Maandag 17 juni 2013
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Preview SoftwareBus en GigaHits 2013-3•


Op vakantie met de SoftwareBus
Een SoftwareBus verschijnt niet zomaar. De planning is afgestemd op diverse evenementen, meestal een aanstaande CompUfair. Maar nummer 3 verschijnt altijd in juni, zodat je die binnen hebt vóór de vakantie. Nou ja, tenzij je eerder op vakantie gaat. Of helemaal niet, natuurlijk.....

SoftwareBus en GigaHits 2013-3 zijn inmiddels naar de abonnees onderweg. Bij de meesten zal die morgen in de bus glijden. Een klein percentage kan vrijdag komen. En een enkele kan nog later komen. Dat zou niet mogen gebeuren, maar het blijft mensenwerk.

Ook in deze SoftwareBus heeft de redactie weer een aantal actuele artikelen weten te plaatsen. Maar enige extra druk op onze trouwe auteurs was nodig. Vroege vakantieperikelen?

Misschien wil jij ook wat voor de SoftwareBus schrijven? De termijn voor nummer 4 sluit ongelukkigerwijs kort na de vakantie, namelijk op 20 augustus. Maar misschien heb je dan juist veel tijd gehad om wat te schrijven. Het gaat daarbij om het 'verhaal', de redactie giet het graag in een vorm die voor publicatie geschikt is. Inlichtingen: redactie@CompUsers.nl.
Inhoud eMailing
Vakantie met SoftwareBus
31 jaar!
DigiFoto op volle toeren
Gratis navigerend op vakantie?
GigaHits 2013-3
Actual Multiple Monitors
Ogewenste gasten
To play or not to play
Ouderlijk toezicht
Vrijheid, blijheid
What is in the air?
Ontluikende liefde
Windows en Veiligheid
 

31 jaar!
We hebben het over Christ van Hezik. Nee, niet over zijn leeftijd. Maar over zijn staat van dienst bij CompUsers, die al begon in de toenmalige DOSgg.

Tijdens de ALV op 20 april trad Christ af als bestuurslid en coördinator bijeenkomsten, oftewel de 'evenementencommissie'. Onder zijn leiding werden de bijeenkomsten van de DOSgg en nu de CompUfairs van CompUsers georganiseerd. Maar ook de deelname aan bijvoorbeeld de HCC-dagen. Ook voor de HCC waren zijn bijdragen aan bijeenkomsten aanzienlijk.

Christ deed nog veel meer. Nee, foutje. Christ is geen bestuurslid meer, maar blijft wel in de evenementencommissie en zal zijn opvolger Leen van Goeverden inwerken en steunen. En Christ gaat nog meer energie steken in onze MiniCursussen, die een nieuwe gedaante krijgen.

Christ is niet een man van woorden, maar van daden. Hij schrijft zijn terugblik in de SoftwareBus. Maar ook een oproep tot 'tolerantie'. Helemaal Christ, een man die SAMENWERKING met hoofdletters schrijft.

Dank, nogmaals, aan Christ voor zijn periode in het bestuur en voor zijn bereidheid aan de 31 jaar als vrijwilliger nog een periode te willen plakken.

DigiFoto op volle toeren
Op 6 april liep het CompUsers Platform DigiFoto, samen met HCC Regio Apeldoorn, rond in het Openluchtmuseum te Arnhem. De bedoeling was daar mooie foto's te maken, waarbij de minder ervaren fotografen steun kregen van de profs en cracks van DigiFoto.

Dat hielp. Ik was er in de ochtend bij om te zien hoe alles liep. En dankzij de steun kon ik een opdracht volbrengen die me -tot mijn verbazing- een eervolle vermelding opleverde tijdens de  expositie van 'de oogst' CompUfair op 20 april.

Het was een in alle opzichten geslaagd evenement, met zo'n 30 enthousiaste deelnemers. Een foto-excursie die zeker navolging verdient. Deelname is overigens geheel gratis en CompUsers tracteerd de deelnemers bovendien op koffie en gebak.

Kijk dus uit naar de volgende foto-excursie van het CompUsers Platform DigiFoto.
Gratis navigerend op vakantie?
Ja, dat kan! De 'app' is gratis, de kaarten zijn gratis en de kaarten zitten in je smartphone of ander apparaat, dus het kost je ook geen vermogen aan dataverkeer. Ook niet aan de nog steeds onbehoorlijke roamingkosten, de melkkoe van de telefoonoperators die de Europese Unie nu droog wil zetten.

Nicolaas Kraft van Ermel van het CompUsers Platform Android beschrijft het OpenSource project OpenStreetMaps. Gratis kaarten van de hele wereld, gemaakt door donaties van instellingen maar vooral door personen die in hun omgeving kaarten maakten en bijgedragen hebben.

Ook beschrijft Nicolaas enkele gratis programma's (sorry, ik moet nu zeggen: 'apps') om te navigeren op basis van OpenStreetMaps.GigaHits 2013-3
Weer een dual layer 8,5 Gb DVD-ROM met ruim 400 nieuwe programma's. Die worden deze keer wat ruimer beschreven in de SoftwareBus, dus ik zou zeggen: lees zelf maar.

Deze GigaHits is ook onontbeerlijk bij de SoftwareBus. Er staan onder andere links op, behorend bij een artikel van Ernst Roelofs 'To play or not to play'. En het programma behorend bij het artikel over 'Actual Multiple Monitors.


Actual Multiple Monitors
Wist je dat het doodeenvoudig is om met Windows twee of meer monitors op je systeem aan te sluiten met elk een eigen inhoud?

Als je die ervaring nog niet hebt, lees je hoe het moet in het artikel 'Actual Multiple Monitors. Maar eigenlijk gaat dit artikel over het gelijknamige programma, waarmee het allemaal nóg gemakkelijker en mooier gaat. 

Ongewenste gasten
Heb je je browsers al eens bekeken na het installeren van een aantal programma's? Je weet wel, met je ogen dicht op 'Yes' klikken om als ervaren computeraar zo snel mogelijk met de installatie gereed te zijn.

Dan moet je zeker het artikel 'Ongewenste gasten' van Jan den Ouden lezen. Hierin beschrijft hij hoe ongewenste gasten zoals de 'Ask Toolbar' & Co je browser veroveren. En ook hoe je van al die overbodige ellende weer verlost kunt worden.To play or not to play
Gisteren was het Vaderdag, de kinderen komen en de kleinkinderen kwamen mee. Het jochie van 6 mocht met mijn tablet spelen. Dat ging heel goed, totdat mijn schoondochter in de gaten kreeg wat voor agressief spelletje hij zat te spelen.

Dit is slechts het topje van de ijsberg aan agressiviteit in computerspellen. Vaak presenteren die heel expliciet agressieve beelden en handelingen. Waaraan je kinderen eigenlijk niet bloot wilt stellen.

Ernst Roelofs weidt een artikel aan dit fenomeen, om het onder de aandacht te brengen en om te weten te komen hoe je agressiviteit in computerspellen buiten de deur kunt houden.

Het artikel maakt gebruik van veel informatie op internet. Je kunt de URL's uit de SoftwareBus over typen, maar eigenlijk is dat onbegonnen werk. Je kunt ook de links aanklikken vanaf de GigaHits.
Ouderlijk toezicht
Hans Sodaar (ook een jonge vader?) schreef een soortgelijk artikel in de SoftwareBus. Niet over spellen, maar over ongewenste informatie op internet. Hoe voorkom je dat kinderen daaraan worden blootgesteld?

Hans beschrijft twee gratis mogelijkheden: toepassen van OpenDNS en een programma K9 webprotection.

OpenDNS maakt gebruik van DNS servers waar je een beveilingingsprofiel kunt instellen. K9 webprotection gebruikt een lokale database voor filtering.Vrijheid, blijheid
Vroeger heette het OpenOffice. Dat bestaat nog en wordt nog steeds verder ontwikkeld. Maar een groot deel van de vrijwillige ontwikkelaars is weggelopen en begonnen aan een alternatief onder de naam LibreOffice.

LibreOffice is een krachtig en compleet Office pakket, in hoge mate vergelijkbaar en compatible met Microsoft Office, maar OpenSource en gratis.

René Suiker beschrijft de mogelijkheden van dit gratis pakket.

What is in the air?
Luchtvervuiling! Bijvoorbeeld fijnstof. Dat kan gemeten worden met een hulpstuk aan je iPhone.

Het kost allemaal weinig en je kunt meedoen met het iSPEX project van de Universiteit Leiden.

Ernst Roelofs beschreef de vorige keer vooral de hardware-kant. In een vervolg beschrijft hij hoe je mee kunt doen met de iSPEX meetdag.

Ontluikende liefde op internet
Het gebruik van internet kan verstrekkende gevolgen hebben. Daarom adviseert Ernst Roelofs om bij een ontluikende liefde eerst op internet te kijken hoe de nieuwe partner met je voorganger is omgegaan.

En daarmee is het probleem puntig aan de kaak gesteld. Steeds vaker kom je op internet uit wraak uitingen tegen waar je zelf liever geen onderdeel van uitmaakt. En wissen van gegevens is er nauwelijks bij.

Ernst Roelofs brengt nog meer nieuwe aspecten van de IT-sector onder de aandacht. Zoals Apple die belasting ontwijkt door een dealtje met de Nederlandse fiscus. Nou ja, we financieren er hier geen oorlogen mee, maar het lijkt toch niet iets waar de Nederlandse fiscus de schoonheidsprijs mee kan winnen.

En 3D-printers, die razendsnel ontwikkeld worden en straks onze organen en voedsel gaan printen? 
Windows en Veiligheid
Onze goeroe Rein de Jong weet veel van Windows en vooral van de veiligheidsaspecten. De bedreigingen zijn veranderd en de tegenmaatregelen moeten worden aangepast. Tijd voor een update van zijn eerdere artikelen over dit onderwerp.

Het zou zijn bijdrage te kort doen als we zouden pogen die hier samen te vatten. Het gaat om veel soorten bedreigingen, veel tegenmaatregelen en veel raadgevingen. Dus lees het in de SoftwareBus.
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl
[USERTRACK]