Handige Hulpen (Tools)

PDF Creator Free

Versie: 

3_4_0
PDF Creator

Samenvatting: 

PDF Creator is een gratis programma om pdf-bestanden te maken. Alhoewel veel moderne programma’s ( Microsoft Office, Libre Office, Open Office en andere) dit ook in hun programma mogelijk hebben gemaakt, was PDF Creator een van de eerste die zulks mogelijk maakte met een virtuele printer. Nu is het vooral nuttig als je een pdf wilt maken met een programma die deze functie niet ondersteunt. 

Waardering: 

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

PDFill PDF Tools

Versie: 

14.0 build 1
PDFill PDF Tools

Samenvatting: 

In de periode dat ik de functie van secretaris van onze computervereniging mocht vervullen, maakte ik veelvuldig gebruik van pdf-bestanden. Waarom?  Omdat pdf een universeel bestandsformaat is, waarmee lettertypen, afbeeldingen en opmaak van elk willekeurig brondocument behouden blijven, ongeacht het programma of het platform waarmee het document werd gemaakt. Een voordeel van een pdf-bestand is dat het - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Word-document - op elke printer er hetzelfde uit zal zien. Ook kan een pdf-bestand op alle platformen bekeken worden; het is dus niet platformafhankelijk. Je kunt pdf-bestanden maken kun je met veel programma’s, o.a. Microsoft Office, Libre Office, e.d. Ook veel andere programma’s kunnen  via een virtuele printer (met bv. PDF Creator) een pdf maken. Soms moest ik papieren documenten scannen en omzetten naar een pdf, en daarvoor gebruikte ik het freewareprogramma Scan2pdf. Met dat programma kon ik meerdere pagina’s scannen en combineren tot een pdf-bestand. Soms moest ik ook pagina’s uit een pdf-bestand verwijderen of eraan toevoegen, ook daarvoor had ik een freewareprogramma gevonden: PDFsplitandmerge. Omdat ik me had opgegeven om programma’s te reviewen, kreeg ik het verzoek om het programma PDFill PDF Tools te bespreken. Ik heb dat programma gedurende een behoorlijke periode uitgeprobeerd en getoetst op bruikbaarheid en vergeleken met de freewareprogramma’s die ik eerder gebruikte.

Waardering: 

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

FreeCommander

Versie: 

XE 2019-790a
FreeCommander - Feel free to command

Samenvatting: 

Toen ik in 1987 mijn eerste computer kocht, met Dos 3.3, kreeg ik van een bevriende ‘nerd’ een diskette met Norton Commander. Zeker bij een besturingssysteem als Dos 3.3 is zo’n bestandsmanager een heel handig hulpgereedschap.

Omdat Norton Commander niet gratis was, zocht ik een gratis alternatief. Tijdens de zoektocht vond ik ‘Dos Navigator’ en ‘Volklov Commander’. Vooral die laatste kreeg een soort cultstatus. Net als PTS Dos was Volklov Commander in X86 Assembly code geschreven, klein en supersnel. Tot mijn verbazing zijn beide pakketten nog steeds op het internet te vinden.

Met de komst van Windows 95 en hoger heb ik meer en meer gebruik gemaakt van Total Commander, voorheen Windows Commander. Enkele jaren geleden heb ik ook wel eens gekeken naar DoubleCommander, MultiCommander en QDir. Wat mij opvalt is dat heel veel functionaliteit als basis terug te vinden is in Norton Commander.

Compusers stelt een lijst met te reviewen software beschikbaar. Op die lijst staat o.a. ‘Free Commander’: een zogenoemde ‘dubbel venster’-bestandsmanager, gemaakt door Marek Jasinski. Ik had wel eens gehoord van FreeCommander, maar er nog nooit in detail naar gekeken. Misschien toch tijd om FreeCommander eens breder en dieper te onderzoeken. Ik ben een verstokte Total Commander-gebruiker, maar ik beloof FreeCommander open en eerlijk te reviewen.

Waardering: 

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

yEd - een diagram-editor

Versie: 

3.18.1
yEd - een diagram-editor

Samenvatting: 

Ik denk dat voor velen yEd een onbekend stukje software is. Onbekend maakt onbemind zegt het spreekwoord. Verderop zal ik uitleggen hoe ik bij dit stukje software terecht kwam. Eerst even de intro van de website:
- yEd is a powerful desktop application that can be used to quickly and effectively generate high-quality diagrams. Create diagrams manually, or import your external data for analysis. Our automatic layout algorithms arrange even large data sets with just the press of a button. yEd is freely available and runs on all major platforms: Windows, Unix/Linux, and macOS -
Een mooi stukje proza waarvan je, nadat je het gelezen hebt, denkt: ‘Euh, maar wat is yEd nu precies?’

