vrijdag 3 februari 2012
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Bezoek CompUfair op zaterdag 11 februari•


Weer een verwarmend warm welkom
Weer of geen weer, op zaterdag 11 februari geven we je graag weer een warm welkom tijdens de CompUfair. Van 10-16 uur hebben we weer een programma met allerlei actuele 'hot' onderwerpen die 'cool' zijn.

Het adres is zoals vanouds het HF Witte Centrum, Henri Dunantplein 4 in De Bilt. Ben je er nog nooit geweest? Dan hebben we een digitale gids voor je: routeschema. Voor parkeren is er volop ruimte en het is nog gratis ook.

De toegang is ook gratis. Welkom zijn alle CompUsers- en HCC-leden. Maar ook introducés mogen komen. We willen hen graag de gelegenheid geven om kennis te maken met CompUsers.

Het programma is in het kort:
 • Activiteiten in de grote zaal, o.a. presentaties door CompUsers Platforms
 • Koopjesmarkt
 • VraagBaak
 • Vier lezingen
 • Vier Workshops
Hieronder geven we meer informatie over het programma. Kijk ook altijd even op www.CompUsers.nl, want wijzigingen zijn soms onvermijdelijk.

De CompUfair wordt drie keer per jaar georganiseerd. Dit jaar is dat op 11 februari, 21 april en 29 september. Nu je toch bezig bent, kun je deze data meteen even in je (elektronische) agenda zetten.

De bijeenkomst op 29 september is de MegaCompUfair. We hebben dan het gehele HF Witte Centrum afgehuurd, inclusief de sporthal, om voor alle activiteiten en bezoekers voldoende ruimte te hebben. 
Inhoud eMailing
Weer een warm welkom
Activiteiten grote zaal
Platform DigiFoto
Abo SoftwareBus
KoopjesMarkt
Lezingen
Workshops
Draadloze rode draad
WiFi gratis
 
Activiteiten grote zaal
Nadat onze Marijke je bij de deur een warm welkom heeft gegeven en je de laatste nieuwtjes over het programma heeft meegedeeld, kun je meteen voor de bar langs rechtdoor lopen en aan het eind rechtsaf de grote zaal in. Lokaal is die aangeduid als Colenbergzaal.

In de grote zaal hebben de CompUsers Platforms hun spullen uitgestald en zullen zij een aantal programma's en activiteiten demonstreren. Ook vind je bij de Platforms de medewerkers van de CompUsers VraagBaak, waar je terecht kunt met je problemen.

Kom je er niet helemaal uit? Dan kun je terecht bij de InfoBalie in de grote zaal. Daar helpen onze medewerkers je ook graag met het aanmelden voor het lidmaatschap van CompUsers, dat meestal niets extra kost. Je kunt alleen lid worden als je al HCC-lid bent of dat ter plekke alsnog wordt, ook daar kun je voor bij de InfoBalie terecht.

Je hoeft je zaterdagse trimmiddag ook niet te missen. Bij Marike. Maar dan achter de XBox.

Platform DigiFoto
Fotograferen doe je tegenwoordig steeds vaker met een smartphone en zelfs met een tablet. En de kwaliteit daarvan komt steeds meer in de buurt van de compactcamera's. Bovendien kan een tablet of smartphone ook de functie van een fotoalbum vervullen.

Allemaal pluspunten. Maar hoe haal je eruit wat erin zit. Het Platform DigiFoto helpt zowel in de grote zaal, maar ook met de lezing van Rinus Alberti om 10 uur. Het zal daar best druk worden, wees er op tijd bij!

Maar het Platform DigiFoto heeft nog meer in petto. Het focust bijvoorbeeld op de fotografie zonder lens, de 'pinhole' techniek uit de beginjaren van de fotografie. Maar dan uiteraard in een digitaal jasje. Op de HCC!digital in november was hier al veel belangstelling voor.

Ook gaat het Platform DigiFoto scherpstellen op fine-art printing, creatief flitsen en het maken van -jawel- klankbeeldseries. Mis dat niet, dan maak jezelf straks ook  de 'blits', compleet afgedrukt met geluid erbij.

Deze thema's worden op de DigiFoto stand in de grote zaal gegeven als 'mini workshop'. Iedereen die in de buurt is, doet gewoon mee. Toch? En na afloop kun je ter plekke je vragen afvuren. Abonnement SoftwareBus
Heb je nog geen abonnement op ons magazine SoftwareBus? Dan loop je voor slechts € 15 per jaar zes magazines mis met daarbij telkens een gratis GigaHits: een DVD met 8,5 gigabyre aan interessante software.

Aanmelden kan bij de InfoBalie. Je kunt dan tevens het voorgaande nummer gratis mee krijgen.

Voor belangstellenden hebben wij ook een voorgaand nummer van de SoftwareBus/GigaHits klaar liggen, zo lang voorradig. Dan kun je thuis alsnog beslissen en je aanmelden in onze eShop.

En onze redactie en DTPers zullen ook in de grote zaal aanwezig zijn. Neem eens een kijkje in de keuken. En misschien kun je overleggen over jouw bijdrage, bijvoorbeeld een artikel.


KoopjesMarkt
Op 11 februari organiseren we ook weer onze Koopjesmarkt. Hier kunnen leden hun overtollige, maar nog goed bruikbare, computerspullen van de hand doen. En bezoekers kunnen deze tegen een redelijk bedrag kopen. Zorg dat je op tijd bent, want de leukste dingen zijn altijd het eerste weg!

Heb jij wat aan te bieden? Dan geven we je gratis een ruimte in de KoopjesMarkt, als je aan de volgende voorwaarden wilt voldoen:
 • Je moet lid zijn van hcc!CompUsers
 • Aanmelden vóór 8 februari, deelname is gratis
 • Niet aangemeld, géén plaats
 • Aangeboden artikelen moeten bruikbaar zijn
 • Aangeboden Software moet legaal zijn
 • Adresgegevens aan de koper verstrekken
 • Niet verkochte artikelen mee terugnemen
 • hcc!CompUsers is niet aansprakelijk voor de verhandelde artikelen
Vraag uiterlijk 8 februari per e-mail aan evenementen@CompUsers een verkoopplekje aan. Als je tevens meedeelt wat/hoeveel je wilt aanbieden, dan proberen wij daarvoor voldoende ruimte te reserveren op basis van: wie het eerst komt, het eerst maalt. Je krijgt hierover bericht.


Lezingen
De lezingen worden gegeven in de Over de vechtzaal (bij binnenkomst linksaf aan het einde van de gang). Iedere bezoeker is welkom bij de lezingen, zolang er plaats is.

Van de lezingen wordt een 'webinar' opgenomen, die je later nog eens op je gemak via internet kunt volgen. We vragen aan de bezoekers om met deze opnames rekening te houden.

Hieronder het tijdschema van de lezingen:


Nr
Tijd Onderwerp Inleider
1
10.00–11.00 Wat doe je met je op je smartphone gemaakte foto’s Rinus Alberti. DigiFoto
2
11.15–12.15 Privacy en veiligheid van Android Nicolaas K. van Ermel, Android
3
13.45–14.45 Linux nog veiliger Cees Otte, Linux
4
15.00–16.00 De Computer als opnameapparaat Evert Vinkenborg, Muziek

De lezing over 'smartphone foto's hebben we onder het kopje 'Platform DigiFoto' hierboven al beschreven.

Het Platform Android gaat je wat vertellen over de (on)veiligheid van je gegevens die je aan je smartphone toevertrouwde. Want daar schijnt veel aan te schorten. Gelukkig heeft Google net vandaag aangekondigd zich actief te gaan bekommeren over de veiligheid van 'Apps'. Maar er is méér! Daarom kan ik je de lezing van Nicolass Kraft van Ermel van harte aanbevelen.

Is Linux veilig? Naar men zegt is het een stuk veiliger dan bijvoorbeeld Windows. Het schijnt beter in elkaar te zitten, maar er worden ook minder aanvallen op uitgevoerd omdat er minder potentiële slachtoffers zijn. Cees Otte gaat je duidelijk maken hoe Linux nog veiliger ingezet kan worden.

Dan een muzikale noot, verzorgd door Evert Vinkenborg van het Platform Muziek. De bandrecorder hebben we allemaal al lang bij het grof vuil gezet en aan banden kun je nauwelijks nog komen. Ook de cassetterecorder is in de vergetelheid aan het raken; die had trouwens ook een beperkte kwaliteit van de opnames. Maar gelukkig hebben we onze computers nog. Evert gaat uitleggen hoe je daarmee kwalitatief hoogwaardige opnames kunt maken. Niet alleen om je vinylplaten over te zetten, maar ook bij uitvoeringen van koren en orkesten. Als je een koor of orkest meebrengt, dan zal hij het ter plekke ook demonstreren.

Workshops
CompUsers helpt je graag met raad en daad. Bij de Workshops ligt de nadruk op de daad: hier kun je onder deskundige leiding achter een computer zelf ervaring opdoen.

Maar het aantal beschikbare plaatsen is beperkt! Je doet er verstandig aan om vooraf een plaats te reserveren op onze website www.CompUsers.nl of door hieronder op het onderwerp van een Workshop te klikken. Als er nog plaats over is, dan kun je bij de InfoBalie nog een 'toegangsbewijs' bemachtigen.

Hieronder een overzicht van de vier Workshops (elke Workshop wordt 2x gegeven):

Nr
Tijd Onderwerp Inleider
1
10.00–11.00 Hoe leg ik een thuisnetwerk aan
John v/d laak,
Netwerken

Frans Dijkhoff
2
11.15–12.15 Hoe leg ik een thuisnetwerk aan
3
13.45–14.45 Hoe plaats of haal ik iets op of van het internet
Gerrit Rozendaal, DigiVideo
René Suiker,
WebOntwerp


4
15.00–16.00 Hoe plaats of haal ik iets op of van het internet

Het maken van een netwerkje thuis is dagelijkse kost voor de computerhobbyist. Maar we krijgen er veel vragen over bij onze VraagBaak. Foute bekabeling, IP-adressen die ruzie met elkaar maken, foute instellingen in de pc. Heb je ook problemen? Dan kun je die oplossen door de Workshop van John van der Laak en Frans Dijkhoff te volgen.

Dan je video's. Wil je die op internet plaatsen? Of wil je juist een Youtube v ideo op je pc binnenhalen? Op dit soort vragen gaan Gerrit Rozendaal en René Suiker antwoord geven.

Draadloze rode draad
Voor 2012 hebben we een rode draad. Voor een deel is die draadloos. De diverse CompUsers Platforms zullen hun aandacht vooral richten op het aanleggen, instellen en gebruiken van het netwerk thuis.

Niet alleen voor de pc en de printer of een harddisk. Maar vooral ook gericht op het aansluiten van de TV, de video en de geluidsinstallatie, kortom de multimedia toestanden. Kreten als UpnP en DLNA zul je tegen gaan komen en je TV wordt nog 'smarter' dan jezelf, outsmarten heet dat. Ook de telefoon wordt aangesloten, via een draad of via DECT. En je pc kom je in de 'cloud' weer tegen.

Heb je de data voor de CompUfair die we hierboven noemden al in je agenda opgeslagen? Daar kun je terecht voor demo's, lezingen, workshops en info. Ook zullen cursussen en lezingen via internet beschikbaar komen. Onder andere als 'webinar'.
WiFi gratis
Het HF Witte Centrum en CompUsers hebben de handen ineengeslagen. In alle ruimtes die we op 11 februari in gebruik hebben, is voor iedere bezoeker gratis WiFi beschikbaar. Tot en met de foyer, zodat je onder het genot van een kopje koffie rustig je mail kunt lezen of gratis naar huis kunt bellen. Je zou zelfs een lezing die net afgelopen is, kunnen bekijken als 'webinar'. Tja, je moet daarvoor wel de juiste apparatuur en software hebben, waarover later meer.

Het is beveiligd met een wachtwoord, dat je bij de InfoBalie kunt krijgen voor persoonlijk gebruik op 11 februari. Omdat het beveiligd is, kan niet iedereen je 'afluisteren' via het draadloze netwerk. Maar je moet er rekening mee houden dat in onze gelederen het begrip 'hacken' niet geheel onbekend is, wees dus op je hoede Dat is tevens een goede les voor andere locaties met een (openbaar) WiFi, zelfs voor thuis.Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl