22 oktober 2012
| ∑Aanmelden (gratis)∑ | ∑Afmelden∑ | ∑Email-adres wijzigen∑ |
•MegaCompUfair 29-9; lezingen en workshops•


Herinnering
hcc!CompUsers organiseert op zaterdag, 29 september de MegaCompUfair in De Bilt. Je bent van harte welkom van 10-16 uur in het H.F. Witte Centrum, Henri Dunantplein 4. Gratis parkeren en goed bereikbaar met openbaar vervoer.

De toegang is gratis. En je mag ook je partner, (klein)kind(deren) en introducťs meebrengen.

Tijdens de MegaCompUfair kun je het volgende verwachten:
  • Tien lezingen in twee zalen
  • Vier workshops
  • In de sporthal een manifestatie van hcc!CompUsers, de vele CompUsers Platforms, twaalf HCC-zustergroeperingen en een commerciŽle markt van tien bedrijven.
Veel activiteiten vinden simultaan plaats en je kunt niet overal tegelijk zijn. Om je dag zo goed mogelijk te kunnen plannen, geven we in enkele eMailings verdere details. In deze eerste eMailing gaan we in op de tien lezingen en de vier workshops.

Zie ook het programma op www.CompUsers.nl. Dat is trouwens altijd verstandig om kennis te nemen van eventuele programma-wijzigingen.
Inhoud eMailing
Herinnering
Tien Lezingen
Rafelranden stad
Windows 8
Vragen aan Microsoft
Digitale woning II
eComStation
Lightworks Free
Controversies in IT
VirtualBox
Workshops
GIMP 2.8
Ubuntu 12.04
 


Tien Lezingen
In twee zalen worden gedurende de dag tien lezingen gegeven. Het programma is iets gewijzigd t.o.v. de vorige eMailing en is nu als volgt:

Over de Veghtzaal
10.00  Rafelranden van de stad       Wessel Sijl; Platform DigiFoto
11.15 Windows 8 presentatie Tony Krijnen; Microsoft
12.30 Windows 8 presentatie Tony Krijnen; Microsoft
13.45 Vragen aan Microsoft Tony Krijnen; Microsoft
15.00 Digitale woning II Hans van Baalen; Platform Windows

Oostbroeckzaal
10.00
eComStation, reÔncarnatie IBM OS/2
Tom Steen; hcc!eCs-ig
11.15 Videobewerking met Lightworks Free Roel Schuil; Platform DigiVideo
12.30 ControversiŽle stellingen informatica Prof Dr Ir W.L. Van der Poel; Platform Linux
13.45 
VirtualBox Johan Swenker; Platform Linux
15.00 Windows 8? Gerard Otte; hcc!Windows-ig


Rafelranden van de  stad (Wessel Sijl, Platform DigiFoto)
Er zijn vele motieven om te fotograferen. Volgens Wessel Sijl is een van de boeiendste motieven de overgang tussen de stad en de natuur. Vaak bij verlaten industrie en gebrek aan planalogie vindt hij zijn boeiende fotomotieven.

Wessel Sijl is niet alleen een heel goede amateurfotograaf, maar ook een boeiend verteller, die zijn lezingen gedegen voorbereidt. Hij zal niet alleen zijn onderwerp ‘prediken’, maar jullie ook laten genieten van een interessante ‘portfolio’ van zijn foto’s.


Windows 8 (Tony Krijnen, Microsoft)
Het nieuwe Windows 8 komt op 26 oktober op de markt. We werden al opgewarmd met vooraf-versies en volgens de berichten is de prijs voor een upgrade erg schappelijk.

Natuurlijk wil je meer weten. Daar hebben we op 29 september niemand minder dan Tony Krijnen van Microsoft voor. Hij is eigenlijk de vaste gastspreker tijdens onze MegaCompUfair, en erg populair.

Tony Krijnen zal ingaan op de achtergronden van het nieuwe Windows 8, dat een geheel nieuw concept volgt. Het is beschikbaar voor pc’s, maar nu ook voor tablets en smartphones.

Ook zal Tony Krijnen ingaan op de belangrijkste nieuwe ‘features’ van Windows 8.

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk belangstellenden zijn lezing kunnen volgen, wordt deze twee keer gegeven.

Er zijn overigens nog meer Windows 8-activiteiten tijdens de MegaCompUfair. Het CompUsers Platform Windows toont in de sporthal Windows 8 op een ‘gewone’ pc met muisbesturing, op een touch-screen pc en hopelijk ook op een tablet.
Vragen aan Microsoft (Tony Krijnen, Microsoft)
Hier zijn de bezoekers aan het woord. Op verzoek van veel bezoekers gaa
t Tony Krijnen van Microsoft opnieuw jullie vragen
beantwoorden.


Digitale woning II (Hans van Baalen; Platform Windows)
Hans van Baalen licht in zijn tweede lezing weer een deel van het project ‘Digitale woning’ toe. Deze keer zal het vooral gaan over het kloppend hart: de NAS (Network Attached Storage).


eComStation, reÔncarnatie IBM OS/2
Eigenlijk is de titel van deze lezing alleszeggend. Maar wat OS/2 was velen weten misschien niet meer. Dat was een vooruitstrevend besturingssysteem van o.m. IBM voor pc’s, dat echter de marketingstrijd van het technisch mindere Windows verloor.

IBM gaf de strijd op, maar een aantal enthousiastelingen is verdergegaan onder de naam eComStation.

Videobewerking met Lightworks Free (Roel Schuil, DigiVideo)
Natuurlijk bestaan er veel goede videobewerkingsprogramma’s. Maar ken je het gratis Lightworks al?

Deelnemers van het CompUsers Platform DigiVideo werken al jaren met veel plezier met Lightworks. In deze lezing laat Roel Schuil zien dat ook een gratis programma tot uitstekende resultaten kan leiden.

ControversiŽle stellingen informatica
(Prof. Dr. Ir. W.L. van der Poel, CompUsers Platform Linux)

Het is niet gebruikelijk om (kader)leden van CompUsers aan te spreken met hun academische titels. Maar in dit geval is een uitzondering op haar plaats.

Willem van der Poel was hoogleraar Informatica aan de TU in Delft. Hij werd vooral bekend als pionier op het gebied van computers en software.

En natuurlijk is Willem bekend in de HCC, o.a. als deelnemer van het CompUsers Platform Linux :-). Trouwe bezoekers zullen hem vaak tegengekomen zijn.

Uit zijn wetenschappelijke periode heeft hij nog een aantal boeiende 'stellingen' in petto. Zoals:
  • Er zijn geen foute programma’s
  • De intrinsieke waarde van software is nul
Meer verklappen we niet, het moet nog een verrassing blijven. Komt zijn wereldbekende Zero one or infinity (ZOI) rule ook aan de orde?
Serieus? Ludiek? Wetenschappelijk verantwoord? Dat kun jezelf ervaren in zijn lezing tijdens de MegaCompUfair.
VirtualBox (Johan Swenker, CompUsers Platform Linux)
Een ‘virtuele pc’ in je pc is niet meer weg te denken. Zeker niet als je gesteld bent op ‘veilig werken’ of op het uitproberen van allerlei besturingssystemen.

Johan Swenker wil in zijn lezing laten zien hoe je VirtualBox op een laptop installeert. En vervolgens hoe je op je pc ťťn of meer besturingssystemen in VirtualBox installeert zonder dat je systeem hierdoor in gevaar komt.

Workshops
Het programma voor de workshops is als volgt:

Jaghtkamer
10.00
GIMP 2.8: inrichten vensters,
nieuwe bewerkingen
Wessel Sijl, Jos van den Berge,
Isja Nederbragt; Platform DigiFoto
11.15
GIMP 2.8: inrichten vensters,
nieuwe bewerkingen
Wessel Sijl, Jos van den Berge,
Isja Nederbragt; Platform DigiFoto
13.45
Ubuntu 12.04: een nieuw gezicht
Nicolaas Kraft van Ermel; Platform Linux
15.00
Ubuntu 12.04: een nieuw gezicht
Nicolaas Kraft van Ermel; Platform Linux

Voor elke workshop hebben we een beperkt aantal deelnemersplaatsen. Als lid van CompUsers kun je vooraf een plaats reserveren op www.CompUsers.nl/eShop. Deelname is gratis. Geen plaats gereserveerd? Misschien is er dan toch nog een plaatsje vrij, informeer in de sporthal bij de Infobalie.GIMP 2.8: inrichten vensters, nieuwe bewerkingen

GIMP kan (bijna) evenveel als het dure Photoshop. En GIMP is gratis!

Het werken met GIMP was altijd voor velen even wennen, omdat GIMP uitging van losse panelen op het scherm. Maar in de nieuwe versie GIMP 2.8 is daar een einde aan gekomen. Nou ja, zo eenvoudig ligt de zaak nu ook weer niet, maar in de workshop wordt je haarfijn uitgelegd hoe je voor GIMP een enkelvoudig paneel naar je wensen inricht.

Natuurlijk zijn er in het nieuwe GIMP 2.8 nog veel meer uitbreidingen opgenomen. In de lezing zullen de belangrijkste aan de orde komen.

De workshop is voorbereid en wordt verzorgd door drie deelnemers van het CompUsers Platform DigiFoto: Wessel Sijl, Jos van den Berge, Isja Nederbragt.
Ubuntu 12.04: een nieuw gezicht (Nicolaas Kraft van Ermel)
Zonder enige overdrijving kunnen we zeggen dat Ubuntu het krachtige, gratis besturingssysteem Linux populair en voor een breed publiek toegankelijk heeft gemaakt.

Elk half jaar komt een nieuwe versie uit. Maar in de versie 12.04 heeft Ubuntu opeens een ander gezicht gekregen. Dat is even schrikken en wennen. Maar met de uitleg van Nicolaas ben je snel weer in evenwicht.

Nicolaas wil tevens de belangrijkste verbeteringen van Ubuntu 12.04 presenteren, en zal uitleggen waarom dit een ‘LTS’-versie is.


Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl