Donderdag 27 december 2012
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Oud en nieuw met oliebollen, vuurwerk
en ook met een computer •


Oudhollandse oliebollen bakken
Gemakkelijker is het om oliebollen te kopen bij de bakker, supermarkt of oliebollenkraam. Maar zelf bakken is leuker. En echt mannenwerk! Met het goede recept zullen ze nog beter smaken ook, vooral als ze vers uit de olie komen.

Let wel op de veiligheid. De olie is heel heet. Bij brandwonden eerst water, de rest komt later. Maar bij brand niet blussen met water; houd een blusdeken bij de hand (verkrijgbaar bij de bouwmarkt).
Ingrediënten

250 gr. tarwemeel
20 gram verse gist
2½ dl lauwe melk
50 gram krenten
50 gram rozijnen
50 gram sucade
2 gram zout
sap van een halve citroen
olie
poedersuiker

Bereiding
  • Maak de gist aan met iets lauwe melk
  • Doe deze met het meel, melk, krenten, rozijnen, sucade, citroensap en zout in een kom; meng tot een stevig beslag.
  • Laat het beslag op een lauwe plaats, afgedekt met een schone theedoek, 1 uurrijzen
  • Verhit de olie tot 180 °C
  • Neem twee eetlepels en doop ze even in de olie; vorm tussen deze eetlepels een bergje beslag en laat dat in de olie zakken
  • Bak ze, met ongeveer 5 tegelijkertijd, in circa 6 minuten goudbruin; keer ze halverwege de baktijd
  • Laat de bollen uitlekken en bestrooi ze met poedersuiker
Even wat oliebakkersgeheimen:
  • Beslag moet niet dun zijn zoals pannenkoekenbeslag, maar taai; anders krijg je punten aan de oliebollen
  • Olie te koud: de olie zuigt in het beslag, te vet; olie te heet: walmen en spetteren
  • De oliebollen zijn gaar als je er een breinaald insteekt en die er weer droog uitkomt; maar gewoon proeven kan natuurlijk ook (heet!).
Serveren met poedersuiker, kaneel poedersuiker is ook heerlijk!!!

Inhoud eMailing
Oliebollen bakken
Enquête loopt nu OK
Pas op met vuurwerk
Oud en nieuw
 





Nee, heren!
Oliebollen bakken is mannenwerk!


Enquête loopt nu vlekkeloos
Onze on-line enquête bleek te vaak tijdens het invullen te crashen. Dat heeft een aantal leden -terecht- gefrustreerd.

De provider meldde een capaciteitsprobleem op zijn server. Maar daar schoten we natuurlijk niet veel mee op. Inmiddels heeft de provider de oorzaak van het capaciteitsprobleem gevonden en hersteld.

Probeer nu dus met een gerust hart nog eens onze enquête in te vullen. Wij vragen begrip voor de situatie en bieden nogmaals onze welgemeende excuses aan voor de overlast.

Pas op met vuurwerk
Je bent een rund als je met vuurwerk stunt. En je bent ook een rund als je naar het stunten of klungelen van anderen kijkt. Vuurwerk is nu eenmaal niet zonder gevaren.

Kijk dus altijd goed uit of er geen ongelukken dreigen. Kijk ook heel goed uit met en voor kinderen of ouderen. En ook voor dieren. Dacht je nu echt dat de hond of poes dat geknal leuk vindt?

Let op kleding. Kunststoffen zijn erg brandbaar, het is beter om natuurlijke stoffen (wol, katoen, leer etc) te dragen. Steek vuurwerk aan met een aansteeklont en volgens de gebruiksaanwijzing. Brand of brandwonden? Zorg voor een emmer water. Te diep in het glaasje gekeken? Blijf dan van vuurwerk af.

Alles is goed gegaan? Gelukkig. Maar ruim dan nog even de rommel op.



Oud en nieuw met de computer
Ga nou niet met oud en nieuw de hele avond achter de computer zitten, maar gezellig in de huiskamer bij de familie en vrienden.

Eigenlijk wil ik het over iets anders hebben. Hoe je met moderne computertechnologie iets nostalgisch als een grammophoonplaat kunt maken.

Heb je al eens gehoord van de opkomende 3D-printers? Misschien ook al in actie gezien?

De jonge en geniale Amerikaanse Amanda Ghassaei wilde (weer) eens iets doen wat nog nooit iemand gedaan had: vanuit een audio-bestand een 30 cm langspeelplaat printen met een 3D-printer. En dat lukte! Het geluid voldoet (nog) niet aan de van vroeger bekende hifi-norm, maar het principe is een technische doorbraak.

Hoe zij het deed, legt ze stap voor stap uit op www.instructables.com. Ga er maar eens even voor zitten en doe het kunstje haar na. Het programma om audio om te rekenen naar 3D stelt zij beschikbaar als OpenSource. Je moet ook een Object Connex 500 3D-printer hebben.

Hie het 3D-printen in zijn werk gaat zie je hier. Het resultaat van een werkende langspeelplaat kun je hier horen en zien.




Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl