17 september 2012
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Preview SoftwareBus en GigaHits 2012-4•


Hij komt er weer aan!
De intervals tussen de zes SoftwareBussen is afgestemd op onze drie bijeenkomsten in De Bilt, de HCC-ledenbijeenkomst in Den Bosch (niet meer in de Jaarbeurs), vakanties en dergelijke. Als gevolg hiervan zijn de intervals in de zomer langer en in de winter korter.

Een bezorgd lid schreef dat hij al lang niets meer hoorde van CompUsers. Maar gelukkig konden we hem dat uitleggen.

En wellicht zijn er meer die vol spanning op de volgende SoftwareBus wachten. Er is goed nieuws: de volgende SoftwareBus is al onderweg. Afgestemd op onze MegaCompUfair op 29 september in De Bilt. En de komende Windows 8-versie. Bij de meesten wordt de SoftwareBus a.s. dinsdag bezorgd, sommigen moet tot vrijdag wachten.

De SoftwareBus is het magazine van CompUsers. Voor slechts € 15 per jaar kun je dit blad 6x per jaar in de bus krijgen. Met bovendien een DVD-ROM van 8,5 gigabyte vol software.
Zie onze eShop om je te abonneren.
Inhoud eMailing
Hij komt er weer aan!
29-9: MegaCompUfair
Windows 8 in VirtualBox
GIMP 2.8 uit één stuk!
Jan weer in de pub
Power in netwerk
Geotagging
Snij niet in je vingers
Wordpress
Nu iets 'Ernstigs'
GigaHits 2012-4
 
29 september: MegaCompUfair
Als het goed is, heb je deze zaterdag al in je agenda staan. Van 10-16 uur ben je weer welkom in het HF Witte Centrum, De Bilt. Er is weer een uitgebreid programma van lezingen, workshops, en in de sporthal zijn de presentaties van de Platforms van CompUsers en 15 HCC!interessegroepen. Bovendien is er weer een commerciële markt om tegen leuke prijsjes leuke computerdingetjes aan te schaffen.

Het hoogtepunt zal ongetwijfeld weer de presentatie van Microsoft (Tony Krijnen) worden, deze keer uiteraard over Windows 8!

Het staat allemaal in de SoftwareBus. Maar je kunt ook vast op www.CompUsers.nl kijken. Dat is trouwens toch verstandig, want er kunnen altijd wijzigingen in het programma optreden.

Windows 8 in VirtualBox
Er is al lang een ‘consumer preview’ van Windows 8 beschikbaar. Nu is zelfs de volledige definitieve versie van de meest uitgebreide enterprise-versie beschikbaar.

Waar? Dat lees je in de SoftwareBus. Bovendien wordt uit de doeken gedaan hoe je Windows 8 in een VirtualBox op je pc kunt installeren. Je hoeft dan niet bang te zijn dat er iets verstoord wordt.

GIMP 2.8 uit één stuk!
Uiteindelijk is GIMP overstag: het heeft nu één venster, net als Photoshop. Dat lijkt onbelangrijk en de doorgewinterde GIMPofielen kunnen dat ook uitleggen, maar voor de doorsnee (nieuwe) gebruiker is dat reuze belangrijk.

Wessel Sijl legt in de SoftwareBus uit, hoe dit in elkaar zit. En ook welke verbeteringen nog meer in GIMP 2.8 zitten. Wist je dat GIMP nu ook op tablets gebruikt kan worden?

Jan weer in de pub
Laat ik het maar gelijk verklappen: niet in een Engelse pub, maar in een ePub. Je weet wel: boeken lezen op een eReader, je tablet of smartphone.
Jan de Ouden vervolgt zijn serie artikelen nu met het derde deel.

Deze keer legt hij o.a. uit hoe je zelf snel ePubs kunt maken met de gratis programma’s LibreOffice en Calibre.

Power in netwerk
Vroeger moest je netwerkkabels in je huis aanleggen. Toen Wi-Fi kwam, was dat vaak niet meer nodig. Maar Wi-Fi heeft een hekel aan muren en vloeren. Delen van het huis blijven dan verstoken van internet.

Maar nu zijn de powerline-adapters volwassen. Het netwerk gaat dan via het stroomnet. Henk van Andel legt uit hoe het werkt en heeft enkele apparaten getest. Er blijken enkele interessante verschillen te zijn.


Geotagging
Afgelopen week was er slecht nieuws. Iemand was bij het geotaggen verongelukt.

In de SoftwareBus hebben we het ook over geotagging. Maar dan de volstrekt ongevaarlijke manier, namelijk met software.

Als je nog geen dure camera met GPS aan boord hebt, kun je met het artikel van Henk van Andel wellicht toch geo-informatie in je foto’s krijgen.


Snij niet in je vingers
Pas op, nu kan het toch gevaarlijk worden. Voor je het weet, heb je jezelf in de vingers gesneden. Om zo’n mooi kartonnen passe-partout om je foto te maken, met schuine kantjes.

Je schijnt ook in het tijdperk van digitale foto’s niet zonder te kunnen. Mijn zoon doet aan fotografie en moet voor de beoordeling van zijn ‘portfolio’ de afgedrukte foto’s in een passe-partout presenteren.

Toen hij bij mij op bezoek kwam, overliep hij mij bij het schrijven van deze eMailing. Hij heeft mij het vooraf-exemplaar van de SoftwareBus ontfutseld om meteen gebruik te maken van het artikel van Wessel Sijl. Wachten tot de SoftwareBus dinsdag op de mat valt kon hij niet meer.Wordpress
Alhoewel de meesten het met Joomla! ‘doen’, bestaan er wel degelijk een aantal alternatieve CMS'en (Content Management Systeem). Dat is de kreet die gebruikt wordt om op een gemakkelijke manier een website in de lucht te krijgen en te (onder)houden.

René Suiker (CompUsers Platform WebOntwerp) doet in de SoftwareBus uit de doeken hoe je een website kunt maken met het bekende WordPress.

Nu iets 'Ernstigs'
Schrik niet, want ik ga het over Ernst Roelofs hebben. Over zijn GoFlex-drive artikel.

Ernst ontdekte dat de speciale adapters van de GoFlex harddisks van Seagate op elke harddisk passen. Je harddisk heeft dan meteen een aansluiting voor eSata, Firewire, USB 2.0, USB 3.0 en zelfs het supersnelleThunderbolt.

De details lees je in de SoftwareBus.

GigaHits 2012-4
Wist je dat er ontelbare programma’s zijn rond het gebruik van Facebook? We hebben er tachtig op de GigaHits gezet. En dat is nog maar een kleine selectie van wat er beschikbaar is.

Met ingang van deze GigaHits nemen we ook een selectie van de meest interessante Android-apps op. Een idee van onze previewer Gerrit van Bohemen. Om te installeren verwijzen de previews naar de Google Market. Je kunt in de browser van je pc opgeven dat een app op je Android-apparaat geïnstalleerd moet worden. Even later staat het daar inderdaad ook. Probeer het maar eens.

Vlak voor het ter perse gaan van de GigaHits kwam er een nieuwe versie van de SystemRescueCD uit. Deze hebben we op de GigaHits gezet. Je kunt de pc met de GigaHits opstarten (‘booten’) en meteen aan de slag.

In totaal hebben we weer 500 programma’s op de GigaHits staan. Kijk zelf maar eens rond in het handige menu.

De vorige GigaHits bleek bij velen erg langzaam op te starten. Het kon soms wel vijf minuten duren. Dat bleek o.a. afhankelijk van de browser. De nieuwe GigaHits is zo gemaakt dat deze problemen zich niet meer voordoen.

Wat blijft is, dat Javascript in je browser moet worden toegestaan. Als dat niet het geval is, dan geeft de browser dat aan. Maar vooral bij de Internet Explorer gebeurt dat vaak erg onduidelijk. Als je een opstartprobleem met de GigaHits hebt, dus graag eerst kijken of Javascript aan staat.

Toch nog problemen? Op de voorkant van de GigaHits staat het e-mailadres voor eventuele hulp.
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl