Preview SoftwareBus en GigaHits 2008-5

Inhoud

In memoriam Ed Smits  
Van de redactie Kees van der Vlies
User Account Control in Vista Rein de Jong
Maximaal besparen met internet en bellen    Henk van Andel
Nieuwe naam DOSgg Henk van Andel
Schijfopruiming Ruud Uphoff
Tijdelijke-mailadres Kees van der Vlies
HCC-dagen 2008: deel van HME Henk van Andel
Hyves René Suiker
Bedien je pc op afstand Johan Swenker
Kickstart voor Windows met FARR Henk van Andel
Geotagging en DigiFoto Henk van Andel
Onveilige KPN-modems Henk van Andel
The new eXPerience Henk van Andel
3-D Desktops Henk van Andel
GigaHits 2008-5 en nieuwe DOSgg-discs Henk van Andel
Vraagbaken DOSgg  

In memoriam Ed Smits

Begin oktober 2008 is Ed Smits plotseling overleden. Bijna twintig jaar was hij actief binnen de DOSgg. De redactie wijdt een in memoriam aan hem, ter nagedachtenis.

Omhoog

 

Van de redactie

Met ingang van nummer 2008-05 is de SoftwareBus uitgevoerd in full colour. Niet alleen de buitenkant, maar nu ook binnenin. Een hele verbetering, vooral de screenshots zijn nu veel duidelijker. En het is natuurlijk ook fraaier. De SoftwareBus wordt nu gedrukt bij Senefelder in Doetinchem. Een drukker die geheel gespecialiseerd is in tijdschriften. Het drukken gaat nu veel sneller, zodat de SoftwareBus ook actueler is dan ooit. Bevalt het? Of juist niet? Stuur een mailtje aan de voorzitter.
Niet nieuw is onze roep om vrijwilligers. Wij blijven op zoek naar versterking - en vooral verjonging - van werkers en helpers. Ook de redactie van de SoftwareBus kan extra man-/vrouwkracht gebruiken.

Omhoog

 

User Account Control in Vista

Vista verlangt meer dan voorgaande Windows-versies een User Account Control. Op deze wijze is Windows beter te beveiligen, als je het tenminste niet hebt uitgezet. Maar het vereist ook extra aandacht voor de gebruiker. Rein de Jong legt kort en bondig uit hoe je ermee om moet gaan.

Omhoog

 

Maximaal besparen met internet plus bellen

Henk van Andel schrijft in een workshop hoe je maximaal kunt besparen op de kosten van internet en telefonie met VoIP (internetbellen). Voor de meesten kan dat tientallen euro's per maand schelen, terwijl je er een supersnelle breedbandverbinding aan overhoudt en gratis naar een groot deel van de wereld kunt bellen, zolang je wilt.
Tijdens de HCC-dagen worden er enkele korte lezingen over gegeven. Ook zullen deskundigen aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en je verder te helpen (DOSgg Platform VoIP en VraagBaak).

Omhoog

 

Nieuwe naam DOSgg

De wedstrijd voor een nieuwe naam leverde honderden reacties op. Alle inzenders: hartelijk bedankt! de jury had er een hele klus aan, maar kon toch met een aantal zeer goede voorstellen komen. Op 1 november heeft de algemene ledenvergadering zich uitgesproken voor CompUsers als nieuwe naam. We gaan ervan uit dat de Ledenraad van de HCC deze naam goedkeurt in zijn vergadering op 8 december a.s.

Omhoog

Schijfopruiming

De HCC heeft bij de overgang naar de wintertijd het extra uur besteed aan de Nationale Computer Opschoon Dag. Een groot succes, waar tienduizenden aan deel hebben genomen. Volgend jaar zal het ongetwijfeld herhaald worden.

Maar je hoeft niet zo lang te wachten. Ruud Uphoff, onze Windows-expert, schrijft dat je alle hulpmiddelen al aan boord hebt en vertelt je hoe je deze moet gebruiken. Het eindresultaat? Beter kan niet. En als je het combineert met ‘defragmenteren' (zie SoftwareBus 2008-04), is het resultaat helemaal superieur.

Omhoog

 

Tijdelijk e-mailadres

Lastig als iedereen naar je e-mailadres vraagt en je daarna blijft lastigvallen met allerlei reclameboodschappen. En ronduit hinderlijk als je daardoor op de lijst komt van 'spammers'.
Allemaal geen probleem. Neem er een tijdelijk e-mailadres bij. En als je het niet meer nodig hebt of er te veel last van krijgt, dan hef je het weer op. Kees van der Vlies geeft alle details.

