zondag 18 september 2011
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Beleef 3D TV en pc's op de MegaCompUfair


Allemaal gratis een 3D brilletje
Je wist al dat 3D op TV en vooral ook op computers een speciaal thema is tijdens de MegaCompUfair op 24 september in De Bilt (HF Witte Centrum, Henri Dunantplein 4). Ja, ook op jouw computer thuis kun je 3D 'doen'.

Maar je moet dan wel een 3D brilletje hebben. En een kleurenmonitor, maar die heeft vast iedereen.

Dat 3D brilletje krijg je gratis als je de MegaCompUfair binnen komt. Want je hebt het ook nodig bij diverse presentaties in de sporthal. En je mag het mee naar huis nemen. En je krijgt bij vertrek ook de 'Disc van de Dag' (zolang voorradig) met onder andere 3D programmatuur en 3D materiaal (foto's en video), zodat je thuis meteen aan de slag kunt.

En misschien kun je bij onze 3D-demonstraties vragen of ze een 3D foto of video van je willen maken en naar je huis mailen. Dan kun je meteen je huisgenoten ook verbluffen met de 3D-upgrade van je pc!

Heb je thuis nog zo'n rood-cyaan brilletje? Dan kun je meteen aan de slag met de foto van een cruiseschip. Klik op de foto voor een vergroting. Het resultaat zal je verbluffen! En beweeg je hoofd eens heen en weer. Het perspectief past zich aan, net of je om dingen op de voorgrond heen kunt kijken.

Wil je weten wat 3D eigenlijk is? Kijk dan aan het eind van deze eMailing (Gangbare 3D-systemen). 
Inhoud eMailing
Gratis een 3D brilletje
3D webcam
Thema 3D op CompUfair
3D TV en video
3D fotografie
Gangbare 3D systemen
 











(klik op foto voor vergroting 3D)




3D webcam
Als je de sporthal binnenkomt, kun je het best meteen doorlopen vaan de CompUsers Info-balie en je gratis 3D brilletje ophalen. Want dat heb je uiteraard de rest van de dag nodig.

Bij de Info-balie wordt je bespied door een 3D webcam. We hebben daarmee niets akeligs voor, want dit beeld wordt op een groot scherm boven de Info-balie geprojecteerd. Zet meteen je gratis 3D-brilletje op om jezelf en (en anderen in je buurt) in 3D te zien.

Als je stiekem naar de MegaCompUfair komt, dan kun je beter uit de buurt van de Info-balie blijven. Want we willen de beelden ook via internet met streaming media uitzenden. De link om deze beelden te kunnen bekijken, zullen we later in een eMailing bekend maken.

Thema 3D op CompUfair
Alle gebruikelijke systemen (behalve shutterbrillen) kun je tijdens de MegaCompUfair bewonderen. Voor de autostereoschermen hebben we ons beperkt tot de schermpjes van een 3D foto- en een 3D videocamera.

Voor 3D video/TV en 3D fotografie hebben we een speciale stand ingericht. Hier wordt diverse 3D apparatuur gedemonstreerd. Je kunt naast elkaar zien wat de verschillen zijn van de diverse systemen. Dan zul je ervaren dat met zo'n goedkoop rood-cyaan brilletje het 3D beeld net zo goed is als met dure systemen. En de teruggang in kleurweergave valt bij het meeste beeldmateriaal best mee.

Het demo-materiaal en de programma's die gedemonstreerd worden, zullen tijdens de dag afgewisseld worden. Kom een paar keer terug om weer wat nieuws te zien!

Er worden ook programma's gedemonstreerd. Vragen staat vrij. 




3D TV en video
Dit deel van het Thema 3D wordt geheel verzorgd door het CompUsers Platform DigiVideo. Dit platform heeft een aantal jaren een sluimerend bestaan geleid, maar is door de oude en nieuwe medewerkers weer nieuw leven ingeblazen. Welkom, jongens!

Je zult de volgende demo's aantreffen:
  • 3D TV demo (polarisatie)
    Met een 3D bluray-speler wordt op een TV 3D video vertoond. Je hebt een bril met gepolariseerd beeld nodig; die hangen voor de TV, niet meenemen svp!

  • 3D beeldscherm demo (polarisatie)
    Hetzelfde kan natuurlijk ook op een 3D beeldscherm, of zo je wilt een kleine TV. Deze wordt aangestuurd door een pc die geschikt gemaakt is voor 3D (je hebt de juiste 3D video kaart nodig en liefst ook een bluray drive).
    Dit beeldscherm is gebaseerd op het polarisatie principe.
    Veel 3D TV's kunnen 2D beelden omzetten naar 3D en dat kan er best leuk uit zien. We laten dat zien met een nostalgische video ('Toen was geluk heel gewoon'), maar de omzetting naar 3D wordt gedaan door een programma (PowerDVD 11).

  • 3D beeldscherm demo (anaglyphen)
    Nu wil je wel eens zien wat het verschil is tussen het 'professionele' polarisatiesysteem en het anaglyphensysteem? Daarom hebben we beide pal naast elkaar gezet. Je moet wel even van brilletje wisselen.
    Ook dit beeldscherm wordt aangestuurd door een pc, maar je hebt geen speciale hardware nodig. Dus je kunt het ook thuis met je gratis brilletje. De gebruikte freeware/OpenSource software zetten we voor je op de Disc-van-de-Dag, die je bij vertrek gratis krijgt (zolang de voorraad strekt).

  • Maken 3D video
    Je hebt daarvoor een 3D-camera nodig met twee lenzen enzovoort. Die zijn vrij duur. Of je moet zo handig zijn om twee éénogige videocamera's aan elkaar te knopen; ook niet echt goedkoop.
    Tijdens de MegaCompUfair doen we het met een eenvoudige 3D-camera. Maak zelf maar eens een 3D-filmpje. Je kunt het in 3D terug zien op het autostereo scherpje van de camera.
    Hier wordt ook getoond hoe je de opnames in een pc kunt bewerken: knippen, plakken maar ook bijvoorbeeld het omzetten vaan het anaglyphen-systeem zodat je het thuis op de 'gewone' pc of TV kunt bekijken.

  • Bewerken 3D video
    Als je 3D-video kunt opnemen, dan moet je het natuurlijk ook kunnen bewerken. Dat laat het Platform DigiVideo je zien aan de hand van gratis programmatuur, maar ook aan de hand van bijvoorbeeld Magix Video de Luxe, die in de nieuwe uitgebreide versie 3D-geschikt is.








3D fotografie
Natuurlijk is 3D video spectaculairder dan 3D fotografie. Maar ook voor fotografie is 'stereo' sterk in opkomst.

Op het Thema 3D tref je het volgende aan:
  • 3D beeldscherm demo (anaglyphen)
    Zet je gratis brilletje op om de demo van 3D foto's te bewonderen. En je kunt dit thuis ook op de pc, zelfs op de TV.

  • 3D camera en bewerking
    Stereocamera's zijn er al heel lang, maar worden juist nu voor het grote publiek toegankelijk.  We laten je een model zien met twee lenzen enzovoort en zelfs met de mogelijkheid te zoomen. Het resultaat zie je op het autostereo schermpje of op de pc. Laat eens een stereofoto van je maken, omzetten naar anaglyphen en naar je thuis mailen. Je huisgenoten zullen je dan dubbel bewonderen.

  • 3D met één camera
    Nee, we houden je niet voor de gek. Twee foto's naast elkaar op 'oogafstand' hebben hetzelfde effect als een camera met twee lenzen. Alleen moet je een stilstaand object fotograferen (dat kan ook een landschapsfoto zijn) en de camera in dezelfde kijkrichting verplaatsen.
    We laten zien hoe dit kan. En hoe je van twee foto's daarna een 3D-foto kunt maken.

(klik op foto voor vergroting 3D)




Gangbare 3D systemen
Al meer dan 100 jaar worden 3D foto's gemaakt. Die je moet bekijken met speciale bril of speciale apparatuur. En we kennen allemaal wel 3D in de bioscoop, waar ook een speciale bril voor nodig is.

Voor een 3D-beleving zijn twee beelden nodig: voor het linker respectievelijk voor het rechter oog. Het zelfde principe als bij stereogeluid. De brillen of de speciale apparatuur is nodig om het juiste beeld bij elk oog te krijgen.

Maar nu 3D sterk in opkomst is op beeldschermen zoals TV's, wordt 3D pas echt leuk! Hiervoor zijn de volgende systemen gangbaar:

Anaglyphensysteem: de twee beelden staan door elkaar met verschillende kleurprofielen, die je moet bekijken door gekleurde brillen. Het meest gebruikelijk is het rood-cyaan systeem.

Shutterbrillen: de twee beelden verschijnen na elkaar op het scherm. Om de beelden voor elk oog te scheiden is een shutterbril nodig die synchroon met het beeld telkens één glas zwart maakt.

Polarisatie: het licht van de horizontale beeldlijnen wordt om-en-om horizontaal en verticaal gepolariseerd. Met een polarisatiebril wordt het juiste beeld naar het juiste oog gezonden.

Autostereo schermen: 3D kijken zonder brilletje. Dit wordt uiteraard de toekomst.

Voor een uitgebreidere uitleg en de voor- en nadelen klik je hier.




Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl