maandag 8 april 2013
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Preview SoftwareBus en GigaHits 2013-2•


Nog één nachtje ..........
Bij de meeste abonnees zal de SoftwareBus 2013-2, samen met de GigaHits 2013-2, morgen bezorgd worden. Een klein deel kan aan het eind van de week komen.

Dit is weer keurig volgens de jaarplanning van de SoftwareBus. In verband met Pasen moest de planning wel wat naar voren geschoven worden om de productie tijdig voor verzending gereed te hebben. Dit is allemaal feilloos gelukt.

De SoftwareBus is het magazine van CompUsers, dat 6x per jaar verschijnt. De Gigahits is de DVD-ROM bijlage met telkens ca. 8,5 gigabyte nieuwe software. Een abonnement kost  slechts € 15 per jaar. Zie voor aanmeldingen onze eShop.
Inhoud eMailing
Nog één nachtje ......
CompUfair op 20 april
ALV
Uitslag leden-enquête
Reisfotografie
Who cares 'Ernstig'?
GigaHits 2013-2
Statief nodig?
CeBIT 2013
Opencast Matterhorn
Korte Tips & Trucs
Fijnstof in smartphone
 


CompUfair op 20 april
Zaterdag 20 april zijn de leden van CompUsers en introducés weer tussen 10 en 16 uur van harte welkom tijdens de CompUsers CompUfair in het HF Witte Centrum in De Bilt. Maak gebruik van deze gelegenheid, we hebben weer een interessant programma van lezingen, workshops, demo's, ontmoetingen enzovoort.

Zie voor het programma de SoftwareBus en voor een uitgebreider programma www.CompUsers.nl. Over ongeveer een week sturen we een programma per eMailing, waarin eventuele wijzingen zijn verwerkt.

Algemene Leden Vergadering
Ook op 20 april is om 12 uur de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering van CompUsers. Hier moet je zijn om de activiteiten van CompUsers te bespreken en het bestuur te ondersteunen.

Ook over deze ALV sturen we over enkele dagen een eMailing. Maar je kunt vast op www.CompUsers.nl in het 'ledenkatern' (alleen toegankelijk voor CompUsers-leden) de 'vergaderstukken inzien en downloaden.


Uitslag leden-enquête
De enquête die tijdens de wintermaanden op internet ingevuld kon worden, was een duidelijk succes. Marco Steen vat de belangrijkste resultaten samen in de SoftwareBus.

Maar, de enquête gaf zo veel informatie, dat het bestuur en het kader van CompUsers, er nog lange tijd mee bezig zullen zijn om alle aspecten te benutten.

Ook Jan den Ouden maakte in zijn artikel 'Wie of wat is CompUsers' gebruik van de resultaten van de enquête. 


Reisfotografie
Het reisseizoen breekt weer aan. Korte voorjaarsvakanties, dagtripjes en natuurlijk de zomervakanties.

Nagenoeg iedereen heeft daarbij een kleine camera bij zich. Sommigen hebben zelfs grote en dure camera's, meestal zijn dat de serieuze liefhebbers van fotografie.

Natuurlijk wil je met die camera's mooie foto's maken. Dat is vaak wat anders dan staande snel even op de ontspanknop klikken. Hoe maak je mooiere foto's dan vorig jaar?

Jos van den Berge van het CompUsers Platform DigiFoto geeft een aantal nuttige tips over de foto-uitrusting, de voorbereidingen en vooral over betere fotocomposities.

Tijdens de CompUfair op 20 april ben je van harte welkom bij de stand van het CompUsers Platform DigiFoto om je vragen te beantwoorden of nog meer tips op te steken.

Who cares 'Ernstig'?
We zijn slordig, als het gaat over onze veiligheid op ICT-gebied. Nou ja, als een bank een probleem veroorzaakt, dan is de wereld te klein, ook als de bank er niets aan kon doen omdat het onheil van buiten kwam. Zoals bij de recente DDoS aanvallen op (onder andere) de ING en iDEAL.

Ernst Roelofs heeft een aantal veiligheidszonden in kaart gebracht en beschreven in de SoftwareBus. Waar je vooral zelf wat aan moet doen, is het gebruik van veilige wachtwoorden. Dat wist je natuurlijk al lang. Maar je doet het toch niet, veel te lastig, nietwaar?

Een ander aspect bieden de 'achterdeurtjes' in apparatuur. We geven daar de Chinezen de schuld van, maar Ernst maakt je duidelijk dat dit soort praktijken al lang door de Amerikanen worden gebezigd.

En zo zijn er nog veel meer onveilige situaties waar je zelf ook invloed op hebt. Lees het artikel eens 'Ernstig' door.

GigaHits 2013-2
De GigaHits maakt een vast onderdeel uit van de SoftwareBus en wordt altijd kort toegelicht in een artikel. Maar dat is uiteraard zeer incompleet, het is nu eenmaal onmogelijk om zo'n 500 programma's voor te stellen. Zelfs het opsommen van deze programma's is te veel van het goede.

Voor de GigaHits kun je beter het menu bekijken, waar al deze programma's overzichtelijk en systematisch worden gepresenteerd met een korte 'Preview'.

Op het gebied van Android worden twee programma's genoemd die heel interessant zijn. BEETmobile maakt van je smartphone een wandelende hotspot. Niks nieuws, maar de veiligheidsaspecten van BEETmobile maken dit programma zo interessant. En om je smartphone comfortabel te beheren vanaf je pc, is Moroboro opgenomen.

Ben je muzikaal? Dan is misschien MuseScore iets voor jou om je creativiteit als componist eens naar voren te laten komen. En de beeldende kunstenaars krijgen een keur aan programma's op het gebied van 2D en 3D modelling en animaties aangeboden.

Maar een belangrijk deel van de programma's zijn bedoeld om de veiligheid op ICT-gebied te verbeteren.

Heb je al gehoord van (Opencast) Matterhorn? Daarover lees je verderop meer. Het reeds beschikbare CompUsers cursusmateriaal op basis van Matterhorn staat niet op de Gigahits. Daarvoor ontbreekt de ruimte en het zou ook niet kunnen werken omdat Matterhorn via internet werkt. Maar op de GigaHits staan wel de links naar dit cursusmateriaal om het vanaf internet op je pc of zelfs op je mobieltje af te kunnen spelen.

Statief nodig?
Als je fotografie-ambities groeien, dan zal blijken dat voor veel opnames een statief nodig is. Niet alleen om in het halfdonker een tijdopname van de silhouetten en lichten van een straatbeeld te fotograferen. Maar, er zijn nog veel meer toepassingen waarbij een statief niet weg te denken is.

Wessel Sijl van het CompUsers Platform DigiFoto heb ik nog nooit kunnen betrappen zonder camera en statief. In de SoftwareBus legt hij uit wanneer je wat voor statief nodig hebt.

CeBIT 2013
De CeBIT die elk jaar in maart in Hanover plaatsvindt, is nog steeds de grootste ICT-beurs van de wereld. En Hannover is een (lange) dagreis per auto. De SoftwareBus was er weer in de persoon van Henk van Andel.

De trends van morgen kun je altijd op de CeBIT al aan zien komen. Maar je moet ook letten op wat stilletjes van het toneel is verdwenen, zoals 3D. Nauwelijks nog 3D beeldschermen aanwezig. Maar, 3D printers komen er aan. Zoals een zelfbouwpakket van de Ultimaker, een Nederlands product dat we ook tijdens de MegaCompUfair op 21 september aan jullie willen laten zien.

Touchscreens zijn nu overal in aantocht. Ook voor grote TV's met behulp van voorzet-ramen. Dan hoeven de kleinkinderen niet meer vruchteloos met hun kleine vette vingertjes over de TV van opa en oma te swipen. Maar ook voor kleinere pc-monitors en laptops waren er mogelijkheden om deze wat Windows 8 vriendelijker te maken.

Alle nieuwtjes kunnen we natuurlijk niet hier opsommen. Maar, je kunt het wel lezen in de SoftwareBus.

Opencast Matterhorn
CompUsers wil steeds meer service gaan bieden aan leden via internet. Opencast Matterhorn is een OpenSource systeem dat daar uitstekend een rol in kan spelen. Dit is speciaal ontwikkeld door universiteiten om bijvoorbeeld colleges op te nemen en ter beschikking te stellen van studenten.

Het essentiële van Matterhorn is, dat naast elkaar twee schermen worden afgebeeld. Het scherm van de presentator, eventueel samen met zoiets banaals als een schoolbord en het scherm van de pc met bijvoorbeeld de PowerPoint presentatie die bij de les gebruikt wordt.

Matterhorn heeft nog veel meer aspecten. Lees deze in het artikel van Henk van Andel in de SoftwareBus.

CompUsers heeft mede dankzij de hulp van de Universiteit Osnabrück en ondersteuning van het CompUsers WebTeam, inmiddels wat Matterhorn materiaal beschikbaar. Dat is een MiniCursus over SSD, op basis van een lezing van Ger Stok en een aantal MicroCursussen van maximaal 5 minuten over GIMP van Wessel Sijl. Er staat weer een aantal Matterhorn producties in de planning.

Korte Tips & Trucs
Met computers kun je heel veel. Het aantal mogelijkheden is zo groot, dat je vaak juist de kleine handigheidjes of programmaatjes over het hoofd ziet.

In Korte Tips & Trucs presenteert Henk van Andel weer een aantal van deze handige dingetjes.

Fijnstof in je smartphone
En gaat die nu kapot? Als er zich echt te veel fijn stof in ophoopt, dan is die kans zeker aanwezig.

Maar Ernst Roelofs heeft het in de SoftwareBus niet over fijnstof in het mobieltje, maar juist buiten het mobieltje. Hij gaat de hoeveelheid fijnstof ermee meten.Nou ja, een bedrijf iSPEX gaat dat samen met jullie doen.

Hoe? Door de verstrooiing van het licht te meten op zonnige dagen. Die verstrooiing wordt veroorzaakt door fijnstof. Je hebt een iPhone 4, 4S of 5 nodig en een voorzetstukje voor de camera dat je kunt aanschaffen voor € 2,50. Samen met een app kun je dan een bijdrage leveren aan een schoner en gezonder Nederland.


Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl
[USERTRACK]