Omhoog

 

HCC-dagen 2008: deel van HME

Heb je vrijdag-zaterdag-zondag 28-29-30 november al in je agenda staan ? Dan zijn de HME/HCC-dagen in de Jaarbeurs te Utrecht. De DOSgg staat midden in Hal 10 met een grote stand. Je bent er van harte welkom.
Meer nieuws volgt. Maar je kunt ook vast kijken op www.CompUsers.nl/HCC-dagen.
Tijdens de HCC-dagen lanceert de DOSgg maar liefst drie nieuwe discs:

  • WebOntwerp 2009 (beursprijs € 2)
  • DigiFotoDisc 2009 (beursprijs € 2)
  • MultiMediaMaX 2009 (tijdens beurs: niet-leden € 4)

De MultiMediaMaX 2009 is tijdens de HCC-dagen gratis voor HCC- en DOSgg-leden.
Na de HCC-dagen kun je deze discs ook bestellen bij www.CompUsers.nl/eShop. Maar i.v.m. de kosten zijn de prijzen dan hoger. Nog een goede reden om naar de HCC-dagen te komen.

Omhoog

 

Hyves: to be or not to be?

Shakespeare had geen Hyves, maar ook toen was het sociale netwerk van groot belang. René Suiker legt uit hoe je 'iemand' bent als je deelneemt aan het sociale netwerk dat Hyves heet. En er zijn ook alternatieven: LinkedIn, MySpace en Plaxo zijn de bekendste.Wil je ook erbij blijven horen? Lees verder op pagina 24.

Omhoog

 

Bedien je pc op afstand

Waar is de afstandsbediening? Die zit in de SSH. Kijk maar eens in de SoftwareBus. Johan Swenker legt uit wat dat betekent: Secure SHell. Een 'shell' betekent in Linux-/Unix-land de bedieningsomgeving van je computer. En het is op afstand secure, omdat de gegevens via een versleutelde 'tunnel' het (inter)netwerk over gaan naar een andere computer.

Omhoog

 

Kickstart voor Windows met FARR

Een programma om een programma op je pc op te zoeken en het op te starten. Find and Run Robot. Je kunt er ook programma's op het internet mee zoeken. En het gebruiken als plugin voor FireFox. Lees het artikel en ga ermee aan de slag.

Omhoog

 

Geotagging en DigiFoto

Waar maakte ik die foto ook al weer? Vroeger raakte je al snel de draad kwijt. Als je geluk had, kon je aan de hand van de datum achterop de afdruk nog een beetje de periode waarin de foto werd gemaakt terugvinden.
Met de digitale fotografie gaat het nog preciezer. Niet de datum van afdrukken, maar het exacte tijdstip van de foto wordt vastgelegd in de ExIF informatie. Als je dat samenvoegt met waar je toen was, dan kom je al een heel eind.
En helemaal goed gaat het met GPS. Met een logger kun je locatie en tijdstip vastleggen en dat later samenvoegen met de foto aan de hand van de ExIF informatie. Zonder GPS-logger kun je met bijvoorbeeld Google Earth een heel eind komen. En de meest sjieke oplossing is een camera met ingebouwde GPS; dat kan ook een 'mobieltje' zijn.

Omhoog

 

Onveilige KPN-modems

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. En aangezien de KPN haar afnemers van onveilige modems in de steek laat, waarschuwt de DOSgg nog maar een keer in de SoftwareBus.
Het gaat om o.a. de zwarte Experiabox van InternetPlusBellen, waar er heel veel van geleverd zijn. De WPA-sleutel is voor buitenstaanders gemakkelijk te herleiden en die kunnen dan via WLAN je netwerk binnendringen.
Tijdens de HCC-dagen helpt de DOSgg je verder. En als je je Experiabox meeneemt, dan wordt die van veilige instellingen voorzien.

Omhoog

 

The new eXPerience

Waarom XP van de hand doen en geld uitgeven voor Vista? Voor die mooie plaatjes op het scherm?
Hoeft niet, hoor. Die mooie schermen kun je ook met XP maken. En dan kost het niets. Henk van Andel beschrijft hoe dat kan.

Omhoog

 

3D Desktops

Mooi, die Vista-schermen. Maar eigenlijk wil je de blitz maken met zo'n superdeluxe 3D desktop die zelfs Vista niet in huis heeft?
Ook dat kan. Gratis of bijna gratis. En je hebt nog de keuze uit diverse methodes ook. De programmatuur staat op de GigaHits. En in de SoftwareBus lees je er meer over.

Omhoog

 

GigaHits 2008-5 en nieuwe DOSgg-discs

Weer een 8,5 gigabyte DVD-ROM voor de SoftwareBus abonnees. Met ca. 550 nieuwe programma's: freeware, shareware, open source, trials en andere gratis of tijdelijke gratis software.
We kunnen natuurlijk niet samenvatten welke programma's erop staan. De programma's worden stuk voor stuk geselecteerd om het aanbod zo veelzijdig mogelijk te maken. Je vindt er vast iets bij wat je interessant vindt.
Enkele bijzonderheden willen we vermelden:
- de kersverse OpenOffice.org 3.0 Nederlands voor Windows en Linux
- de kersverse GIMP 2.6 voor Windows en Linux
- de kersverse Ubuntu 8.10 (bootable, 'live' en installable)

Omhoog

 

Vraagbaken DOSgg

Altijd beschikbaar: de vrijwilligers van de DOSgg-Vraagbaak.

Omhoog

Categorieën