·Preview SoftwareBus en GigaHits 2008-06·

Vóór de Kerst in de bus!


Binnen enkele dagen ontvangen de abonnees de SoftwareBus en de GigaHits 2008-06.

Hiermee is weer een jaargang gecompleteerd. Een jaargang waarin rond de SoftwareBus veel werd veranderd:
- overgang naar full colour
- een nieuwe drukker en een nieuwe DVD-perser
- opname in ‘bladenpakket’ HCC

Ook voor volgend jaar staan er weer een aantal verbeteringen op stapel:
- het formaat gaat naar A4; meer ruimte voor artikelen en een prettiger opmaak
- de inhoud zal meer planmatig afgestemd worden op de actualiteit en op andere activiteiten van onze vereniging

Een abonnement kost slechts € 15 per jaar (voor DOSgg- en HCC-leden). Hiervoor ontvang je 6x per jaar de SoftwareBus, inclusief de GigaHits DVD-ROM vol met interessante software.

Meld je aan als abonnee bij www.DOSgg.nl/eShop. Of bestel eens een los nummer.

____
Rein ‘Total Commander’ de Jong


Rein is bekend als enthousiaste gebruiker en promotor van Total Commander, het alternatief voor de wat (te) beperkte Windows verkenner. Deze keer legt hij uit hoe je een heleboel bestanden gemakkelijk een zinvolle naam kunt geven.

Bijvoorbeeld foto’s aan de hand van ExIf-informatie. Of audiobestanden aan de hand van informatie in die bestanden. Daarvoor kun je in Total Commander ‘plug-ins’ laden die je veel werk uit handen nemen.

____
Kleurendoof?


Dank zij de kleurenmonitors communiceren de computers volop in kleur met ons. Maar niet voor iedereen is het weggelegd om die kleuren te creëren.

Ook daarvoor bestaan vele programma’s. Maar die heb je niet eens altijd zelf nodig. Veel kan ook op internetsites. Henk van Andel stelt zo’n website voor. Bijvoorbeeld kleurovergangen maken. Of een bonte tekst in regenboogstijl. Maar ook voor conventionelere ‘trucs.

____
Hoezo (g)een backup?


Tom Sparnaaij maakt trouw backups van zijn Windows Vista. So far, so good. Totdat hij de backup een keer echt nodig had en Vista hem meldde: ‘De locatie van de backup is niet beschikbaar’.

Na veel gegraaf in zijn backupbestanden ontdekte hij daarin een samenstelsel van ZIP bestanden. Met een aantal hardnekkige toverspreuken en het negeren van de melding ‘ …. niet beschikbaar’ slaagde hij erin een backup terug te plaatsen.

Een bug in Vista? Een ‘feature’? Kijk eens naar de gedetailleerde oplossing van Tom en meld je eigen ervaringen, bijvoorbeeld in forum.DOSgg.nl.

____
Be SMART


Ze bedenken de mooiste afkortingen in Computerland. Nou ja, ze bedenken eerst een mooie kreet en vinden dan uit waar die voor staat als afkorting.

SMART zou moeten helpen om dreigende fouten van je harddisk tijdig te melden. Werkt dat wel? Kees van der Vlies heeft dat eens uitgezocht. Hij is er in ieder geval wijzer van geworden. En hij deelt zijn wijsheid met jullie in de SoftwareBus.

____
Voorjaarsschoonmaak?


De HCC maakte de laatste jaren turbulente tijden door. Met veel veranderingen. Waar we allemaal wat van vinden. Of die we langs ons heen laten gaan.

Ruud Uphoff is ‘begaan’ met de HCC. En steekt niet onder stoelen of banken wat hij ervan vindt. Daartoe heeft hij, als ‘actieveling’ in de DOSgg en in de HCC, ook best enig recht van spreken. In casu vond hij de NCOD –Nationale Computer Opschoon Dag- niet adequaat.

De redactie gaf Petra Claessen (directeur HCC) de gelegenheid hierop te reageren. Zij blijkt het deels eens te zijn met Ruud, maar wijst erop dat maar liefst 87.000 computers werden opgeschoond met gratis HCC-software.

Wat vinden jullie ervan? Ik stel voor dat we in de SoftwareBus en op de GigaHits een voorjaarsschoonmaak organiseren.

____
Wakker worden!


WoL is, na het World-on-Line debacle, nu alleen nog de afkorting van Wake-on-LAN. Oftewel, je pc opstarten door een signaal via het netwerk.

Johan Swenker (DOSgg Linux Platform) legt uit dat een computer die uitstaat, tegenwoordig niet helemaal uitstaat. Vaak kun je die opwekken met het toetsenbord of de muis. Er staat dan nog wat stroom op het moederbord waar het BIOS op reageert. Dat kan ook op een signaal via het netwerk zijn.

Johan legt in de SoftwareBus uit hoe dat in zijn werk gaat.

____
Al bespaard?


Er blijkt veel belangstelling voor de in de vorige SoftwareBus beschreven methode om met VoIP zoveel mogelijk geld te besparen. Maar er kwamen ook een aantal nuttige tips binnen om het allemaal nog interessanter te maken. Bovendien zijn er wat wijzigingen in de markt.

Allemaal redenen voor Henk van Andel om een aantal aanvullingen te schrijven bij het artikel dat in de vorige SoftwareBus stond. Kijk trouwens ook eens op forum.DOSgg.nl in het VoIP forum.

____
Mandriva 2009


Op de GigaHits 2008-06 staat de kersverse Mandriva 2009 Linux-distributie in een bootable versie en in een (zelf te branden) ISO-versie.

Mandriva is een van de bekendste Linux-distributies. Hans Lunsing van het DOSgg Linux Platform schrijft in de SoftwareBus waarom je eens aandacht aan Mandriva moet schenken.

____
Lang leve BSD


BSD is geen Linux. Maar wel zoiets, ook Unix-achtig.

Net als Linux was het vroeger ‘moeilijk’. Maar sedert de ‘live’-distributies en simpele installatieprocedures is Linux net zo gemakkelijk – of moeilijk – geworden als (bijvoorbeeld) Windows.

Zo is ook BSD als ‘live’-distributie beschikbaar. Er is dus geen excuus om er niet eens naar te kijken. Jan Stedehouder helpt je daarbij op weg in de SoftwareBus.

____
De VraagBaak verklapt


Nou ja, Ruud Uphoff klapt er uit. Hij geeft een aantal merkwaardige ervaringen uit de VraagBaak weer. Gerommel door malafide software in het register van Windows. Dus is een crack als Ruud gelijk in zijn knollentuin. En hij komt eruit met een oogst van oplossingen.

Maar toen kwam er iemand met een probleem in de browser Opera. Ook dat bleek, ondanks een programmafout, oplosbaar.

De VraagBaak kan vaak behulpzaam zijn. Per e-mail, in forum.DOSgg.nl, in de kennisbank van de DOSgg, tijdens bijeenkomsten en ook per telefoon. Zie www.DOSgg.nl/VraagBaak.

____
Zwartwitkijkers


Uitgerekend nu de SoftwareBus in full colour verschijnt, schrijft Wessel Sijl van het DOSgg Platform DigiFoto iets over zwartwitfotografie. Tja, jongens, dat was natuurlijk een inkoppertje, dank voor de voorzet?.

Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Ook kleur is nodig om te laten zien wat zwartwit betekent. Zijn artikel was dus pas mogelijk dank zij de full colour. En waarom: dat zie je zelf maar.

____
Steenbok te vroeg of te laat?


Als we het over het gesternte Steenbok hebben, dan is de SoftwareBus volgens mijn egaa te vroeg. Maar als we het over Ubuntu 8.10 hebben, dan is de SoftwareBus een nummer te laat.

Ubuntu komt twee keer per jaar met een nieuwe versie. En die krijgt traditiegetrouw een bijnaam van twee woorden die met dezelfde letter beginnen. Een alliteratie heet zoiets, meen ik op school geleerd te hebben. In het Nederlands: beginrijm.

Versie 8.10 heeft als bijnaam ‘Intrepid Ibex’.  Knap naar het Nederlands vertaald als ‘Stoutmoedige Steenbok’.

Deze kwam nog net in oktober uit en stond op GigaHits 2008-05. Hans Lunsing schreef hierover een artikel voor de SoftwareBus. Maar dat haalde wegens plaatsgebrek SoftwareBus 2008-05 niet. Maar, wat in het vat zit, verzuurt niet. Nu staat het er wel in. En GigaHits 2008-05 heb je vast bewaard!

____
Geheim


Hoe bewaar je een geheim in het computertijdperk? Pikante foto’s van een ex-geliefde vind je soms uit wraak op internet. Vertrouwelijke e-mails worden met de minste moeite doorgestuurd. Zoekprogramma’s vinden alles voor je, en voor je het weet is je pc een zombie die op commando van iemand anders SPAM stuurt naar Jan en alleman in de hele wereld.

Ernst Roelofs beschrijft de gevaren, en wat je kunt doen om jezelf te beschermen.

____
GigaHits 2008-06


De omslag van de SoftwareBus is in kerststijl. Maar de inhoud van GigaHits eveneens. Steek hem maar eens in je pc, en je zult geheel in kerststijl begroet worden.

Kun je daar niet op wachten? Klik dan hier!

Bovendien staat er een hele rubriek op met software gerelateerd aan Kerst en de jaarwisseling. Kerstthema’s voor je bureaublad, kerstspellen, kalenderprogramma’s, kerstliedjes om te beluisteren of mee te zingen. Enzovoort.

Op deze GigaHits staan verder weer meer dan 400 nieuwe programma’s. En natuurlijk de eerder genoemde Mandrake 2009 Linux-distributie. Bootable vanaf de GigaHits en installable. En een ‘live’-versie die je zelf op een CD kunt branden om eerst eens rustig uit te proberen.

____
Idee? Opmerking? Suggestie?

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Of heb je een probleem?

Stuur dan een e-mail-bericht aan Voorzitter DOSgg.
____
Aan- of afmelden? Dubbel ontvangen?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Wijzigen e-mail adres: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Afmelden of dubbele ontvangst: zie hier voor de juiste procedure.
____

Uitgave van
hcc!DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl

Henk van Andel e-mail
Voorzitter DOSgg