Maandag, 29 oktober 2013
 eMailing 2013-21
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· |·Email-adres wijzigen· |
•Preview SoftwareBus en GigaHits 2013-5•


Weer bomvol en interessant
De nieuwe SoftwareBus en GigaHits 2013-5 zijn weer onderweg naar de abonnees en moeten deze week nog bezorgd worden.

De redactie neemt hun taak zeer ernstig op. De SoftwareBus is weer 'bomvol'. Niet alleen door een artikel dat met atoombommen te maken heeft, maar ook door een gevarieerd aantal artikelen over andere actuele en serieuze onderwerpen.

En ook de GigaHits is weer tot de rand gevuld. Want het vullen van de digitale discs gaat vanaf het gaatje naar de rand. Anders dan bij de nostalgische zwarte grammofoonplaten, die werden vanaf de rand tot het gaatje gevuld. Deze keer bevat de GigaHits zo'n 400 nieuwe en gevarieerde programma's.

Hieronder presenteren we een preview van een aantal artikelen. We hopen dat ook deze SoftwareBus en GigaHits de lezers weer zal boeien.
Inhoud eMailing
Bomvol en interessant
Vormgeving eMailings
'Van de voorzitter'
Veilig wachtwoord?
Verenigingsactiviteiten
DVD's afspelen
Diskpart
Veilig voor de NSA?
Perfecter met GIMP
Meer, meer, meer.....
Laatste nieuws
CompUsers tweet!
GigaHits 2013-5
 


Andere vormgeving eMailings
Het zal de aandachtige eMailing-lezers al opgevallen zijn: deze eMailing is anders dan anders. Het is geen totale revolutie, maar toch ziet hij er wat anders uit dan de laatste jaren gebruikelijk was.

De aanleiding is de wijze van verzenden. Voorheen werd het merendeel van de eMailings verzonden via de HCC 'Popbull', namelijk het deel met [HCCnet Service] in de onderwerp-regel. Die worden nu verzonden via een veel mooier systeem dat al vele jaren ook gebruikt werd voor de mailings van het HCC verenigingsbureau. Dat systeem is gebaseerd op de commerciële dienst 'Tripolis'.

Verder verandert er voor de lezers niet zo veel, behalve dan dat het nu mogelijk is te 'tracen' hoe vaak en wat door de ontvangers wordt gelezen. Dat gebeurt aan de hand van de opgenomen afbeeldingen en links. Op zich is dit niets bijzonders, maar we willen het toch niet onvermeld laten.

Mijn laatste 'Van de voorzitter'
De laatste jaren schreef ik als voorzitter een column op pagina 3. In SoftwareBus 2013-3 onder de titel 'Een half leven....', hetgeen al min of meer mijn zwanenzang was na de mededeling tijdens de Algemene Leden vergadering van april dat ik op 12 november aftreed als voorzitter. Ik ben op 12 november nog net 69 jaar en mijn rol als voorzitter is lang genoeg geweest.

In mijn laatste 'Van de voorzitter' vertel ik wat over mezelf en hoe het in grote lijnen geweest is.

Tevens wens ik mijn opvolger, Clemens Schellens, en CompUsers veel succes voor de komende jaren.

Clemens Schellens wordt ook voorgesteld in deze SoftwareBus, in een interview opgetekend door René Suiker.

Veilig wachtwoord?
Overal heb je tegenwoordig een wachtwoord nodig. Eigenlijk zouden deze altijd en overal 'uniek' moeten zijn, zodat niet een hele serie inlog-gegevens prijs wordt gegeven als bij één je wachtwoord wordt gekaapt.

Ernst Roelofs gaat in op een veilig gebruik van wachtwoorden, onder andere met gebruik van het programma 'Roboform'.

Verenigingsactiviteiten
Vroeger moest je daar een apparaat voor hebben, een zogenaamde DVD-speler. Ze bestaan nog steeds, maar velen 'doen' het nu vanaf een netwerk-harde schijf en streamen vanaf internet naar de TV.

Een tussenvorm is de Optical Smart Hub, die Samsung in 2012 introduceerde. Kort door de bocht: een DVD-speler die wordt aangestuurd als een netwerk-harde schijf met je mobiele apparaat.

Ernst Roelofs heeft dit apparaat uitgeprobeerd en beschrijft hoe het werkt. Het kan aangesloten worden op een externe voeding of een USB-poort van je pc (met een 'Y-kabel', zodat de voeding van twee USB-poorten wordt gecombineerd).

Het apparaat kan ook via WiFi gebruikt worden. Handig, maar volgens Ernst blijft in de praktijk de kwaliteit van video vaak achter. Maar het heeft wel veel netwerkmogelijkheden.

Diskpart
Een door velen vergeten tool van Microsoft om harde schijven te partitioneren. Het werd voor het eerst in Windows NT toegepast en werd vanaf Windows XP ook de opvolger van het nog oudere Fdisk.

Vaak zal tegenwoordig een soortgelijk programma ingezet worden met een grafische gebruikersinterface. Diskpart is een command line utility. Maar het kan nog steeds goede diensten bewijzen voor degenen die hier nog mee overweg kunnen. Rein de Jong beschrijft hoe Diskpart gebruikt kan worden voor Windows 7.Bomvrij en veilig voor de NSA?
We hebben de neiging om  onze gegevens langdurig op te slaan in de 'cloud'. Jawel, versleuteld, maar de vraag is of dat versleutelen echt helpt tegen de nieuwsgierigheid van bijvoorbeeld de NSA.

