·Preview SoftwareBus en GigaHits 2008-05·

SoftwareBus boordevol kleur en artikelen


Met ingang van nummer 2008-05 is de SoftwareBus uitgevoerd in full colour. Niet alleen de buitenkant, maar nu ook binnenin. Een hele verbetering, vooral de screenshots zijn nu veel duidelijker. En het is natuurlijk ook fraaier. De SoftwareBus wordt nu gedrukt bij Senefelder in Doetinchem. Een drukker die geheel gespecialiseerd is in tijdschriften. Het drukken gaat nu veel sneller, zodat de SoftwareBus ook actueler is dan ooit.

Ook voor de GigaHits is er een verandering, alhoewel die niet zal opvallen. Het persen gebeurt nu bij de firma Osswald in Zuid-Duitsland.

En dan is er nog een verandering. De verpakking is nu niet meer een envelop waar bomen voor opgeofferd moeten worden, maar milieuvriendelijk plastic. En de verzending is nu niet per ‘tante Pos’, maar per Sandd. Dinsdag bij de meesten in huis, de rest volgt in de loop van de week.

Bevalt het? Of juist niet? Stuur een mailtje aan voorz@DOSgg.nl.

____
Nog geen abonnee?


En dan te bedenken dat er nog steeds lezers van deze eMailing zijn die nog geen abonnement hebben! De SoftwareBus is het enige computermagazine dat wordt volgeschreven dóór leden en vóór leden. En telkens met een door leden en voor leden samengestelde DVD-ROM – de GigaHits – vol interessante software. In nummer 2008-05 zelfs 550 programma’s plus bootable Ubuntu.

Een abonnement kost slechts ¬ 15 (voor leden HCC, en leden en donateurs DOSgg). Voor niet-leden/donateurs kost het abonnement ¬ 24/jaar. De betaling gaat gemakkelijk per automatische incasso. Maar als je dat niet wilt, kan het ook per acceptgiro (toeslag administratiekosten ¬ 2,50).

Aanmelden:
• Lid worden HCC en/of DOSgg: www.DOSgg.nl.
• Abonnementen SoftwareBus: www.DOSgg.nl/eShop.

____
Wie doet er mee?


• Schrijf eens wat

De nieuwe SoftwareBus heeft vier extra pagina’s. Meer ruimte voor interessante artikelen. En bovendien gaan we wellicht per 1 januari over op een groter formaat. Nóg meer ruimte dus.

Schrijf ook eens wat, waarmee andere lezers hun voordeel mee kunnen doen. Beginnersniveau? Graag! Gevorderde? Graag! Expert? Graag! Want de SoftwareBus is er voor iedereen. Kun je niet schrijven? Dan helpt de redactie.

• Zou je DTP-er willen zijn?

Desk Top Publishing is een boeiende activiteit. Creatief. Maar dan graag met de nodige technische ondergrond. Want de SoftwareBus moet drukklaar als PDF aangeleverd worden. Je hebt dus het eindresultaat geheel in de hand.

Maar artikelen, meer ruimte, meer kleur. De SoftwareBus biedt je een echte uitdaging. En als je snel bent, kun je ook de verbeteringen voor een groter formaat mee bepalen.

De redactie zit dringend verlegen om jou. Al ervaring? Super! Nog geen ervaring, maar wel wat doorzettingsvermogen? Mooi!

Informatie: redactie@DOSgg.nl.

____
Gebruik je Vista?


Vista verlangt meer dan voorgaande Windows-versies een User Account Control. Op deze wijze is Windows beter te beveiligen, als je het tenminste niet hebt uitgezet. Maar het vereist ook extra aandacht voor de gebruiker.

Rein de Jong legt kort en bondig uit hoe je ermee om moet gaan.

____
Maximaal besparen


Is er een economische recessie op komst? Daar gaat de SoftwareBus niet over. Maar besparen wil je vast wel.

Henk van Andel schrijft in een workshop hoe je maximaal kunt besparen op de kosten van internet en telefonie met VoIP (internetbellen). Voor de meesten kan dat tientallen euro’s per maand schelen, terwijl je er een supersnelle breedbandverbinding aan over houdt en gratis naar een groot deel van wereld kunt bellen, zolang je wilt.

Tijdens de HCC-dagen worden er enkele korte lezingen over gegeven. Ook zullen deskundigen aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en je verder te helpen (DOSgg Platform VoIP en VraagBaak).

____
Schijfopruiming


De HCC heeft bij de overgang naar de wintertijd het extra uur besteed aan de Nationale Computer Opschoon Dag. Een groot succes, waar tienduizenden aan deel hebben genomen. Volgend jaar zal het ongetwijfeld herhaald worden.

Maar je hoeft niet zo lang te wachten. Ruud Uphoff, onze Windows-expert, schrijft dat je alle hulpmiddelen al aan boord hebt en vertelt je hoe je deze moet gebruiken. Het eindresultaat? Beter kan niet. En als je het combineert met ‘defragmenteren’ (zie SoftwareBus 2008-04), is het resultaat helemaal superieur.

____
Tijdelijk e-mail?


Lastig als iedereen naar je e-mailadres vraagt en je daarna blijft lastigvallen met allerlei reclameboodschappen. En ronduit hinderlijk als je daardoor op de lijst komt van ‘spammers’.

Allemaal geen probleem. Neem er een tijdelijk e-mailadres bij. En als je het niet meer nodig hebt of er te veel last van krijgt, dan hef je het weer op. Kees van der Vlies geeft alle details.

____
Hyves: to be or not to be!


Shakespeare had geen Hyves, maar ook toen was het sociale netwerk van groot belang. René Suiker legt uit hoe je ‘iemand’ bent als je deelneemt aan het sociale netwerk dat Hyves heet. En er zijn ook alternatieven: LinkedIn, MySpace en Plaxo zijn de bekendste.

Wil je ook bij blijven horen? Lees verder op pagina 24 van de nieuwe SoftwareBus.

____
Waar is de afstandsbediening?

Die zit in de SSH. Kijk maar eens in de SoftwareBus. Johan Swenker legt uit wat dat betekent: Secure SHell. Een ‘shell’ betekent in Linux-/Unix-land de bedieningsomgeving van je computer. En het is op afstand secure, omdat de gegevens via een versleutelde ‘tunnel’ het (inter)netwerk over gaan naar een andere computer.
____
Zoekt en gij zult lopen


Met FARR. Een programma om een programma op je pc op te zoeken en het op te starten. Find and Run Robot. Je kunt er ook programma’s op het internet mee zoeken. En het gebruiken als plugin voor FireFox.

Lees het artikel en ga ermee aan de slag; FARR staat op GigaHits 2008-05.

____
Waar maakte ik die foto ook al weer?


Vroeger raakte je al snel de draad kwijt. Als je geluk had, kon je aan de hand van de datum achterop de afdruk nog een beetje de periode waarin de foto werd gemaakt terugvinden.

Met de digitale fotografie gaat het nog preciezer. Niet de datum van afdrukken, maar het exacte tijdstip van de foto wordt vastgelegd in de ExIF informatie. Als je dat samenvoegt met waar je toen was, dan kom je al een heel eind.

En helemaal goed gaat het met GPS. Met een logger kun je locatie en tijdstip vastleggen en dat later samenvoegen met de foto aan de hand van de ExIF informatie. Zonder GPS-logger kun je met bijvoorbeeld Google Earth een heel eind komen. En de meest sjieke oplossing is een camera met ingebouwde GPS, dat kan ook een ‘mobieltje’ zijn.

Details lees je in de SoftwareBus. De bijbehorende programma’s staan op de GigaHits.

____
Onveilige KPN-modems


Een gewaarschuwd mens telt voor twee. En aangezien de KPN haar afnemers van onveilige modems in de steek laat, waarschuwt de DOSgg nog maar een keer in de SoftwareBus.

Het gaat om o.a. de zwarte Experiabox van InternetPlusBellen, waar er heel veel van geleverd zijn. De WPA-sleutel is voor buitenstaanders gemakkelijk te herleiden en die kunnen dan via WLAN je netwerk binnendringen.

Tijdens de HCC-dagen helpt de DOSgg je verder. En als je je Experiabox meeneemt, dan wordt die van veilige instellingen voorzien.

____
eXPerience


Waarom XP van de hand doen en geld uitgeven voor Vista? Voor die mooie plaatjes op het scherm?

Hoeft niet, hoor. Die mooie schermen kun je ook met XP maken. En dan kost het niets. Henk van Andel beschrijft hoe dat kan.

____
Een extra dimensie


Mooi, die Vista-schermen. Maar eigenlijk wil je de blitz maken met zo’n superdeluxe 3D desktop die zelfs Vista niet in huis heeft?

Ook dat kan. Gratis of bijna gratis. En je hebt nog de keuze uit diverse methodes ook. De programmatuur staat op de GigaHits. En in de SoftwareBus lees je er meer over.

____
GigaHits 2008-05


Weer een 8,5 gigabyte DVD-ROM voor de SoftwareBus abonnees. Met ca. 550 nieuwe programma’s: freeware, shareware, open source, trials en andere gratis of tijdelijke gratis software.

We kunnen natuurlijk niet samenvatten welke programma’s erop staan. De programma’s worden stuk voor stuk geselecteerd om het aanbod zo veelzijdig mogelijk te maken. Je vindt er vast iets bij wat je interessant vindt.

Enkele bijzonderheden willen we vermelden:
- de kersverse OpenOffice.org 3.0 Nederlands voor Windows en Linux
- de kersverse GIMP 2.6 voor Windows en Linux
- de kersverse Ubuntu 8.10 (bootable, ‘live’ en installable).

____
HCC-dagen


Heb je vrijdag-zaterdag-zondag 28-29-30 november al in je agenda staan ? Dan zijn de HME/HCC-dagen in de Jaarbeurs te Utrecht. De DOSgg staat midden in Hal 10 met een grote stand. Je bent er van harte welkom.

Meer nieuws volgt. Maar je kunt ook vast kijken op www.DOSgg.nl/HCC-dagen.

Meer DiscWare:

Tijdens de HCC-dagen lanceert de DOSgg maar liefst drie nieuwe discs:
- WebOntwerp 2009 (beursprijs ¬ 2)
- DigiFotoDisc 2009 (beursprijs ¬ 2)
- MultiMediaMaX 2009 (tijdens beurs: niet-leden ¬ 4)

De MultiMediaMaX 2009 is tijdens de HCC-dagen gratis voor HCC- en DOSgg-leden.

Na de HCC-dagen kun je deze discs ook bestellen bij www.DOSgg.nl/eShop. Maar i.v.m. de kosten zijn de prijzen dan hoger. Nog een goede reden om naar de HCC-dagen te komen.

____
Idee? Opmerking? Suggestie?

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Of heb je een probleem?

Stuur dan een e-mail-bericht aan Voorzitter DOSgg.
____
Aan- of afmelden? Dubbel ontvangen?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Wijzigen e-mail adres: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Afmelden of dubbele ontvangst: zie hier voor de juiste procedure.
____

Uitgave van
hcc!DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl

Henk van Andel e-mail
Voorzitter DOSgg