2011-2_p22 Rhino - Autostarters

Autostarters? Weg ermee! - Rein de Jong

Windows 7 schoonmaken

Zoals in het artikel over de voorjaarschoonmaak staat, zijn achtergrondprocessen die tegelijk met Windows starten (vanaf nu: autostarts genoemd) de hoofdoorzaak van het trager worden van de computer. Met name oudere Windows XP-pc’s ondervinden daar veel last van. Veel van deze processen zijn niet nodig om goed met het systeem te kunnen werken. Uitschakelen van de processen maakt kostbare geheugenruimte en processorcapaciteit vrij. Dit komt dan ten goede aan ‘gewenste’ programma’s. Het uitschakelen van autostarts kan een goede hulp zijn bij het oplossen van problemen.

Microsoft heeft daarvoor het programma MSConfig aan Windows toegevoegd. Erg handig om automatisch startende processen uit te schakelen. Voordat je dit doet, is het verstandig om eerst te overwegen of er op je machine wellicht programma’s zijn die je kunt missen. Verwijder die dan op de normale manier. Let ook goed op wanneer je een programma installeert. Vaak kun je dan al door het verwijderen van een vinkje aangeven dat het niet direct met Windows moet starten.

Voor het verwijderen van de autostarts behandel ik hier twee programma’s. Het bij Windows meegeleverde MSConfig en het Israëlische Soluto. Soluto is overigens al eerder in de SoftwareBus beschreven door Henk van Andel (zie nr. 2010-6 pag. 29).

Lees meer in de SoftwareBus zelf!

links:

SoftwareBus: