deed de GigaHits rare dingen en startte niet op. Niemand snapte het, maar de VraagBaak loste het op.

Als je ook problemen hebt, vraag het dan de DOSgg-VraagBaak. Dat kan in een forum, een nieuwsgroep, per e-mail, tijdens een bijeenkomst en zelfs per telefoon. Kijk op www.DOSgg.nl/VraagBaak hoe je de VraagBaak kunt benaderen.
____
Gelach van de helpdesk

Nee, niet van de DOSgg-VraagBaak. Daar word je altijd serieus genomen. Met de nadruk op 'serieus', want ik ken mensen die denken dat de nadruk op 'genomen' behoort te liggen.

In de SoftwareBus staan vragen aan een helpdesk, die toch op de lachspieren werken. In het Engels, misschien zijn het historische gebeurtenissen uit Ierland?

Zoals: 'Mevrouw, wat staat er nu op uw monitor?' De mevrouw antwoordt: 'De teddybeer die ik van mijn vriend gekregen heb'.
____
Veiligheid en privacy

Daar wordt veel over gezegd. En misschien nog veel meer over gezwegen. Vaak is dat zwijgen ingegeven door commerciële argumenten, want op computergebied - vooral internet - word je blootgesteld aan heel veel onveilige situaties.

Ruud Uphoff doorbreekt in de SoftwareBus dit zwijgen. Hij doet een boekje open. Lees het maar eens. Het geeft een goed inzicht in de actuele bedreigingen. Maar ook in de mogelijke tegenmaatregelen.
____
Je harddisk optimaal?

Dat is vaak niet het geval. Hardware die stoort. Maar nog meer een totaal verknipte bestandsstructuur. Defragmenteren heet het sleutelwoord om dat op te lossen.

De harddisk is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je pc. Je gegevens en programma's staan er per slot van rekening op.

Kees van der Vlies wil je daar mee helpen. Zie zijn artikelen in de nieuwe SoftwareBus.
____
VoIP Xtra 2009 CD-ROM

Op 20 september is de VoIP Xtra CD-ROM 2009 beschikbaar. Daarop de nieuwste programma's en informatie over het onderwerp 'bellen over internet'. Zeer actueel, inmiddels bellen miljoenen Nederlanders over internet.
____
GigaHits 2008-04

Weer een propvolle dual layer 8,5 GigaByte DVD-ROM. Deze keer met maar liefst 700 nieuwe programma's.

Voor de digifoto/video-enthousiastelingen die veel materiaal van de vakantie naar huis mee brachten, is er een grote verscheidenheid aan programmatuur. Zoals voor conversie van AVI tot Zune.

We moesten ons beperken met (grote) spellen en met een Linux-distributie. Maar voor de pas verschenen openSuSE 11.0 met KDE 4.1-desktop hadden we ruimte voor de CD-ROM-versie. Die staat erop, echt helemaal bootable. Je krijgt dan een 'live' distributie die niets aan je pc verandert (maar we raden toch aan belangrijke gegevens veilig te stellen). Je kunt er ook voor kiezen Linux (naast Windows) op je pc te installeren.
____
.
Idee? Opmerking? Suggestie?

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Of heb je een probleem?

Stuur dan een e-mail-bericht aan Voorzitter DOSgg.
____
Aan- of afmelden? Dubbel ontvangen?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Wijzigen e-mail adres: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Afmelden of dubbele ontvangst: zie hier voor de juiste procedure.
____

Uitgave van
hcc!DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl

Henk van Andel e-mail
Voorzitter DOSgg