Grote bedrijven hebben ook behoefte aan een veilige en langdurige opslag. Hun gegevens zijn te omvangrijk voor de 'cloud' en staan op tera-byte tapes. Die slaan ze in de eerste plaats 'thuis' op. Maar wat bij een calamiteit zoals een grote brand?

Daar is een prima oplossing voor. BackupNed bijvoorbeeld slaat duizenden tapes van grote bedrijven op, diep onder de grond in voormalige atoombomvrije commandocentra. Die hebben na het einde van de koude oorlog hun functie verloren. De handige ondernemer Peter Benedick gaf ze een nieuw leven.

Henk van Andel had het voorrecht de ondergrondse bunker in Oosterbeek te bezoeken. En na screening door de 'security officer' van BackupNed mocht hierover een artikel in de SoftwareBus geplaatst worden.Kleuren perfecter met GIMP
Wessel Sijl is één van de 'cracks' van het CompUsers Platform DigiFoto. Zijn belangstelling gaat verder dan het maken van digitale foto's en bekijken op een beeldscherm. Al eerder schreef hij over het Fine-Art printen van zwart-wit en kleurenfoto's.

Het professionele programma Photoshop heeft speciale functies voor het afdrukken van kleur met een printer. Maar Wessel ontdekte op een goed moment dat het nóg beter kan met het gratis Open Source programma GIMP. De verschillen in kleurresultaat zijn gering en Wessel had een loep nodig om ze te kunnen waarnemen. Maar het prijsverschil tussen Photoshop en GIMP zal velen eerder overtuigen.

In de SoftwareBus staat de gehele procedure in detail beschreven.
Meer, meer, meer.....
Nog meer van Ernst Roelofs over de spionage-praktijken van de NSA. De NSA hoef ik vast niet meer toe te lichten. Zeker niet nadat bekend werd dat de telefoon van Angela Merkel zo'n tien jaar lang werd afgeluisterd door de NSA en dat nota bene niemand minder dan Obama hiervan afwist.

Overigens is dat helemaal volgens de democratisch tot stand gekomen Patriot Act van de Amerikanen. Iedere niet-Amerikaan mag worden afgeluisterd. En aangezien Angela Merkel Duits en dus niet Amerikaans is, mag zij afgeluisterd worden. De Patriot Act maakt geen uitzondering voor regeringsleiders van bevriende landen.

Ernst maakt bekend hoe de NSA in zijn werk gaat. Onder andere door versleutel-modules af te zwakken en 'backdoors' te gebruiken die de versleuteling helemaal omzeilen.
Laatste nieuws
Tijdens de Kaderdag op 12 oktober kwam weer eens naar voren dat er veel belangstelling is voor nieuwe technologie. Ernst Roelofs reageerde hier prompt op met een artikel vol nieuws.

Hierin komen een aantal nieuwe spellen aan bod, zoals de 'legendarische' nieuwe GTA. Maar ook de nieuwe iPhones, nieuwe Surface tablets (Microsoft), de ondergang (nou ja, overname door Microsoft) van Nokia en het verdwijnen van het papieren treinkaartje ten gunste van de OV-chipkaart.CompUsers tweet!
Heb je ook wat meegekregen van de 'tweets' over de MegaCompUfair? CompUsers is actief op Twitter, dankzij de inzet van Marco Steen. Het is de bedoeling dat Facebook de volgende stap is.

Als je er meer van wilt weten, moet je het artikel van Marco lezen.

GigaHits 2013-5
De nieuwe GigaHits, met weer 400 nieuwe programma's, heeft een gevarieerd aanbod. De rubrieken 'Bestandsbeheer', Tools',  Multimedia (audio, muziek, film en video), CD's en DVD's maken en 'Netwerken' komen deze keer extra aan bod.

Op deze GigaHits staat ook wat nieuwe programmatuur om Android op je pc te laten 'draaien',  dus zonder mobieltje of tablet. En ook wat programma's over het onderwerp 'bitcoins'.  Beide zijn nieuwe ontwikkelingen, die binnenkort uitgebreider aan bod komen als artikel in de SoftwareBus.

Wist je dat de inhoud van de laatste jaren van alle GigaHits en andere 'special' thema-discs van CompUsers in verkorte (tabel)vorm op elke GigaHits staat? Gemakkelijk als je wat terug wilt zoeken. Zie de rubriek '+ Inhoud 2009-nu'. 


DVD's afspelen
Vroeger moest je daar een apparaat voor hebben, een zogenaamde DVD-speler. Ze bestaan nog steeds, maar velen 'doen' het nu vanaf een netwerk-harde schijf en streamen vanaf internet naar de TV.

Een tussenvorm is de Optical Smart Hub, die Samsung in 2012 introduceerde. Kort door de bocht: een DVD-speler die wordt aangestuurd als een netwerk-harde schijf met je mobiele apparaat.

Ernst Roelofs heeft dit apparaat uitgeprobeerd en beschrijft hoe het werkt. Het kan aangesloten worden op een externe voeding of een USB-poort van je pc (met een 'Y-kabel', zodat de voeding van twee USB-poorten wordt gecombineerd).

Het apparaat kan ook via WiFi gebruikt worden. Handig, maar volgens Ernst blijft in de praktijk de kwaliteit van video vaak achter. Maar het heeft wel veel netwerkmogelijkheden.
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl
[USERTRACK]