Informatie over software licenties

 

Freeware

Freeware is software die privé gratis onbeperkt gebruikt mag worden; voor zakelijk gebruik gelden soms andere voorwaarden. Er zal vaak toch wel degelijk auteursrecht op rusten. Soms is registratie verplicht, vraagt de auteur om een vrijwillige bijdrage of een teken van waardering zoals een kaartje per post. Meestal is verdere verspreiding toegestaan, maar wijzigingen niet.

Gebruikers wordt daarom aangeraden om de licentiebepalingen van de hier aangeboden software te onderzoeken en in acht te nemen. En als de auteur een kleine blijk van waardering of een bescheiden vrijwillige bijdrage vraagt, dan is het op zijn plaats om bij gebruik van zijn software daar gevolg aan te geven.


Shareware, Demo, Trial

Het voornaamste kenmerk van 'Shareware' is dat het gratis kan worden gedownload, verspreid en beperkt kan worden gebruikt. Veelal wordt 'shareware' aangeboden door hobbyïsten die voor hun inspanning een bescheiden vergoeding op zijn plaats vinden.

De beperking is meestal een periode, 30 dagen is heel gebruikelijk. Tijdens de testperiode kunnen verdere beperkingen gelden, bijvoorbeeld beperkingen in functionaliteit, vermelding van bijvoorbeeld 'Trial version', 'nag screens' enz.

Na de testfase moet betaald worden. Voor 'echte' shareware gaat het meestal om relatief beperkte bedragen. Meestal kan betaald worden via een website met credit card, waarna per email een 'key' toegezonden wordt voor onbeperkt verder gebruik.

Er zijn ook andere categorie&eumln zoals 'Trial' en 'Demo', meestal aangeboden door een commercieel bedrijf. Ook deze kunnen het (beperkte) gebruik van de software (voor een testperiode) toestaan, waarna bij verder gebruik betaald moet worden.

Bij aanduidingen zoals 'Shareware', 'Trial' en 'Demo' zijn de grenzen vaak moeilijk te trekken. De Previewers volgen meestal de aanduiding van de aanbieder.

Gebruikers moeten altijd de voorwaarden van de software zelf onderzoeken en in acht nemen.


Open Source

Kenmerkend voor 'Open Source' software is dat de source code openbaar is gemaakt. De licentiebepalingen kunnen van geval tot geval verschillen. Het meest bekend is de GPL licentie (zie Wikipedia), die gratis gebruik, verdere verspreiding en wijzigingen (mits ook weer openbaar gemaakt) toestaat.

Vaak wordt bij een Open Source licentie bepaald, dat de source bij verspreiding bijgeleverd moet worden. In dat geval verwijzen wij naar de site van de desbetreffende software, waar deze source gedownload kan worden. Achter 'Homepage' staat in de regel een link naar deze site.

Open Source software is meestal gratis, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn!

Gebruikers moeten altijd de voorwaarden van de software zelf onderzoeken en in acht nemen.


Algemeen

De Previewers streven ernaar om de aanduiding 'Freeware', 'Shareware, 'Trial', 'Demo' of 'Open Source' correct aan te geven. Dit is indicatief, mede omdat de licentiebepalingen kunnen wijzigen of onduidelijk zijn dient de gebruiker deze altijd zelf te controleren en in acht te nemen.