2010-6_p16 SSD/HDD Sandwich

Rhino versnelt met een SSD! - Rein de Jong

Rhino's Seven - SSD

Vervolg op het artikel ‘Sneller met een SSD?’ uit SoftwareBus 2010­5. De prestaties van de SSD en de Harddisk worden uitvoerig langs de meetlat gelegd.

In het vorige artikel heb ik verteld dat Rhino uitgerust ging worden met een Solid State Disk (SSD).

De bedoeling is dat de SSD het snelle leeswerk voor zijn rekening gaat nemen en daarnaast ook het werken met de meest gebruikte programma’s en bestanden zal gaan versnellen. Naast de SSD zit er ook een snelle harde schijf (HDD) in het systeem. Deze moet de bulkopslag en het documentenarchief voor zijn rekening nemen. Zo ontstaat een sandwich van een SSD en een HDD. Overigens zal ik op de HDD ook de minder vaak gebruikte programma’s gaan plaatsen om zo de SSD niet te snel vol te hebben.

De SSD is een OCZ Vertex2 - 120GB exemplaar. De SSD is op verschillende manieren aan de tand gevoeld. Metingen zijn uitgevoerd met het programma CrystalDiskMark. De SSD is als volgt getest:

  • Puur onbelast getest op snelheid.
    1. Op de Intel P55 controller.
    2. Op een Asus U3S6 SATA6G adapter.
  • De bestaande systeemschijf C:\ gekopieerd naar de SSD .
  • Windows 7 opnieuw geïnstalleerd op de SSD met inachtneming van de installatieoverwegingen zoals ik die in het vorig artikel vermeld heb.

Een eerste indruk

Nu ik dit schrijf, werk ik op een vers geïnstalleerd Windows 7-systeem dat op de SSD staat. Het systeem voelt heerlijk snel aan. Vooral het starten van veelgebruikte programma’s die op de SSD staan, is: klik en open! Je kunt snel aan het werk. Het opstarten en afsluiten van Seven gaat lekker snel. De slaapstand gebruik ik nu veel meer. Het uitlezen van de 8 GB aan RAM (hiberfil.sys) is een fluitje van een cent voor de SSD. En … ik heb TEMP in het RAM gezet. Dat verkleint tevens hiberfil.sys en dat is een prettige bijkomstigheid wanneer je toch al dat RAM (nog) niet benut. Ook voor hen die geen SSD hebben, is dit een aanrader wanneer je meer dan 4 GB RAM hebt en een X64 systeem. Hoe? Dat leg ik in een ander artikel uit.

links:

Lees meer in de SoftwareBus zelf!

SoftwareBus: