2011-1_p12 - live.LinuX-gamers.net: "Boot 'n play"

live.linuX-gamers.net: “boot ‘n play” - Henk van Andel

live.linuX.gamers-net is een ‘live’ Linux-distributie. Met alleen spellen.

De ‘lite’ distributie staat bootable op GigaHits 2011-1. Opstarten en spelen maar!

Deze keer wilden we demonstreren dat Linux helemaal niet moeilijk is. En evenmin alleen bedoeld is voor ‘gewichtige’ zaken. Daarom hebben we gekozen voor een Linux-distributie met alleen spellen.

De keuze is dan beperkt. En distributies met spellen vergen vaak de ruimte van een hele DVD-ROM. En dat is niet leuk voor de meeste gebruikers van de GigaHits. De distributie van live.linuX-gamers.net is beschikbaar als DVD-ROM en in een ‘lite’ uitvoering, waarvoor een CD-ROM volstaat.

Oorsprong

De oorsprong is Duitsland. De bedoeling van live.linuX-gamers.net was om tijdens de jaarlijkse Linuxtag (meerdaagse conferentie en tentoonstelling rond het thema Linux en Open Source) een DVD te presenteren met spellen, waarbij de gebruiker geen enkele kennis van Linux nodig heeft of zich zorgen hoeft te maken voor zijn systeem.

Een team werkte hieraan. Een probleem was, het zó te maken dat het op vrijwel elke pc probleemloos werkt. En het team slaagde hierin, waarna besloten werd om het als een live distro te publiceren.

Live.linuX-gamers.net is gebaseerd op archELinux, een ‘embedded’ Linux afgeleid van Arch Linux. Arch Linux staat bekend als een kleine, maar heel snelle, Linux-distributie. Het team is inmiddels sterk uitgedund. Momenteel is Sven-Hendrik Haase de drijvende kracht.

Op de GigaHits is de ‘lite’ uitvoering van live.linuX-gamers.net is geplaatst. Uiteraard bootable, want de leus van de makers is “boot ‘n play”. Deze uitvoering bevat eenvoudige spellen, vooral gericht op kinderen. De DVD-uitvoering bevat complexere 3D-spellen en is niet geschikt voor (kleine) kinderen.

 

links:

      Lees meer in de SoftwareBus zelf!

      SoftwareBus: