2011-1_p18 De ideale camera

De ideale camera - Piet Baaijens

Fotograferen en filmen met één toestel?

Doorsnede Sony A55In dit artikel worden twee camera’s vergeleken die dat beide kunnen. Gaat fotograferen en filmen met één toestel goed samen? Om de vraag te beantwoorden ga ik na hoe beide camera’s werken en wat de mogelijkheden ervan zijn.

De eerste is een videocamera of camcorder, de Canon HV30. Deze heb ik gekozen omdat ik er zelf een bezit. Dit model bestaat al een paar jaar.

De tweede is een fotocamera, de Sony A55. Volgens het tijdschrift Time is de Sony A55 een van de beste uitvindingen van het jaar 2010. Het toestel bevindt zich daar in goed gezelschap, want de iPad staat ook in het rijtje. Het is een soort spiegelreflexcamera met de mogelijkheid om te filmen.

Voor de vergelijking had ik ook andere camera’s kunnen kiezen; het gaat in ieder geval om modellen in het hogere segment voor consumenten. De Canon HV30 is niet meer te koop; de vergelijkbare HV40 kost ongeveer 850 euro. Voor eenzelfde bedrag koop je de Sony Alpha A55, inclusief de 18-55 mm standaardlens. De Sony A33 is een eenvoudiger uitvoering; deze is in grote lijnen identiek en zo’n 100 euro goedkoper.

Het zijn richtprijzen, want er is niks zo veranderlijk als de prijs van dit soort elektronische gadgets.

links:

Lees meer in de SoftwareBus zelf!

SoftwareBus: