maandag, 10 juni 2012
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Preview SoftwareBus en GigaHits 2012-3•


Van vakantie naar vakantie
Ook als je op vakantie bent, draait de SoftwareBus door. Terwijl ik mijn ‘Van de voorzitter’ schreef, zat ik al met de caravan aan het Balatonmeer in Hongarije. En ook deze eMailing wordt daar voorbereid.

Inmiddels is de SoftwareBus gedrukt, zijn de GigaHits geperst en zijn ze al op weg naar de abonnees. In de loop van deze week zullen ze (bij de meesten) door de brievenbus glijden.

Het is weer een heel interessant nummer geworden. Met een aantal artikelen waar je tijdens de vakantie wat aan hebt. Niet om je tijdens regenweer van de straat te houden, maar nuttige artikelen voor de vakantie.

De SoftwareBus is het magazine van CompUsers. Elk nummer wordt vergezeld van een dual-layer DVD met ca. 8,5 GB aan nieuwe software. En dat alles zes keer vanaf slechts € 15/jaar.

Nog geen abonnee? Meld je dan aan in onze eShop!
Inhoud eMailing
Vakantie naar vakantie
Zuiderzee Museum
Ubuntu vs Linux Mint
Bestanden delen
WLAN, maar veilig!
Calibre, voor eBooks
Kobo eReader
Korte Tips &Trucs
FRITZ!Box op vakantie
FRITZ!Box vol benutten
Nieuwe e­-mailserver
GigaHits 2012-3
 
DigiFoto naar Zuiderzee Museum
Het CompUsers Platform DigiFoto was weer heel actief tijdens de CompUfair op 21 april en doet daar verslag van in de SoftwareBus.

Daarnaast is er de aankondiging van de foto-excursie van het Platform DigiFoto. Deze vindt plaats op zaterdag 1 september. De locatie is deze keer het Zuiderzee Museum in Enkhuizen.

Onder leiding van deskundige (hobby)fotografen kun je daar een hele dag erop los fotograferen. En misschien wordt jouw creatie geëxposeerd tijdens de MegaCompUfair op 29 september in De Bilt en tijdens de HCC Verenigingsdag op 27 oktober in Den Bosch.

Deelname is gratis voor alle CompUsers-leden, maar je zorgt zelf voor de reis erheen en de verblijfskosten, inclusief toegang tot het museum.

Aanmelden kan tot 15 augustus per e-mail.

Ubuntu 12.04 LTS vs Linux Mint 12
Lange tijd was het Ubuntu wat de klok sloeg. Maar de laatste tijd is Linux Mint (ook op Ubuntu gebaseerd) sterk in opkomst.

Johan Swenker heeft tijdens de CompUfair op 21 april uitgelegd waarom. En in de SoftwareBus wordt het toegelicht voor degenen die zijn lezing niet bijwoonden.

Bestanden delen
Daarbij denk je tegenwoordig allereerst aan bestanden delen via internet, zoals Dropbox en Skydrive. Maar ook op je lokale netwerk kun je bestanden delen.

Dit was het onderwerp van Workshops onder leiding van Frans Dijkhoff tijdens de CompUfair op 21 april. In de SoftwareBus worden de hoofdzaken uit de doeken gedaan.


WLAN in de vakantie, maar veilig!
De vakantie staat voor de deur. We gaan weer in groten getale op reis. Met laptop of smartphone. En we gaan WLAN (Wi-Fi) gebruiken, want internet met je mobieltje is ‒ vooral in het buitenland ‒ nog steeds te duur. Maar pas dan wel op, want via WLAN liggen vele gevaren op de loer. Zelfs als je denkt er geen gebruik van te maken!

Henk van Andel poogt de belangrijkste gevaren uiteen te zetten. Maak gebruik van deze kennis voordat je op reis gaat!

Calibre, alleskunner voor eBooks
Jan den Ouden heeft in de vorige SoftwareBus een overzicht gegeven van eBooks en eReaders.

In het tweede deel van zijn artikel gaat hij in op de uitgebreide mogelijkheden van het programma Calibre.

Ervaringen met de Kobo eReader
Na het artikel over eBooks en eReaders in de vorige Softwarebus wordt nu stilgestaan bij de Kobo eReader, die bij Libris voor 99 euro gekocht kan worden.

In dit artikel kun je lezen wat de gebruikerservaringen van onze reviewer Ernst Roelofs waren. We gebruiken bewust de termen ‘voordelen’ en ‘nadelen’ niet, omdat veel afhangt van wat je van een eReader verwacht en waarvoor je hem gaat gebruiken.

Korte Tips &Trucs
In SoftwareBus 2012-3 vind je de inmiddels alweer vierde aflevering 4 van Korte Tip & Trucs van Henk van Andel.

De onderwerpen zijn deze keer:
  • Telstrook terug
  • Dropbox automator
  • Pure tekst
  • Stuur ze het bos in
  • Simple IP config
  • UltimateCalc
  • Plaktoetsen
Heb je ook een leuke tip? Stuur die dan naar T&T@CompUsers.nl. Bij plaatsing vermelden we je naam, tenzij je aangeeft dat niet te willen.De FRITZ!Box op vakantie
Nou nee, niet de FRITZ!Box,maar jíj gaat op vakantie. Je kunt de FRITZ!Box meenemen en gewoon door laten werken.

In dit artikel laat Henk van Andel je zien hoe je met een FRITZ!Box altijd on­line kunt zijn met je laptop, je smartphone en ook met een ‘gewone’ (DECT-) telefoon alsof je thuis bent.Het enige wat
je nog nodig hebt, is een goedkoop prepaid data-account, een ‘USB­dongle’ en een UMTS/3G draadloos telefonienetwerk. Maar er worden ook eenvoudiger oplossingen voorgesteld.

Ten slotte worden ook tips gegeven om in het buitenland de kosten van ‘data’ via je mobiel te beperken.

FRITZ!Box volledig benutten
De FRITZ!Box van AVM in Berlijn begon als ADSL­modem meteen met een aantal heel nuttige
functies voor de gebruiker.

Inmiddels zijn er vele types en loopt AVM voorop in de ontwikkeling van ADSL­,VDSL­, kabel­ en ook LTE­modems.Alle types hebben een ingebouwd modem en de uitgebreideVoIP­ telefonie; de verschillen zitten vooral in wel of geenWLAN, DECT en de aansluitmogelijkheden. En AVM brengt ook een aantal aanverwante artikelen op de markt, zoals speciale telefoons, powerline­aansluitingen enWLAN­extenders.

Wil je de FRITZ!Box volledig benutten en vooral heel veel besparen op telefonie? Leest dan het artikel van Henk van Andel.
Nieuwe e­-mailserver CompUsers actief
Om organisatorische reden duurde het erg lang voordat de in SoftwareBus 2011­ 2 aangekondigde nieuwe e­mailserver in dienst kwam. Maar sedert medio april jl. is het zover.

Nu kunnen alle CompUsers ­leden gratis genieten van up­to­date en veilige e­ mail.

Er is al eerder via een eMailing aandacht aan besteed. De hoofdzaken staan in een artikel in de SoftwareBus.

GigaHits 2012-3
Ook is al eerder software op de GigaHits geplaatst die verband houdt met de inhoud van de SoftwareBus. Het nadeel was dat deze in een rubriek ‘SoftwareBus’ werd geplaatst en daardoor niet zichtbaar was op de functionele plaats. Nu is met een truc deze software op beide plaatsen zichtbaar, terwijl deze toch maar één keer op de GigaHits staat.

Het gaat deze keer met name om een aantal programma’s rond de FRITZ!Box, Linux Mint en Ubuntu. Ook werd een verzameling e-mailprogramma’s opgenomen in het kader van de nieuwe e-mailserver van CompUsers.

Op de GigaHits werd verder een tweetal Webinars van de CompUfair van 11 februari gezet. En een groot aantal ‘camcorder’-programma’s om zelf instructieve (mini)cursussen te maken.

In totaal staan er ook op deze GigaHits weer 500 nieuwe programma’s. Ook is een overzicht opgenomen van alle software die van 2009 t/m nu op de GigaHits is uitgekomen.


Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl