·Nuttig nieuws·

Waar gaat het om?


Sedert de vorige eMailing is alweer een maand verstreken. Gebeurde er niets? Integendeel! In de DOSgg gonst het van de activiteiten en nieuwigheden. Bovendien wordt er hard gewerkt aan maar liefst vier nieuwe discs, waarvan er drie tijdens de HCC-dagen uit zullen komen.

En natuurlijk, de DOSgg is weer prominent aanwezig met een grote stand op de HCC-dagen.

Ook in de HCC zijn er allerlei nieuwe ontwikkelingen. Zoals het nieuwe aanbod van magazines, dat je een keuze geeft uit maar liefst 25 bladen en waarmee je goedkoper uit bent dan voorheen met Computer!Totaal, ZOOM! en Tips & Trucs.

Hieronder in een vogelvlucht het belangrijkste nieuws.

____
SoftwareBus in full colour


De volgende SoftwareBus wordt uitgebracht in full colour. Niet alleen het omslag, maar ook het gehele binnenwerk. De redactie is druk bezig met een aanpassing van de vormgeving.

Voortaan wordt de SoftwareBus gedrukt bij Senefelder in Doetinchem. Dat is een grote drukkerij, die geheel gespecialiseerd is in tijdschriften. Ook het postgereed maken zal bij Senefelder gebeuren. Voortaan ontvang je de SoftwareBus in een milieuvriendelijke plastic verpakking. Dat betekent dat toch weer een aantal bomen meer kunnen blijven staan.

De DOSgg is erg blij met de overeenkomst met Senefelder. Er zijn nu meer mogelijkheden. Bovendien is er een grote tijdsbesparing. Voorheen was de tijd tussen aanleveren bij de drukker, vervolgens het postklaar maken op een andere locatie en het op de deurmat vallen van de SoftwareBus ongeveer drie weken. Dat is bij Senefelder gepiept binnen een week. De SoftwareBus kan daardoor actueler worden.

De SoftwareBus verschijnt 6x per jaar en kost inclusief de GigaHits DVD-ROM slechts € 15 per jaar (DOSgg- en HCC-leden bij automatische incasso).

Abonneren? Ga naar www.DOSgg.nl/eShop.

____
Formaat SoftwareBus: A5, A4 of iets er tussenin?


De laatste twee nummers van deze jaargang zullen er ongeveer uitzien als voorheen. Alleen is in verband met de kleurendruk de papiersoort van het binnenwerk iets aangepast.

Blijft het daarbij? Dat weten we nog niet. We overwegen om over te gaan van het formaat A5 naar A4. Dan krijgen we méér ruimte bij gelijkblijvende kosten, wat vertaald kan worden in een leukere opmaak, minder afgebroken links en source codes, meer artikelen of iets daar tussenin.

Ook is het qua kosten aantrekkelijk om een formaat tussen A5 en A4 te kiezen, te weten 17 x 24 cm. Het bestuur zal hierover op de Kaderdag (1 november) met de kaderleden van gedachten wisselen.

Heb jij hierover een mening of een voorkeur? Laat die dan horen! Stuur een mailtje aan voorz@DOSgg.nl.

____
Oriëntatie HCC: minder kantoor, meer vereniging


Een veelgehoorde klacht is, dat de HCC zo commercieel geworden is. Helaas is enige commercie bij een landelijke vereniging onontkoombaar. Maar ook de besturen van de HCC-groeperingen vonden dat de verhoudingen steeds schever groeiden.

Onder leiding van de nieuwe directie (Petra Claessen) zal in de toekomst meer nadruk gelegd worden op de activiteiten van de HCC als vereniging. De rol van de groeperingen zal daarbij meer naar voren komen. Ook zal meer aandacht uitgaan naar de individuele leden.

Enige aanpassingen in de samenstelling van het kantoor zijn daarvoor nodig. Deze weg is inmiddels ingeslagen.

Met meer gerichtheid op de leden (direct en via groeperingen) en minder commercie zal het lidmaatschap van de HCC in de toekomst nog waardevoller worden.

____
Nieuw bladenaanbod HCC


Rond 1 oktober kregen meer dan 100.000 HCC-leden van de HCC een kleurige folder in de bus. Hierin werd het nieuwe bladenaanbod van de HCC uit de doeken gedaan. Samen met de gespecialiseerde uitgevers F&L en HUB een pakket van 23 magazines, die allemaal te maken hebben met de computer.

Bovendien zijn de SoftwareBus (DOSgg) en COMPUlink (Beginners-gg) in het aanbod opgenomen. In totaal dus maar liefst 25 bladen. Dat is nog eens wat anders dan de voorheen gedwongen keuze uit slechts enkele bladen.

En als klap op de vuurpijl: nog goedkoper dan voorheen ook! Het eerste jaar is je HCC-contributie mét een van de 23 bladen € 37,75 respectievelijk € 49,75. In 2008 was je met ZOOM!, Tips & Trucs en Computer!Totaal duurder uit.
Je mag ook meerdere bladen nemen en meervoudig profiteren. Na een jaar gaat de prijs iets omhoog, maar ook dan is de HCC-korting enorm.

Alle details van het bladenaanbod vind je hier: www.hcc.nl/tijdschriften

Dit bladenaanbod van de HCC is overigens een service voor de individuele leden. Van de abonnementstarieven krijgt de HCC geen cent. De voordelen zijn dus volledig voor de leden. Je ziet wat je krijgt en wat je betaalt.

____
Opzeggen bij IDG?


Rond 1 oktober stuurde ook IDG een brief. Hierin werd meegedeeld dat Computer!Totaal € 49,95 blijft kosten. In die prijs zat voorheen ook de HCC-contributie. Die steekt IDG dus geheel in eigen zak. Daartegenover staan een aantal vage beloftes voor verbeteringen. Zo zou Computer!Totaal groter worden. En inderdaad is inmiddels een nummer verschenen op een iets groter formaat met meer ‘wit’ in de opmaak, even dik als voorheen met op de voorkant de opdruk ‘extra dik’.

IDG stuurde er in die brief min of meer op aan dat HCC-leden hun lidmaatschap opzeggen. Wij denken dat daar geen aanleiding voor is, integendeel. De HCC biedt meer voor minder geld nu de verbintenis met IDG is verbroken. Zoals: een keuze uit 25 bladen.

Degenen die de folder van de HCC ontvingen, vernieuwen hun abonnement bij IDG stilzwijgend per 1 januari. De opzegtermijn is twee maanden. Wil je opzeggen? Dan moet de opzegging uiterlijk 31 oktober bij IDG binnen zijn!

hcc!service bestaat niet meer, is althans niet meer actief. Opzeggen van Computer!Totaal, ZOOM! en Tips & Trucs doe je voortaan bij IDG. Hoe dat moet, wordt in de brief van IDG angstvallig verzwegen en is op de site van de IDG-bladen verstopt in een FAQ. Daarom hier een toelichting.

Opzeggen bij IDG doe je als volgt:
• brief: Klantenservice IDG Nederland, Postbus 5446, 2000 GK Haarlem
• fax: 023 - 5461050
• email: klantenservice@idg.nl
Nogmaals, voor de meeste HCC-leden/IDG-abonnees is de uiterste opzegdatum 31 oktober 2008. Als je niet tijdig opzegt, zit je er weer een jaar aan vast.

____
Het Alziend Oog van Google


De strijd tussen de webbrowsers gaat door. Dat geeft immers de mogelijkheid om reclame-inkomsten te genereren.

Nu is ook Google met een eigen browser uitgekomen, onder de naam Chrome. Deze zou sneller zijn en gebruikt minder kopruimte. Meer ruimte dus voor de nuttige informatie. En natuurlijk gekoppeld aan de zoekmachine van Google. Je zoekopdrachten kun je in de adresregel intypen.

Nu staat Google erom bekend dat ze informatie over je verzamelen en opslaan. Hoe zit dat nu met Chrome?

Google Chrome heeft een 'Incognito-modus'. De 'Incognito-modus' houdt in dat je surfgeschiedenis niet wordt opgeslagen op je pc. Maar websites kunnen nog steeds je gegevens zien en verzamelen, zoals je IP-adres. Hoezo incognito? Misleiding noem ik dat! Google wekt met de benaming 'Incognito-modus' de illusie dat je op het internet onherkenbaar bent, maar het is iets wat in werkelijkheid niets voorstelt.

De redactie van Computer!Totaal trapte daar ook klakkeloos in. Zij schrijft onder meer: “U kunt in het ene venster zichtbaar en in het andere venster incognito surfen” (Nr 11-2008, p. 108). Pure onzin is dat, je bent altijd zichtbaar en nooit incognito!

Als je geïnteresseerd bent in de waslijst van gegevens die Google Chrome van je verzamelt, moet je hier eens kijken. Hiernaast staat het logo van Google Chrome. Het Alziend Oog?

Maar er is inmiddels ook een programma om de veiligheidslekken uit Google Chrome te halen. Je kunt ook een aangepaste versie gebruiken. Op GigaHits 2008-05 staat Google Chrome, maar ook de veilige versie en het aanpassingsprogramma. De SoftwareBus en GigaHits 2008-05 verschijnen omstreeks 20 november.

____
Nieuwe website DOSgg


Al eerder is aangekondigd dat de DOSgg werkt aan een vernieuwing van de website www.DOSgg.nl. Als je dit leest , is de overgang al een feit.

De nieuwe website is gebaseerd op het Content Management Systeem ‘Drupal’. Hiermee zijn we beter in staat om de website actueel en aantrekkelijk te houden. Bovendien kunnen extra functies ingebouwd worden.

Voorlopig is echter vooral de techniek achter de website vernieuwd. Op korte termijn zullen stap voor stap verdere verbeteringen en vernieuwingen worden doorgevoerd.

____
Nieuwe naam DOSgg


De jury is nog druk bezig met het bepalen wat de de beste naam is onder de vele voorstellen. Op 1 november is een extra DOSgg ledenvergadering ingelast om de naam vast te stellen en de statuten overeenkomstig aan te passen.

De volgende geplande stap was, de statutenwijziging op 8 november voor te leggen aan de HCC-ledenraad en daarmee de goedkeuring van de ‘moedervereniging’ te krijgen. We zouden ons dan tijdens de HCC-dagen kunnen presenteren met een nieuwe naam.

Helaas is daar enige vertraging in gekomen. De HCC-ledenraad besloot op 4 oktober de volgende vergadering uit te stellen tot 9 december.  De DOSgg is uiteraard teleurgesteld over de vertraging, maar heeft er begrip voor, omdat de twee vergaderingen van de Ledenraad wel erg dicht op elkaar gepland waren.

Voor alle duidelijkheid: de extra DOSgg-ledenvergadering van 1 november gaat door! We hopen nu 2009 in te kunnen luiden met een nieuwe naam.

____
NCOD: National Computer Opschoon Dag


Veel mensen klagen over hun computer omdat die zo traag wordt. En tegelijkertijd proppen ze hun computer vol met software en bestanden, zonder regelmatig op te schonen.
De HCC gaat daarom de Nederlandse computergebruiker helpen de computer op te schonen, door op zondag 26 oktober de Nationale Computer Opschoon Dag (NCOD) te organiseren. Tijdens de NCOD kan iedereen (dus ook niet-leden) een gratis Opschoon-tool downloaden van de actiesite www.nationalecomputeropschoondag.nl. Bovendien kunnen HCC-leden deelnemen aan een loterij, die ieder uur van die dag een computer weggeeft!

Meer informatie over de Nationale Computer Opschoon Dag vind je hier:
- de actiesite: www.nationalecomputeropschoondag.nl
- de HCC!nieuwsbriefspecial
- de HCC website www.hcc.nl
- de websites van o.a. Computer Idee, PCM en nog meer specifieke computersites.
- in de nationale pers.

____
DOSgg op de HCC-dagen


Op 28, 29 en 30 november zijn weer de HCC-dagen, als onderdeel van de HME-beurs (Hét Multimedia Event) in de Jaarbeurs te Utrecht.

De DOSgg zal er, zoals altijd, zijn met een grote stand, vooraan in Hal 10. De voorbereidingen zijn in volle gang. En natuurlijk krijg je hier nog alle details van te horen.

Nu willen we vast een tipje van de sluier oplichten, zodat je in grote lijnen weet waar je op kunt rekenen:

  • Gratis koffie en een ‘cookie’ voor DOSgg-leden (en hun introducés) op de gezellige DOSgg-stand
  • Gratis de 8,5 gigabyte grote MultiMediaMaX 2009 DVD-ROM voor DOSgg-leden en HCC-leden
  • De hele dag korte Lezingen (schema volgt)
  • De hele dag korte Workshops (schema volgt)
  • Hulp van de VraagBaak
  • Presentaties van de DOSgg Platforms DigiFoto, VoIP, WebOntwerp, Windows, Linux en Muziek
  • Redacties SoftwareBus en GigaHits
  • Nieuwe discs: DigiFotoDisc 2009 en WebOntwerp 2009
  • Info en verkoop DOSgg discs

Neem in ieder geval je HCC-ledenpasje mee om je als HCC- of DOSgg-lid te kunnen identificeren.

Gratis is de toegang helaas niet. Maar HCC-leden krijgen 50% korting en bij voorverkoop nog eens 25%. Per saldo ben je voor de toegang ¬ 7,50 kwijt.

De MultiMediaMaX 2009 DVD-ROM kost bij www.DOSgg.nl/eShop ¬ 6 (verkrijgbaar vanaf eind november). Maar deze disc kun je gratis krijgen bij de DOSgg-stand. De eerste ¬ 6 verdien je dus bij de DOSgg terug. Tel daarbij de gratis koffie en je houdt er nog geld aan over. Plus ‘cookie’!
   

____
Idee? Opmerking? Suggestie?

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Of heb je een probleem?

Stuur dan een e-mail-bericht aan Voorzitter DOSgg.
____
Aan- of afmelden? Dubbel ontvangen?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Wijzigen e-mail adres: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Afmelden of dubbele ontvangst: zie hier voor de juiste procedure.
____

Uitgave van
hcc!DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl

Henk van Andel e-mail
Voorzitter DOSgg