2010-6_p18 PartedMagic

Parted Magic - Henk van Andel

Parted Magic is een op zichzelf staand klein Linux systeem, met als hoofdbestanddeel het programma Magic WizardGparted om schijven te (her)indelen. Schrik nu niet gelijk van ‘Linux’, want PartedMagic heeft een grafische interface, net zoals Windows. Niets moeilijks aan, dus.

De titel is afgeleid van ‘Partition Editor’. Het bewerken van de schijfindeling dus. En ‘Magic’ betekent zoiets als toveren. PartedMagic kan inderdaad heel veel. Een tovenaar.

In feite bestaat PartedMagic uit een hele verzameling programma’s. Waarvan een aantal met schijfindeling van doen heeft, maar er zitten ook andere ‘goodies’ tussen. Zoals een kalender/agenda, viewers voor plaatjes, tekst editor, bestandenbeheer, noem maar op. In totaal zijn het ongeveer 150 programma’s, waarvan ongeveer de helft een grafische user-interface heeft. De andere helft werkt via de command line interface en is meer voor de hardcore Linuxgebruikers.

PartedMagic werd in 2006 geïntroduceerd. Inmiddels is PartedMagic aangekomen bij versie 5.7. De motor hierachter was en is Patrick Verner (USA). Parted Magic is gratis, maar de maker nodigt je uit om een donatie te doen. Dat kan heel snel met een PayPal account, maar ook per creditcard. Hij verdient dat best, dus doe nog een goede daad voor het jaar om is …

Een bekend, soortgelijk programma onder Windows was Partition Magic, dat inmiddels is overgenomen door Norton Utilities. Er zijn overigens legio soortgelijke programma’s, gratis en ‘payware’. Maar er zijn weinig programma’s die de het gemak en de kracht van Parted Magic evenaren. En de prijs/kwaliteitsverhouding van het gratis PartedMagic is uiteraard onverslaanbaar.

Download het hele artikel (samen met ‘wp X5’) als PDF.

links:

SoftwareBus: