dinsdag 17 april 2012
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Veilig en comfortabel e-mailen met CUmail.nl•


Nieuwe mailserver CompUsers
CompUsers (of eigenlijk: de voormalige DOSgg) was een internet-provider van het eerste uur, compleet met goedkope 'inbel-accounts' om te kunnen internetten. Toen HCCnet in de lucht kwam met gratis inbel-accounts, zijn de DOSgg-gebruikers naar HCCnet overgeheveld. Maar de mailserver en de e-mailadressen zijn altijd operationeel gebleven. We hebben zelfs extra mogelijkheden geboden d.m.v. subdomein-accounts met onder andere meerdere e-mailadressen.

We willen graag voor onze CompUsers-leden deze service blijven bieden. Want er wordt nog veel gebruik van gemaakt en er niets vervelender dan je e-mailadres kwijtraken. Maar onze bestaande servers in Amsterdam zijn dringend aan vervanging toe.

Inmiddels zijn deze vervangen. Bestaande gebruikers kregen een e-mailadres of subdomein onder het CUmail.nl-domein. Hierin is CU een afkorting voor CompUsers. Maar ook hun oude mailadressen onder DOSgg.nl en doge.nl blijven werken.

Het beheer wordt gedaan door leden van het WebTeam van CompUsers, vooral door Sander Wendling en Frans Boersma. Twee vrijwilligers die (ook) beroepsmatig hun sporen op dit terrein hebben verdiend.

Zie www.CUmail.nl voor verdere details.
Inhoud eMailing
Nieuwe mailserver
Voordelen
Voordelen
Voor wie?
Veilig e-mailen
Anti-virus en SPAM
Mailbox of subdomein?
Helluup! Ticketsysteem!
Geheime wachtwoorden
Reserveer workshop
Lezing CUmail
 Voordelen
Op onze nieuwe server kunnen we een betere service aanbieden, die past in de ontwikkelingen, met onder andere de volgende voordelen:
 • meer ruimte: 1 GB/mailbox
 • naast POP3 ook het modernere IMAP
 • beveiligde/versleutelde verbindingen voor zowel password als mail
 • mogelijkheid extra 'echte' separate mailboxen (in combinatie met subdomein)
 • uitgebreide webmail (beveiligd), agenda etc.
 • virus-bescherming
 • mail forwards + zelf instellen
 • auto-answers + zelf instellen
 • spam beveiliging (deels) zelf instellen
 • aliassen zelf aanmaken etc. (in combinatie met subdomein
 • wachtwoorden kunnen gebruikers zelf wijzigen
 • catch-all kan gebruiker zelf instellen, incl. vrij te kiezen mailadres (in combinatie met subdomein)
SMTP (mail verzenden) staan we niet toe i.v.m. mogelijke SPAM; je kunt mail uiteraard blijven verzenden via bijvoorbeeld je internet-provider. Via onze webmail kun je wel mail verzenden.

In de toekomst willen we nog meer faciliteiten aan gaan bieden. We denken onder andere aan webruimte voor je eigen homepage en veilige cloud-opslag voor je gegevens. Alles tegen vriendenprijsjes. 

Voor wie?
Alle CompUsers-leden kunnen gratis gebruik blijven maken van dit verbeterde mail-account. We kunnen dit aan blijven bieden omdat de kosten, ondanks de verbeteringen, omlaag gingen.

Het gebruik van een subdomein-account met extra mogelijkheden blijft gratis voor alle SoftwareBus-abonnees. Ook niet-abonnees kunnen er gratis gebruik van blijven maken tot eind 2012; daarna gaan we daar € 10/jaar voor in rekening brengen (de weinige betrokkenen krijgen t.z.t. apart bericht).

Op dit moment zijn we in het overgangsproces van de oude naar de nieuwe server voor de bestaande gebruikers. Zodra dat achter de rug is, bieden we de mogelijkheid voor nieuwe aanmeldingen.

Veilig e-mailen
De tijd dat je je veilig waande met e-mail ligt helaas al ver achter ons. Vroeger moesten vaste verbindingen worden afgeluisterd en dat was lastig. Tegenwoordig gebruik je vaak internet onderweg via onbeveiligde WLAN-verbindingen. Met je laptop of smartphone.

En denk nou niet dat een openbaar WLAN-netwerk veilig is als je erop in moet loggen. Ook niet als dat netwerk aangeboden wordt door een grote telefonieprovider. Het verkeer is onversleuteld als je niet eerst een beveiligingssleutel (bij voorkeur WAP2) hebt moeten invoeren. Ook in een hotel of op een café-terras.

Met CUmail heb je weinig te vrezen, zolang je maar gebruik maakt van de beveiligde verbinding met de CUmail-server. Zowel voor je wachtwoord als voor de mail die je ophaalt. Er wordt (voorlopig) gebruik gemaakt van een SSL-certificaat van Parallels; dit is betrouwbaar en je moet eventueel accepteren/toevoegen aan de uitzonderingen.

CUmail.nl verzorgt alleen inkomende mail. Voor mail die je zelf verzendt maak je gebruik van je provider, die bijna altijd ook een beveiligde verbinding aanbiedt. Zorg ervoor daar ook gebruik van te maken!
Anti-virus en SPAM-filter
CUmail.nl is nu ook uitgerust met een effectieve anti-virusbescherming door de bekende DrWeb die elk half uur de nieuwste virus-'signatures' binnen haalt. De gebruikers kunnen desgewenst ook het virusfilter uitzetten.

Meer dan 90% van alle e-mail is SPAM en die wil geen mens in zijn mailbox aantreffen. Evenals voorheen filteren we SPAM zo goed mogelijk uit. Te 'streng' filteren kan tot verlies van gewenste e-mail leiden. Maar te 'zwak' filteren levert geheid SPAM op in je in-box. Daarom kunnen de gebruikers het SPAM-filter zelf bijstellen en desgewenst ook blacklists en whitelists toepassen.


Mailbox of subdomein?
De meesten zullen voldoende hebben aan een mailbox zoals jantje@CUmail.nl. Desnoods zetten we er ook nog wat 'aliassen' voor je bij. Eén mailbox is gratis voor alle CompUsers-leden.

Wie behoefte heeft aan meerdere gescheiden mailboxen (ieder zijn eigen mail die een ander niet kan zien) kan een subdomein nemen (gratis voor SoftwareBus-abonnees, anders € 10/jaar). Je kunt dan zelf ook extra beheer uitvoeren, zoals het aanmaken van 'aliassen' en een 'catch-all'-adres waar alles op binnenkomt waar geen e-mailadres of alias voor werd aangemaakt.

Meestal is een 'catch-all' adres niet aan te raden omdat het een vergaarbak voor SPAM kan worden. Maar sommigen hebben er toch heel slimme toepassingen voor bedacht. Zij maken bijvoorbeeld hun eigen 'weggooi' e-mailadressen aan en kunnen dan later zien wie er misbruik van maakt.
 

Helluuuuuup! Ticketsysteem!
Als je vragen hebt, kun je het best eerst www.CUmail.nl raadplegen. Maar misschien staat jouw probleem daar niet in en wil je hulp van de CUmail-beheerder inroepen.

Om die hulp zo effectief mogelijk te kunnen geven, is op de nieuwe server een 'ticket'-systeem geïnstalleerd. Je kent dat vast wel van andere bedrijven en organisaties. In het ticketsysteem kunnen we bewaken dat ieder op tijd het juiste antwoord krijgt. Het is de bedoeling dat later ook de CompUsers-VraagBaak van dit systeem gebruik gaat maken.

Je kunt op twee manieren van het ticketsysteem gebruik maken:
 • Ga naar  http://Helpdesk.CompUsers.nl
  Maak een nieuw ticket aan; als je al een ticket hebt aangemaakt en navraag wilt doen s.v.p. het eerdere ticketnummer invullen!
 • Stuur een mail naar Helpdesk@CompUsers.nl
  Een ticket wordt dan automatisch aangemaakt.
In beide gevallen word je per e-mail op de hoogte gehouden van je vraag en het antwoord.
Geheime wachtwoorden
Wachtwoorden zijn geheim. Ook voor de beheerders van CUmail.

Als je je wachtwoord kwijt bent, kun je het opvragen bij aanmelding voor het beheer van je mailaccount. Maar.... dan kan het alleen toegestuurd worden aan een e-mailadres dat bekend is in je account, vaak krijg je het dan dus nog niet te zien.

In dat geval mag je een mail sturen aan WWkwijt@CUmail.nl met ook je naam, adres en HCC-lidnummer. Vermeld ook je mailaccount. Wij kunnen (na controle!) alleen een gewijzigd wachtwoord toesturen. Daarna moet je het zelf weer zo snel mogelijk wijzigen. Want geheim is geheim!Reserveer NU een workshop!
Het blijkt dat het niet duidelijk is hoe je voor een Workshop tijdens de CompUfair 21 april in De Bilt kunt reserveren. Daarom nu nog eens de onderstaande informatie. Klik op de titel van een Workshop om te reserveren (uiterlijk 18 april!). Je krijgt per e-mail bericht over je reservering.

In de Jaghtkamer staan weer de pc's klaar voor de deelnemers aan de populaire CompUsers Workshops. Hier kun je 'hands-on' ervaring opdoen onder leiding van deskundige docenten.
10.00 - 11.00 De Installatie van WAN c.q. LAN Frans Dijkhoff hcc!CompUsers
11.15 - 12.15 De Installatie van WAN c.q. LAN Frans Dijkhoff hcc!CompUsers
13.45 - 14.45 Dropbox - De Cloud Frans Dijkhoff
John van der Laak
hcc!CompUsers
Platform VoIP
15.00 - 16.00 Dropbox - De Cloud Frans Dijkhoff
John van der Laak
hPlatform VoIP
hcc!CompUsers

Hier kan plaatjes oid komen

Lezing en vragenuurtje

Over het nieuwe CUmail zal tijdens de CompUfair op zaterdag 21 april een korte uitleg gegeven worden en zal e.e.a. 'live' worden gedemonstreerd. ook kun je daar je vragen stellen.

De presentatie is om 10 uur in de Colenberghzaal 1.

Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl