Artikelen SoftwareBus 2017-5

Hier vindt u artikelen uit de SoftwareBus 2017-5 als pdf bestanden. Klik op een link of een afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!


IrfanView: ‘Het Zwitserse zakmes onder de fotoviewers’, zo noemt Rinus Alberti dit handige fotobewerkingsprogramma. Dit is deel één van een korte reeks waarin de mogelijkheden van IrfanView worden belicht.
Veilig werken?: Ruud Uphoff, een van onze echte veiligheidskundigen op computergebied, haakt met dit artikel in op beweringen over ‘vermeend onveilig werken’. ‘Vermeend’ omdat dit niet altijd per se het geval is. Ruud beweert dit niet zomaar: hij noemt overtuigende argumenten voor zijn standpunt.
Review van RawTherapee: Een beschrijving van een artikel om raw-foto’s mee te behandelen en geschikt te maken voor bv. afdrukken of anderszins te bewerken.
Review van Paragon ExtFS voor Windows: Paragon maakt het mogelijk om vanuit Windows lees- en schrijftoegang te krijgen tot Linux-partities. Hans Lunsing vertelt er het fijne over. NOTABENE: scroll in de pdf naar beneden om bij deze review te komen.
Resolutie, pixels, dpi, ppi: In aanvulling op de review over RawTherapee legt Isja Nederbragt in dit artikel uit wat het verband is tussen de resolutie van een afbeelding en de afmetingen ervan, zowel bij weergave op een beeldscherm als bij afdruk op papier. Wat is resolutie eigenlijk?
De mobiele revolutie: Ruud Uphoff gaat in op de jongste ontwikkelingen in de mobiele telefonie, en wel speciaal het begrip ‘roaming’, en de effecten daarvan op de tarieven van de diverse providers; daarnaast wijst hij op het verborgen gevaar: bellen vanuit Nederland naar het buitenland valt niet onder roaming en is dus NIET goedkoper geworden!
Chromebook: René Suiker neemt u aan de hand op ontdekkingsreis om gezamenlijk het besturingssysteem van de Chromebook te bestuderen. Er zijn nogal wat voordelen, maar er zijn erbij waar je echt wel even aan moet wennen …
Beeldstabilisatie video: Een artikel waarin Erhard Braas uitlegt wat beeldstabilisatie voor video is en met welke programma’s je er het gemakkelijkst gebruik van kan maken.
Arduino (3) – Domotica - IoT: Ondanks de late uitlevering van bestelde hardware is André Reinink erin geslaagd zijn derde aflevering over de Arduino op tijd bij de redactie te bezorgen. Daardoor hoefden we niet een maand over te slaan. Dit artikel en bijbehorende bijlagen zijn voor onze abonnees ook te downloaden vanaf onze website: SwB20175_Arduino(3)_bestanden.zip. Wel eerst even inloggen, zodat je als abonnee wordt herkend! Als je van knutselen houdt, mag je deze serie artikelen absoluut niet missen!
Ubuntu Studio (5): De multimediaversie van Ubuntu. In het vorige nummer liet Ton Valkenburgh je zien hoe we audio en MIDI in Ubuntu Studio configureren. Deze keer gaan we aan de slag met persoonlijke instellingen en de specifieke laptopaspecten.

 

Categorieën