Op mijn werk gebruiken we Visio. Visio werd in 2000 overgenomen door Microsoft. Visio is een mooi stukje software om diagrammen te maken. Bijvoorbeeld een bedrijfsnetwerkstructuur. Maar ook een overzicht van een fabrieksindeling of een kantoorindeling. Visio zit niet in het standaard Office 365 pakket van Microsoft. En omdat niet iedereen binnen ons bedrijf Visio gebruikt, is het misschien verstandiger om een losse licentie te kopen. Maar toen ik hoorde dat een losse licentie van Visio net zoveel kost als het standaard Office 365 pakket kriebelde het. Afhankelijk van het aantal licenties kost Office 365 ergens rond de 15 euro per maand voor een middelgroot bedrijf. Dus: Office 365 + Visio = 30 euro per maand.
Later kwam ik er achter dat hetzelfde geldt voor Microsoft Project. Ook voor Microsoft Project zijn er overigens prima gratis alternatieven.

Terug naar vroeger.
Heel, heel lang geleden kwam ik op een van de HCC-dagen in aanraking met ‘IntelliDraw’. Een heel intuïtief stukje software, omschreven als ‘a shape based vector illustration tool’. De maker van de software heette Aldus, misschien beter of ook bekend van ‘Pagemaker’. We zitten nu aan het begin van de jaren negentig. Aldus werd later overgenomen door Adobe. Aan IntelliDraw moest ik denken toen ik een alternatief zocht voor Visio. Misschien heeft Microsoft het pakket wel voor de neus van Adobe weggekaapt. Om de inleiding niet nog langer te maken: door allerlei verwante zoektermen te gebruiken kwam ik bij yEd terecht.

Waardering: 

5 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Faststone Image Viewer

Versie: 

6.4 (12-sept-17)
afbeeldingbrowser converter editor videoplayer

Samenvatting: 

FastStone Image Viewer is software voor het bekijken van afbeeldingen.
Daarnaast kan het programma ook bestanden converteren en bewerken.
De bestanden kunnen ook:
- beheerd, vergeleken en verstuurd worden
- bewerkt worden (grootte aanpassen, bijsnijden, retoucheren, kleuren aanpassen)
- via een batchmodus bewerkt worden
Alles is via een menu te benaderen, in veel gevallen ook via sneltoetsen.
Het ondersteunt alle belangrijke formaten zoals BMP, JPEG, JPEG 2000, animated GIF, PNG, PCX, PSD, EPS, TIFF, WMF, ICO en TGA). Daarnaast ook de RAW formaten zoals CRW, CR2, NEF, PEF, RAF, MRW, ORF, SRF, ARW, SR2, RW2 en DNG.
Sinds versie 6.3 kunnen ook videobestanden afgespeeld worden.

Waardering: 

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

KeePass, een wachtwoordkluis

Versie: 

0.2

Samenvatting: 

KeePass is een programma dat zich gedraagt als een kluis voor, primair, het opbergen van gebruikersnamen en wachtwoorden die je gebruikt om op systemen of websites in te loggen. Het is een open source-programma en beschikbaar voor Windows, slimme telefoons en, via Windows-emulatie, ook voor Linux en Mac OS X. Er zijn vele plug-ins ontwikkeld, onder andere voor import, export en back-up van de gegevens. KeePass is een actief product, waar regelmatig updates voor verschijnen. Door deze veelzijdigheid en open structuur is het uitermate geschikt voor de computerhobbyist.

Waardering: 

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

SyncToy

Versie: 

2.1
Data-synchronisatie

Samenvatting: 

SyncToy is een programma om snel en eenvoudig data te synchroniseren.

Waardering: 

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Total Commander

Versie: 

9.0a
Logo van Total Commander

Samenvatting: 

Total Commander is een programma dat je in staat stelt om veel onderhoud onder Windows op een plezierige en efficiënte manier af te handelen. Het is een vervanger voor de Verkenner die je in staat stelt eenvoudig te werken met bestanden en mappen. TC is een platform voor het dagelijks werken met de pc. Samen met de vele plug-ins is het in staat om vele andere programma’s te vervangen. Total Commander is beschikbaar in een 32-bits en een 64-bits versie. Omdat er nog weinig 64-bits plug-ins zijn voor Total Commander en ook omdat 64-bits onnodig is, adviseer ik de installatie van de 32-bits versie. Lees in dit artikel meer over de aanpassingen in versie 9.0. Dit artikel is eerder gepubliceerd in SoftwareBus 2016-5.

Waardering: 

5 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))
Abonneren op Handige Hulpen (Tools)