2010-6_p21 Wordperfect X5

Office Wordperfect X5 - Ernst Roelofs

Wie heeft er niet in WP gewerkt! Als je dacht dat deze tekst­verwerker zijn tijd gehad heeft, lees dan hieronder waarom het toch anders ligt.

WordPerfect is een tekstverwerker die, net als bij Microsoft Office 2010, in een officepakket gebundeld wordt met andere software: voor presentaties (Presentation), dataverwerking (Paradox en Quattro) en tekstverwerking (WordPerfect Lightning), waarmee notities en schermafdrukken te maken zijn.

De wat duurdere pro‐versie heeft meer extra’s, zoals een documentenbeheerprogramma. Verder zijn er extra’s om foto’s, watermerken en geluiden mee te bewerken, e.d. Dit alles maakt Corel WordPerfect Office tot een op papier meer dan volledig software‐pakket voor het kantoor: ‘the office’. Uitgebreider dan gratis concurrent Open Office en de aanzienlijk duurdere concurrent Microsoft Office (MS Office), waar alleen database Access in de duurdere pro‐versie zit. Nu wil ik het alleen over WordPerfect (WP) hebben. Op de andere onderdelen wil ik later terugkomen.

X5, de nieuwste versie van WP , klinkt als een geheime formule. Heeft Corel met X5 het wapen waarmee het Microsoft van de troon kan stoten als heerser in officeland? Zoals het niemand ontgaan kan zijn dat Microsoft 2010 gelanceerd is, zo stilletjes is de nieuwe versie van WordPerfect uitgekomen, genegeerd door de media en daarmee kenmerkend voor de positie die WP op dit moment inneemt. Is WP zo slecht dat niemand er aandacht aan wil besteden, is het een kwestie van marketing of wellicht beide? Microsoft Office is nog steeds onbetwist marktleider in office‐land dankzij twee belangrijke wapens: Iedereen gebruikt het en de standaarden zijn nog steeds deels gesloten zodat concurrenten geen naadloze overgang naar hun eigen software kunnen garanderen. Zonder die naadloze overgang is het voor bedrijven minder aantrekkelijk om over te gaan op een tekstverwerker van een ander merk, omdat je je documenten wilt kunnen blijven benaderen, bij voorkeur in de oorspronkelijke layout. Voor mensen die vooral hun eigen teksten maken is dit minder van belang zolang anderen hun teksten maar kunnen lezen en corrigeren met hun eigen tekstverwerker. Maar ook deze mensen moeten Worddocumenten kunnen lezen omdat dit min of meer de standaard is. Dat maakt dat bijna niemand om Word heen kan. Dat was ooit anders. WP was ooit de koning onder de tekstverwerkers en er zijn er genoeg die de sneltoetsen van……..

Download het artikel (samen met ParteEd Magic) als PDF.

links:

SoftwareBus: