·20 september DOSgg-MegaGebruikersDag in De Bilt·

Kom naar De Bilt op 20 september

De DOSgg organiseert drie landelijke bijeenkomsten op zaterdagen in De Bilt. Waarvan één de jaarlijkse MegaGebruikersDag is. Deze organiseren we met een tiental collega-groeperingen van de HCC.

Op deze dag hebben we het hele H.F. Witte Centrum, Henri Dunantplein 4 in De Bilt afgehuurd. Je bent welkom van 10 tot 16 uur. Vroeger of later mag ook, we kunnen best wat vrijwilligers gebruiken om te helpen met de opbouw of het opruimen :-).

De gehele dag kun je interessante Lezingen bijwonen. Of deelnemen aan Workshops. En allerlei presentaties en demonstraties bijwonen van de DOSgg Platforms en de deelnemende HCC-groeperingen. Informatie krijgen van de DOSgg VraagBaak. DVD-ROMs en CD-ROMs van de DOSgg tegen speciale prijzen afhalen, goedkoper dan bij www.DOSgg.nl/eShop. Of gezellig bijkletsen met andere pc-hobbyisten.

Hieronder geven wij informatie over het programma. Er 'lopen' gelijktijdig drie lezingen, een Workshop en de activiteiten in de grote zaal. Soms zul je echt een keuze moeten maken. Om zoveel mogelijk profijt te hebben van je bezoek, raden wij je aan dat vooraf te plannen.

Kijk voor het laatste nieuws ook even op www.DOSgg.nl. Want wijzigingen in het programma zijn altijd nog mogelijk.
____
Deelnemende groeperingen

Gastheer is de DOSgg, die het geheel organiseert en de kosten ook dit jaar weer voor zijn rekening neemt, ook voor de gasten.

De gasten zijn de volgende HCC-groeperingen (alfabetisch):
 • Astrologie-gg                    
 • Beleggen-gg
 • ClubPerfect-gg
 • Commodore-gg
 • eCS-gg
 • Genealogie-gg
 • KOV-gg
 • Multi-Media-gg
 • P2000-gg
 • Postzegel-gg
 • Testbank
 • Windowgs-gg
(Klik hier voor nadere informatie)
____
Schema Lezingen

Lezingen en Workshops vormen een belangrijk deel van het dagprogramma. Houd er rekening mee dat sommige Lezingen kunnen uitpuilen, soms moeten we ter wille van de veiligheid of het comfort een aantal bezoekers teleur stellen. Voor deelname aan Workshops, zie hieronder.

Activiteiten

Begin - eind

Locatie

Onderwerp

Door

DOS dag

10.00-16.00

Grote zaal

Demo’s, presentaties, Install Party, Info, DOSgg VraagBaak, enz.

Lezing 1

10.00-11.00

Over de Veghtzaal

Het nieuwe kantoor

Tony Krijnen (Microsoft)

Lezing 2

11.15-12.15

Alles over Vista

Tony Krijnen (Microsoft)

Lezing 3

12.30-13.30

Glasvezel/UMTS/beveiliging

Henk Sterken (DataCom-gg)

Lezing 4

13.45-14.45

DigiFoto

Koos/Pieter (DOSgg)

Lezing 5

15.00-16.00

True Image

Paul Vink (Easycomputing)

Lezing 1

10.00-11.00

Statenkamer

Web gallery

Bas v/d Dikkenberg (DOSgg)

Lezing 2

11.15-12.15

Beleggen voor beginners

Ernest Denis (Beleggen-gg)

Lezing 3

12.30-13.30

Adobe PhotoShop voor beginners

Rob Sieben (PC-gg)

Lezing 4

13.45-14.45

Demonstratie opvolger OS/2 Warp

……. (eCS-gg)

Lezing 5

15.00-16.00

Onbekend?????

……. (Windows-gg)

Lezing 1

10.00-11.00

Oostbroeckzaal

Kunnen computers denken

Peter Uilenreef (AI-gg)

Lezing 2

11.15-12.15

Je eigenstamboom

……. (Genealogie-gg)

Lezing 3

12.30-13.30

Uw video banden redden

Walter Meerbeek

Lezing 4

13.45-14.45

Video compresie: Skype, MSN, filmpje op interenet, enz.

Radijn Gaya (MultiMedia-gg)

Lezing 5

15.00-16.00

Workshop 1

10.00-11.00

Jaghtkamer

VoIP (Bellen via Internet)

John v/d Laak (DOSgg)

Workshop 2

11.15-12.15

VoIP (Bellen via Internet)

John v/d Laak (DOSgg)

Workshop 3

13.45-14.45

Spreadsheets: OpenOffice Calc

Cor Nouws (DOSgg)

Workshop 4

15.00-16.00

Spreadsheets: OpenOffice Calc

Cor Nouws (DOSgg)

(op sommige Lezingen en op de Workshops kun je klikken voor meer informatie)

Zie voor de plaats van de zalen de plattegrond hiernaast.
____
Workshops

De Workshops worden door de DOSgg georganiseerd. Ieder krijgt een plaatsje achter een pc voor hands-on-ervaring. Maar het aantal plaatsen is natuurlijk beperkt.

Het is mogelijk vooraf een plaats te boeken op www.DOSgg.nl/eShop van 7-17 september. Je krijgt enkele dagen voor de bijeenkomst per e-mail bericht; je kunt dan tot een kwartier voor het begin van de Workshop een definitief plaatsbewijs krijgen bij de DOSgg InfoStand in de grote zaal.

Mocht je niet bij de voorinschrijving een plaats hebben gekregen, dan kun je het altijd nog proberen aan de DOSgg InfoStand op 20 september.

Het gaat om de volgende Workshops:
 • 10.00-11.00 en 11.15-12.15: VoIP (Bellen via internet)
Inmiddels bellen ruim 3 miljoen Nederlanders via internet. Moeilijk? Niet echt, maar je moet even over een drempel. Een pc met een breedbandverbinding is al genoeg voor de eerste stappen.

In deze Workshop word je over deze drempel geholpen. Je leert een softphone in de pc te installeren en verbinding te maken met het openbare telefoonnet. Aan het eind van de Workshop moet je dit zelf ook gedaan hebben en mag je triomfantelijk even naar huis bellen.
 • 13.45-14.45 en 15.00-16.00: OpenOffice Calc en andere spreadsheets
We kennen allemaal Excel. Maar er zijn ook goede alternatieven. Zoals OpenOffice Calc, een OpenSource programma voor Windows en Linux. Het doet nagenoeg hetzelfde, met desgewenst dezelfde 'look and feel'.

Maak kennis met de mogelijkheden van dit alternatieve en gratis programma.
____
Activiteiten in de grote zaal

Het belangrijkste zijn hier de presentaties en demonstraties van de aanwezige DOSgg Platforms (DigiFoto, VoIP, WebOntwerp, Windows, Linux, Muziek) en van de aanwezige HCC-groeperingen.

De DOSgg VraagBaak is in levenden lijve aanwezig bij de diverse Platforms. Ze zijn herkenbaar, maar je kunt ook altijd even vragen.

Bij de DOSgg InfoStand kun je terecht voor allerlei vragen, de plaatsen voor de Workshops, aanschaffen DiscWare (CD-ROMs en DVD-ROMs) tegen speciale afhaalprijzen, onder andere de nieuwe VoIP Xtra 2009. Ook kun je er terecht voor losse nummers van de SoftwareBus (met GigaHits) en je kunt voor ¬ 12/jaar een abonnement nemen.

Hiernaast een voorlopige indeling van de grote zaal
.plattegrond

Er komen veel vragen op ons af over de scheiding tussen IDG en de HCC per 1 oktober. Wat zijn de gevolgen voor je abonnementen? Wat gebeurt er met je HCC-lidmaatschap en het DOSgg-lidmaatschap? Uit welke bladen met welke kortingen kun je vanaf 1 oktober kiezen?

Als je wat meer wilt weten, kom dan langs de DOSgg InfoStand
____
Linux en OpenSource Install Party

Het DOSgg Platform Linux presenteert een Linux en OpenSource Install Party. Helaas is er geen aparte ruimte beschikbaar, het gebeurt daarom in de grote zaal. Maar neem gerust je pc mee, als je er tegenop ziet om zelf Linux te installeren. Ook een installatie naast Windows is mogelijk.

Bij Linux heb je de keuze uit verschillende distributies. Voor beginners raden wij Ubuntu, openSUSE en Mandriva aan. Maar de keuze is aan jou. Andere populaire distributies zijn Debian, Fedora, PCLinuxOS en Linux Mint, die wij ook met genoegen voor je installeren. De meeste recente distributies zijn op voorraad aanwezig, maar als je een exoot wilt zou je beter je eigen CD-ROM mee kunnen brengen.

Bij het Platform Linux kun je ook kennis maken met OpenSource software. Bijvoorbeeld OpenOffice.org, Firefox, Thunderbird, GIMP of Linux. Als je deze software wilt gaan gebruiken en graag hulp krijgt bij het installeren ervan, is het DOSgg Linux Platform je graag van dienst. 
____
Walk-in Workshop Beveiligen ADLS modems

Deze walk-in Workshop is extra ingelast omdat aan het licht gekomen is dat veel ADSL modems een ondeugdelijke beveiliging van het draadloos netwerk hebben. Kom gerust naar de walk-in Workshop in de grote zaal om te worden geholpen met een afdoende beveiliging.

Enkele weken geleden waarschuwden we in een eMailing over een serieus veiligheidslek in sommige ADSL modems, zoals de Speedtouch 780, ook bekend als de zwarte Experiabox die de KPN aan InternetPlusBellenklanten verstrekt. Het is wellicht het meest toegepaste ADSL-modem in Nederland.

Het gaat om de mogelijkheid de WPA-sleutel te achterhalen. Niet leuk als de buren zo achter je vertrouwelijke gegevens komen. Nog erger als boeven allerlei persoonlijke gegevens harvesten en misbruiken voor bijvoorbeeld een louche bankrekening op jouw naam.

De KPN heeft haar klanten laten weten dat hun modems veilig zijn. En dat het nóg veiliger kan als de SSID-naam wordt gewijzigd. De DOSgg vindt dit volstrekt onvoldoende en is van mening dat de KPN haar klanten aan gevaren bloot stelt door foute informatie. De beveiliging van de modems is ondeugdelijk en het alleen wijzigen van de SSID-naam is onvoldoende. Met deze SSID-naam kunnen namelijk veel WPA-sleutels achterhaald worden. En dat kwaad kan al geschied zijn vóór jij de SSID-naam wijzigt.

Wij begrijpen best dat het niet voor iedereen even gemakkelijk is om SSID-naam en WPA-sleutel aan te passen. Neem gerust je zwarte KPN Experiabox, of Speedtouch 780-modem mee, dan helpen we je met de nieuwe instellingen. We vertellen ook wat je thuis moet doen om de nieuwe instellingen te gebruiken met pcs. Ook andere modems mag je meenemen als je twijfelt of problemen hebt met de beveiliging.
____
Je bent een goede fotograaf?

Of twijfel je daar wel eens aan&?  Het begint aan je te knagen. Kan het misschien toch beter, ben ik wel zo goed, wat vinden anderen ervan?

Dan krijg je op 20 september bij het DOSgg Platform DigiFoto de unieke mogelijkheid om je beste fotos door een deskundig team te laten beoordelen! Jurriaan Nijkerk en Rinus Alberti, allebei bekende fotografen bij de DOSgg, zijn hiervoor de hele dag in de grote zaal. Deze personen kennende zal de kritiek op je fotos misschien niet mals zijn, maar altijd oprecht!
Let wel, het gaat hier om een beoordeling van correcte fotos op kwalitatieve, technische, inhoudelijke en artistieke aspecten, waar jij je voordeel mee kunt doen!

Durf je dat aan? Kom dan maar op met je beste foto's (mooiste mag ook). We vragen je ze afgedrukt mee te nemen op ten minste het formaat 20x30 (of A4). Desnoods digitaal op USB-stick of op CD-ROM.

Je kunt je ook laten informeren over hoe je dias en negatieven kunt digitaliseren om ze later te bewerken. Je kunt hier ook zien hoe je oude, beschadigde fotos kunt inscannen en de beschadiging kunt wegpoetsen. En hoe maak je een eigen fotogalerie geschikt voor een digitale fotolijst? En nog veel meer.
____
Een nieuwe naam, een extra ALV

In eMailing 2008-10 hebben we aangekondigd op de HCC!dagen (28, 29 en 30 november, Jaarbeurs, Utrecht) ons te willen presenteren met een nieuwe naam. Als je de details nog eens wilt lezen, klik dan op DOSgg eMailing 2008-10.

Er blijkt veel steun voor een naamsverandering. En we hebben werkelijk al honderden inzendingen binnen voor de wedstrijd! Maar misschien is jouw idee wel het beste. Stuur dat dan uiterlijk 15 september per e-mail aan voorz@DOSgg.nl. Dan doe je nog mee.

De naam ligt vast in de statuten van de vereniging DOS gebruikersgroep. Om dat te veranderen moet de Algemene Leden Vergadering (ALV) een besluit nemen.

Daarom is voor 1 november een extra ALV uitgeroepen. De agenda is:
 1. Opening
 2. Voorstel (+ Besluit) naamswijziging DOSgg; overeenkomstige wijziging statuten
 3. Sluiting
De plaats is Hotel Breukelen, Stationsweg 91, 3621 LK Breukelen (op loopafstand van station). De vergadering begint om 10.30 uur en zal wellicht niet meer dan een half uur nodig hebben. Alle DOSgg-leden zijn hier van harte welkom.

Om de statuten te kunnen wijzigen is ook toestemming nodig van de HCC. Dat komt aan de orde in de HCC-Ledenraad op 8 november.

Je ziet, een naamswijziging lijkt gemakkelijk, maar er komt in onze situatie toch heel wat voor kijken. Om de dag verder nuttig te besteden, gaan na de extra ALV op 1 november bestuur en daartoe uitgenodigde kaderleden verder praten over lopende en nieuwe zaken in de DOSgg.
____
 
Idee? Opmerking? Suggestie?

Suggesties of opmerkingen die voor de DOSgg van belang zijn? Je overweegt toe te treden tot het DOSgg-kader of op een andere manier bij te dragen? Of heb je een probleem?

Stuur dan een e-mail-bericht aan Voorzitter DOSgg.
____
Aan- of afmelden? Dubbel ontvangen?

De DOSgg-eMailings worden gratis toegestuurd aan alle DOSgg leden, voor zover hun e-mail-adres bij ons bekend is. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken.

Aanmelden: Laat je vrienden en kennissen zich opgeven op www.DOSgg.nl/emails.html.

Wijzigen e-mail adres: Je wilt de eMailing voortaan op een ander e-mail adres ontvangen? Meld je dan af voor het oude adres en meld je daarna aan voor het nieuwe adres.

Afmelden of dubbele ontvangst: zie hier voor de juiste procedure.
____

Uitgave van
hcc!DOS gebruikersgroep
www.DOSgg.nl

Henk van Andel e-mail
Voorzitter DOSgg