Maandag, 9 september 2013
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Preview SoftwareBus en GigaHits 2013-4•


Even uitpuffen........
Het was deze keer, nog in de nadagen van een lange, hete zomer, niet gemakkelijk voor de redactie. Maar het lukte toch de SoftwareBus weer volgens schema naar de abonnees te sturen. Hulde aan de redactie, de auteurs en overige medewerkers.

De meeste abonnees krijgen de SoftwareBus dinsdag 10 september thuis. Voor de rest wordt het vrijdag, alhoewel de praktijk leert dat (helaas) er soms wat nadruppelen.

En ook de GigaHits is er weer bij. Met ruim 400 nieuwe programma's.
Inhoud eMailing
Even uitpuffen........
MegaCompUfair 21-9
CompUsers Twittert
We worden bespioneerd
FRITZ!Box allerlei
Een kinderliedje?
3D printers op komst
Het dilemma
Wees eens sociaal
GigaHits 2013-4


MegaCompUfair 21 september
Deze SoftwareBus is vooral afgestemd op de MegaCompUfair die op zaterdag 21 september van 10 tot 16 uur in De Bilt plaatsvindt. Het programma staat in deze SoftwareBus. Maar ook op onze website (www.CompUsers.nl).

Je krijgt over de MegaCompUfair de komende weken nog enkele eMailings. Waarin onder andere de eventuele wijzigingen op het programma opgenomen kunnen worden. Maar die staan uiteraard ook op www.CompUsers.nl.


CompUsers Twittert
Al lang werd erover gepraat, maar nu is het realiteit. CompUsers 'twittert' mee. Voor de twitteraars: volg @CompUsers.

De eerste 'tweets' zijn uiteraard vooral gericht op de MegaCompUfair. Maar gaandeweg zullen ook andere onderwerpen aan de orde komen.

En de plannen voor CompUsers op Facebook zijn ook in een vergevorderd stadium. Daarna wordt gekeken naar andere vormen van 'social media'.  

We worden bespioneerd
Ja, dat weten we zo langzamerhand wel. De NSA en PRISM. Maar telkens komt er nog nieuws bij, we weten nog maar het zichtbare topje van de ijsberg.

Dat (vooral) de Amerikanen en Engelsen er dit soort praktijken op na houden, hadden we kunnen en moeten weten. Wat echter vooral verbijsterend was, is de mate en nauwkeurigheid waarmee dit gebeurt.

In de SoftwareBus wordt ruim aandacht gegeven aan dit fenomeen. Ernst Roelofs en Henk van Andel belichten het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. En er is ook een artikel over 'Anti-PRISM' maatregelen, waarmee je kunt pogen jezelf te beschermen.

Pogen? Ja, want de moed zakt in je schoenen als je leest dat grote bedrijven (Microsoft voorop) opzettelijk al dan niet tegen betaling de geheime diensten toegang tot hun servers geven en voor het gemak ook nog maar even de sleutels van de 'beveiligde' communicatie erbij geven. Lang leve het HTTPS:// protocol!? Nou ja, lees het artikel van Henk van Andel om er meer over te weten.FRITZ!Box allerlei
Zelf sta ik bekend als een FRITZ!Box 'evangelist'.  Ik vind dat met recht, want het is een niet goedkope, maar wel veelzijdige modem/router/telefooncentrale waar je veel uit kunt halen.

Maar de laatste tijd was ik hierover rustig. Gelukkig heeft Ruud Uphoff dit opgepikt met een serie artikelen over de FRITZ!Box.

In de eerste plaats zet hij uiteen hoe je een printer via de FRITZ!Box op kunt nemen in je netwerk. En dat kan geen kwaad, zeker niet omdat de handleiding in de internationale versie op dit punt verstek laat gaan.

In een vervolgartikel gaat Ruud vooral in op de uitgebreide telefonie-mogelijkheden. Waarbij ook de samenwerking met je smartfoon uitgebreid aan de orde komt. En ten slotte legt hij een ander obscuur onderwerp uit: hoe stel je de FRITZ!Box in op volle snelheid voor je netwerk.
Een kinderliedje?
Een, twee, drie, vier, hoedje van papier. Zo begint Wessel Sijl zijn artikel. Waren zijn kleinkinderen op bezoek?

Nou, dat denk ik niet, want dan heeft hij vast wat beters te doen dan een artikel schrijven. Wessel bleef gewoon dicht bij huis: fotografie. Toen ik verder las, bleek het te gaan over een zelfbouw camera van papier. Nee, twee types zelfs, de Dirkon en de Rubicon. Pinhole camera's, vroeger heette dat een camera obscura.

Je kunt de bouwplaten zelf downloaden. En Wessel zou Wessel niet zijn, als hij dat niet deed op goed fotopapier (karton) en nog een aantal slimme aanwijzingen gaf.

Ik heb nog wat nieuwtjes over Wessel. Hij gaat zijn passie zwart/wit wat verdringen en een kleurenfoto maken van bloemen die CompUsers hem gaf naar aanleiding van wat ziekte. Gelukkig is hij (bijna) weer helemaal de oude en weer bezig voor het CompUsers Platform DigiFoto met allerlei nieuwtjes.

3D printers op komst
Je leest er steeds meer over en ze worden steeds meer aangeboden. De 3D-printer wordt 'Salonfähig'  en ook qua prijs binnen het bereik van de hobbyist.

Je kunt een 3D-printer kant en klaar kopen. Maar de echte knutselaar is dat te min, die zet hem zelf in elkaar en verdient daarmee in veel tijd wat op de aankoopprijs. Het summum op dit gebied is een 3D-printer van Lego componenten. Kijk eens naar je overtollige speelgoed -of dat van je (klein)zoon- om het zelf na te bouwen.

De verschillende aspecten van 3D printers worden in de SoftwareBus belicht. En het is de bedoeling om op de MegaCompUfair een exemplaar te demonstreren. Zo mogelijk het puur Nederlandse model Ultimaker.


Het dilemma
Ja, je zou er maar mee zitten. Met de vraag of je een laptop of een tablet moet aanschaffen. Waarbij sommigen zelfs denken over een phablet, een smartfoon waarmee je wel kunt bellen maar die je niet in je zak kunt steken.

De SoftwareBus kan heel wat lijders aan dit dilemma uit hun psychische noden helpen. In twee artikelen wordt de therapie uit de doeken gedaan.

Wees eens sociaal
Sociaal zijn heeft een nieuwe dimensie gekregen. Dat ben je als je aan 'social networks' doet.

Schreven we hierboven dat CompUsers inmiddels aan Twitter en binnenkort aan Facebook doet, en nu moeten we ook weer denken aan Kiva?

In ieder geval presenteert René Suiker (Platform WebOntwerp) het social network Kiva. Wie weet, er is een tijd van komen en een tijd van gaan. En die volgen zich in deze door ICT overspoelde wereld heel snel op.GigaHits 2013-4
Op de GigaHits staat altijd zo veel, die moet je gewoon in handen hebben en bekijken. En dat kan heel gemakkelijk in een menu-structuur die bij de meesten automatisch opstart.

Ook deze keer weer ruim 400 programma's op een 8,5 gigabytes disc. Waaronder een 'hoofdstuk' met anti-terreur....... ehhhhh, ik bedoel anti-PRISM programma's, aansluitend op het artikel in de SoftwareBus.

Verder deze keer veel aandacht voor Android 'apps' (zo'n 60 stuks), digitale fotografie, PDF (waar komen al die programma's toch vandaan?) en Netwerken. Bij dat laatste onder andere programma's om de veiligheid te verbeteren, maar ook om de veiligheid op de proef te stellen. Nuttig, als je het maar niet misbruikt.

En natuurlijk dan toch nog veel programma's in de categorie 'voor elck wat wils'. 
^To

Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl
[USERTRACK]