16 oktober 2012
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Preview SoftwareBus en GigaHits 2012-5•


SoftwareBus is nu onderweg
In de vorige eMailing hebben we al meegedeeld dat de SoftwareBus en Gigahits 2012-5 gereed waren voor verzending. Inmiddels zijn die onderweg naar de abonnees, zodat Sandd die (bij de meesten) eind van deze week bezorgd kan hebben.

Dat is wat eerder dan we in onze jaarplanning opgenomen hadden. We hebben de SoftwareBus wat vervroegd, zodat deze kon uitkomen vóór de HCC-verenigingsdag 2012 op 27 oktober in Den Bosch. Jij komt toch ook?

Voor onze abonnees hebben we daar een heel leuk aanbod. Je kunt er gratis maar liefst drie discs afhalen:
  • DigiFotoDisc 2013 (CD-ROM)
  • Privacy en Veiligheid 2013 (CD-ROM)
  • MultiMediaMaX 2013 (DVD-ROM, 8,5 gigabyte)
Dit pakket kost in onze eShop normaal € 4 + € 4 + € 6 = € 14. Da’s dus mooi meegenomen! Let wel: afhalen. We kunnen ze echt niet opsturen. Bovendien is ons streven zoveel mogelijk leden te ontmoeten tijdens dit HCC-evenement.

Geen abonnee? Dan kost dit pakket tijdens de hcc!verenigingsdag 2012 € 6 (afhaalprijs). Maar je kunt altijd nog snel abonnee worden voor € 10 t/m 1 januari 2014.


Ieder HCC- en CompUsers-lid krijgt daar bovendien gratis de DVD-ROM Open Source Software 2013. Graag vooraf hier reserveren.
Inhoud eMailing
SoftwareBus onderweg
Actie: SoftwareBus € 10
MegaCompUfair
Gefopt
Photokina
SSD, wat doe je ermee?
Harddisk met Wi-Fi
Gigahits 2012-5
Sigil
TeamViewer in de WOL
WordPress (2)
Korte Tips & Trucs
 Actie: SoftwareBus tot 1 januari 2014 voor slechts € 10
We willen graag het contact met onze leden intensiveren. Daarom stuurden we deze keer de SoftwareBus en GigaHits gratis ook naar CompUsers-leden die nog geen abonnee zijn.

Voor het geld hoef je het niet te laten. Normaal is de prijs (€ 15/jaar) al uitzonderlijk laag. Maar als kennismaking bieden we de SoftwareBus met GigaHits nu tot 1 januari 2014 aan voor het luttele bedrag van € 10. Daarvoor krijg je maar liefst acht nummers.

Je kunt je hiervoor nog aanmelden tot 31 december 2012. Het nu verschenen nummer 2012-5 sturen we je nog op, dus je hoeft niets van dit aanbod te missen.

Aanmelden: www.CompUsers.nl/eShop

Geslaagde MegaCompUfair
CompUsers is een vereniging en de SoftwareBus is ook ons verenigingsblad. Daarom staat er een enthousiast verslag in van de geslaagde MegaCompUfair van 27 september.

Je hebt deze gemist? Jammer! Maar de lezingen kunnen we je nog presenteren als ‘webinars’:

Over de Veghtzaal   (klik op titel lezing voor bekijken opname)

Digitale woning II

Hans van Baalen; Platform Windows

Zowel pc-scerm als video beschikbaar

Windows 8 presentatie 1

Tony Krijnen; Microsoft

Embargo tot 26 oktober;
staan op GigaHits 2012-5 (26 oktober)

Windows 8 presentatie 2

Tony Krijnen; Microsoft

Vragen aan Microsoft

Tony Krijnen; Microsoft

Alleen video

Rafelranden van de stad

Wessel Sijl; Platform DigiFoto

Opname (nog) niet te editen (wordt opgelost?)

Oostbroeckzaal    (klik op titel lezing voor bekijken opname)

eComStation, reïncarnatie van IBM OS/2

Tom Steen; hcc!eCs-ig

Alleen video;beginpunt nog niet te editen (sla dan eerste paar minuten over)

Videobewerking met Lightworks Free

Roel Schuil; Platform DigiVideo

Alleen video

Controversiële stellingen informatica

Prof Dr Ir W.L. Van der Poel; Platform Linux

Alleen video

VirtualBox

Johan Swenker; Platform Linux

Alleen video

Windows 8

Gerard Otte; hcc!Windows-ig

Alleen video


Bovendien komen de lezingen op de Gigahits. Op Gigahits 2012-5 staan meteen al de lezingen over Windows 8 van Tony Krijnen en die van Martin bekelaar. Want Windows 8 is op 26 oktober beschikbaar. De overige lezingen komen verdeeld over de volgende twee Gigahits. Want zo’n video neemt toch behoorlijk wat ruimte in beslag.


Gefopt
In de vorige SoftwareBus plaatste René Suiker een noodkreet over zijn problemen met het thuisnetwerk.

Dank zij jullie vele reacties is hij er nu uit. Op zolder stond een switch die de boosdoener was. Nou ja, hij dacht dat het een switch was. Maar het bleek een router die op zolder voor zichzelf begon en een nieuw netwerk stichtte. Vervanging door een ‘domme’ switch was de oplossing.

Helaas is René niet de enige die met dit probleem te maken heeft. Hele volksstammen plaatsen een router, terwijl ze eigenlijk een switch zouden moeten plaatsen. Het verschil? Juist ja, de DHCP-server die in routers meestal actief is, gooit de IP-nummers in het netwerk in de war. Oplossing: DHCP uitzetten.
Photokina
Een echte doorgewinterde amateurfotograaf zoals Wessel Sijl is niet weg te slaan van de Photokina, ‘s werelds grootste fototentoonstelling, die tweejaarlijks in Keulen plaatsvindt. Ik weet dat Wessel een heel andere baan heeft, maar aan zijn foto’s kun je niet zien dat hij amateur is.

Wessel interesseert zich in hoge mate voor de allernieuwste ontwikkelingen op fotogebied. En hij doet daarvan verslag in zijn artikel.

Het paradoxale vind ik altijd dat Wessel bijzonder veel plezier heeft in zwartwitfotografie. Nou ja, hij doet het ook met een (digitale) kleurencamera, maar weet daar dan met allerlei programma’s boeiende zwartwitfoto’s van te maken. SSD, wat doe je ermee?
Een SSD is een Solid State Device. En dan uitgevoerd als massageheugen voor een computer. Ze zijn veel sneller dan een harde schijf en hebben geen bewegende onderdelen die slijten. Slijten doen ze trouwens wel degelijk, maar dat is een ander verhaal.

Ger Stok schreef in de SoftwareBus een uitstekend artikel over de voordelen van SSD, de kosten, waar je op moet letten bij aanschaf, e.d. Een aanrader!

Harddisk met Wi-Fi
Je kent allemaal wel die kleine harddisks die je meestal met een USB-kabeltje aan je pc hangt. Maar kabeltjes zijn lastig of gewoon kwijt. En soms hebben tablets geen USB-‘host’-aansluiting.

Een uitkomst brengt een harddisk met Wi-Fi. Lees het artikel van Ernst Roelofs in de SoftwareBus.

Gigahits 2012-5
Tussen de nummers 2012-4 en 2012-5 was deze keer heel erg weinig tijd. Maar toch slaagde het team erin om 350 programma’s ten tonele te voeren.

Hierdoor ontsond tevens wat ruimte voor de video’s van de Windows 8-lezingen van de MegaCompUfair.

Op deze GigaHits is ruim aandacht voor programma’s die de pc veiliger maken. Hoogtepunten zijn ‘browser in a box’, een browser in een virtuele pc, en ‘Evelaze’, een virtuele Windows-omgeving.      Sigil    

Jan den Ouden is nu toe aan de vierde aflevering van ‘Over eBooks en eReaders’. Hij presenteert nu het programma Sigil.

Dit programma is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Dus iedereen kan meedoen. Jan beschrijft gedetailleerd hoe het programma werkt en ook waarom hij voor sommige dingen terug moest grijpen op LibreOffice.

TeamViewer in de WOL geverfd
Ruud Uphoff ziet in het Programma TeamViewer een alternatief voor VPN. Met dit programma kun je een veilige verbinding maken naar (ook) je eigen computer.

De computer thuis hoeft niet altijd aan te staan, Ruud legt ook uit hoe je de computer thuis op afstand kunt inschakelen. Daar is dan wel een modem of router voor nodig die WOL ondersteunt. En de nodige instellingen in het BIOS van de computer.

WordPress (2)
In het vorige artikel schreef René Suiker het eerste deel van zijn WordPress artikel en nu volgt het tweede deel. Misschien komt er nog meer, maar dat beloofde René nog niet.

René maakt een virtuele ontdekkingsreis door WordPress-land en laat je kennis maken met dit boeiende stuk software voor servers.

Korte Tips & Trucs
Deze succesvolle serie wordt weer vervolgd. Meestal zijn er drie of vier pagina’s beschikbaar, maar de redactie van de SoftwareBus knabbelt daar wel eens wat af als dat zo uitkomt bij het indelen van het blad. En gelijk hebben ze.

Deze keer werden de Korte Tips & Trucs beperkt tot twee pagina’s. Maar je moet ze wel even goed lezen, want er zit een verrassing in verborgen.

En we staan nog steeds open voor jullie bijdragen. Heb je ook een goede tip? Stuur die dan aan T&T@CompUsers.nl.
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl