2011-1_p10 Meer profijt van mobiel internetten in het buitenland

Meer profijt van mobiel internetten in het buitenland
- Marius Hille Ris Lambers

In toenemende mate willen mensen ook bij verblijf in het buitenland gebruik kunnen maken van (mobiel) internet. Die behoefte groeit enerzijds door de toename van het aantal bezitters van een smartphone, die via hun provider in Nederland overal kunnen internetten.

Anderzijds zijn er ook steeds meer mensen die met een netbookje op reis gaan en onderweg willen kunnen mailen en internetten. Die laptop- of netbookgebruikers hebben daartoe een mobiel internetmodem nodig of ze moeten gebruik maken van een smartphone, die ook als modem te gebruiken is (dit heet: Tethering).

Roaming-tarieven.

Telecomproviders berekenen over het algemeen zeer veel hogere (roaming) tarieven zodra men -via hun SIMkaartje- in het buitenland belt of gebruik maakt van mobiel internet. Iedereen kent daarover de soms schrijnende verhalen.
Wie in meerdere landen reist, lijkt dan voor elk gastland vast te zitten aan de aanschaf van een andere lokale SIMkaart. En dat is een klus op zich. Voor niet-inwoners is het vaak lastig lokaal zo’n SIMkaart aan te schaffen en te registreren/activeren; niet alleen vanwege de taalbarrière. De procedures zijn ingewikkeld en een adres en rekening in het gastland lijken een vereiste. Van het binnen Europa voorgestane ‘vrije verkeer van goederen en diensten’ komt in telecomland nog te weinig terecht!
Dit dwingt mensen, die toch in het buitenland enigszins betaalbaar mobiel internet willen gebruiken, tot creativiteit.    

Mede dankzij de HCC!forums hoef je niet langer helemaal zelf uit te vinden welke aanbieder je het best kunt kiezen en hoe je zo’n SIMkaart verwerft, registreert en activeert. Je vindt in de HCC!Kennisbank overzichten van aanbieders per land en tips voor aankoop en gebruik.
In dit artikelt wordt zowel het meest interessante aanbod aangeduid, waarmee je in meerdere landen terecht kunt als aantrekkelijk aanbod voor mobiel internet in één gastland.

Vodafone NL: Internet op reis – bundels

Vodafone siteVoor gebruikers van smartphones biedt Vodafone Nederland inmiddels alternatieven in de vorm van een aanvullende dienst “Internet op reis”.  Deze dienst is zowel beschikbaar voor prepaidklanten als abonnees van Vodafone. Voor een Pay-as-you-go-kalenderdagtarief van twee euro kan men een dagbundel (prepaid = 20 MB / abonnee = 35 MB) dataverkeer benutten in 16 Europese landen (België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland).  Voor mensen die frequent in het buitenland verkeren is er ook een maandbundel beschikbaar.  Benutting van deze bundels voor tethering is niet toegestaan. Voor sommige Vodafone-abonnees kan er een addertje onder het gras zitten. Wie in Nederland gebruik maakt van een gereduceerd tarief voor mobiel internet moet, na benutting van zo’n “Internet op reis”-bundel, de volle prijs betalen gedurende resterende looptijd van het abonnement. Nog niet duidelijk is of deze aanbiedingen ook benut kunnen worden voor mobiel internetten via een laptop/notebook, wanneer de telefoon-SIMkaart in een mobiel internetmodem geplaatst.

Vodafone Ierland: Pay-as-you-go

HCC!forums SIM Vodafone IerlandTot 24 november 2010 bood Vodafone Ierland voor één euro per dag mobiel internet (max. 100 MB)in meer dan 60 landen.  De stormloop op deze spotgoedkope mogelijkheid leidde ertoe dat Vodafone het aanbod vanaf die datum minder aantrekkelijk maakte. Deze prepaid-telefoon-SIMkaartjes zijn zowel in een smartphone als in een laptop met HSDPA-modem bruikbaar.
Het huidige aanbod is nog steeds aantrekkelijker dan de meeste andere alternatieven.  Je betaalt 2,99 euro per Ierse kalenderdag (inbegrepen dataverbruik: max. 50 Mb) voor benutting in Albanië, België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. In Ierland betaal je één euro per dag.  De aankoop (via eBay), registratie en benutting van zo’n SIMkaartje wordt uitgebreid beschreven.

Hutchinson / 3  / Drei : Pay-as-you-go

3Like HomeDe prepaid mobiel internet SIMkaarten van deze provider zijn tegen een gelijk tarief óók te gebruiken in Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Zweden, Denemarken en Australië.

Je betaalt ongeveer 3 cent per MB dataverkeer. 

Behalve via aankoop in Oostenrijk, zijn deze SIMkaarten ook via het internet te verwerven.

 

MedionMobile / ALDI Talk Duitsland: Pay-as-you-go

Wie meerdaags in Duitsland wil beschikken over mobiel internet, is het best af met een lokaal bij elke ALDI-vestiging aan te schaffen SIMkaart in Duitsland en opwaardeerkaarten. Voor twee euro per 24 uur of 15 euro per maand kun je (nagenoeg) onbeperkt mobiel internetten. Deze SIMkaarten zijn ook te gebruiken om mee te bellen en Sms’en.  Voor de vereiste registratie (via internet of telefoon) dien je een Duits adres te vermelden. Veel mensen gebruiken daarvoor het adres van een camping, familielid of telefoonwinkel.

Orange / Carrefour Spanje: Pay-as-you-go

Carrefour prepaid SIMWie meerdaags in Spanje wil beschikken over mobiel internet, kan bijvoorbeeld gebruik maken van een bij elke Spaanse Carrefour vestiging aan te schaffen en registreren SIMkaart (legitimatie vereist).  

Voor één euro per dag  (incl. 100 MB dataverbruik) kun je mobiel internetten.

Het aanbod wijzigt regelmatig! Benut Google Translate of een andere vertaalhulp om de inhoud van anderstalige websites “enigszins te begrijpen”.

 

Yesss! Oostenrijk: Pay-as-you-go

Yesss!

Hoofer, de Oostenrijkse variant van de ALDI, biedt via provider Yesss! eveneens voordelig prepaid mobiel. Voor 20 euro heb je recht op 2 GB dataverbruik.

Vragen of opmerkingen?
Vragen, opmerkingen en aanvullingen zijn welkom met gebruikmaking van een Persoonlijk Bericht (PB-tje) gericht aan “Marius HRL”, via de HCC!forums.
Bij voorbaat bedankt voor je reacties!

Het artikel is in zijn geheel als PDF op te halen.

LINKS
  1. Overzicht buitenlandse aanbieders van prepaid mobile internet.
  2. Internet op Reis aanbod Vodafone NL.
  3. Mobiel internet via Vodafone Ierland.
  4. Prepaid mobiel internet Hutchinson=3=Drei  / aanschaffen.
  5. ALDI Talk Duitsland.
  6. Orange / Carrefour Movil.
  7. Yesss! Oostenrijk.

SoftwareBus: