Welkom bij Platform Muziek

CompUfair op 16-09-2023.

Laatste aanpassing: 12-09-2023

Op 16 september 2023 bent u van 10:00 to 16:00 welkom bij CompUsers in De Bilt.

Platform Muziek is ook aanwezig op de CompUfair op 16 september met ons thema Synthesizer. Dit doen we met zowel fysieke (analoge) synthesizers als digitale synthesizers op de computer en de Raspberry Pi en Odroid. Uiteraard blijven we ook aandacht besteden aan produceren van muziek onder Windows.

Wat kun je zien bij onze stand?Overview

  • Zynthian synthesizer-box met de Raspberry Pi; 
  • Ubuntu Studio op een laptop; 
  • Analoge semi-modulaire synthesizers;
  • Odroid als synthesizer.

En natuurlijk helpen we je met allerhande vragen.

 

Zynthian synthesizer-box (Ton Valkenburgh)

De Zynthian synthesizer-box is een open source en open hardware synthesizerbox met de Raspberry Pi als basis. Waarom noemen we hem een synthesizer-box en niet een synthesizer? Omdat Zynthian niet één synthisizer is, maar zo'n 55 verschilende synthezisers bevat. En daarnaast o.a. ook nog eens zo'n 800 effecten-plugins. Alles in Zynthian is te configureren, ook wat de hardware betreft. Zo staan de meest gangbare USB audio-interfaces en (touch) beeldschermen al in de selectielijsten. Ook de functies van de draai- en drukknoppen kunnen aangepast worden.

Het configureren van de Zynthian is web-based en gebeurt in de browser. Omdat de Zynthian geen "normaal" scherm heeft doe je dat op je normale computer. Je kan dus een geheel eigen Zynthian-box ontwerpen en bouwen en de Zynthian met de configuratie aanpassen aan je eigen ontwerp. Voor als zelf ontwerpen niet voor je weggelegd is, kan je de Zynthian ook als bouwpakket kopen. Er zijn ook losse sets met onderdelen verkrijgbaar. We hebben een Zynthian-kit aangekocht. Na een middagje bouwen, hebben we een werkend exemplaar. Deze zullen we op deze CompUfair demonstreren.

Wanneer je de Zynthian gaat gebruiken, kan je verschillende synthesizers tegelijk kiezen. Deze gebruiken één of meer zogenaamde layers. Een orgel met vier (pedaal)klavieren zal vier layers gebruiken. De Calf-Fluidsynth bijvoorbeeld maar één. In totaal zijn er acht layers beschikbaar. Bij elke layer is een afzonderlijk MIDI-kanaal in te stellen.

Kortom, de Zynthian synthesizerbox is zeer de moeite waard om op de CompUfair te komen bekijken. Op de CompUfair hebben gebouwde demoversie staan.

Ubuntu Studio (Ton Valkenburgh)Linux Mint Studio

Ubuntu Studio is niet alleen een speciale versie van Ubuntu, maar ook als een toevoeging op andere Ubuntu-versies te installeren. Je hoeft daarvoor alleen maar het softwarepakket Ubuntu Studio-installer te installeren en op te starten. In deze Ubuntu Studio-installer kies je wat je verder geïnstalleerd wil hebben. Alles wat je voor muziek nodig hebt is out-of-the-box te installeren. Je hoeft tijdens het installeren alleen maar met internet verbonden te zijn. 

Met PipeWire is software en audio- en MIDI-hardware vrij gemakkelijk aan elkaar te koppelen. Wat dan nog overblijft is de audio-buffers (via PipeWire) op de juiste grootte te zetten. 

Semi-modulaire synthesizers (Rien Parhan) (wegens omstandigen afgelast)

Moog DfamEen semi-modulaire synth heeft in feite al een aantal basis componenten met elkaar verbonden, zoals een lego bouwpakket waarvan dan via tekeningen meerdere modellen zijn te bouwen. Hier ben je vrij om ook daar variaties aan te brengen. Omdat we tegenwoordig kunnen kiezen, blijft natuurlijk de vraag waarom je voor een relatief omvangrijk systeem, met minder mogelijkheden zonder geheugen tegen een tamelijk hoge prijs, terwijl je het zelfde resultaat kan boeken met een digitaal systeem waarbij je alles kunt opslaan tegen de fractie van de prijs van een analoog systeem.

De semi-modulairs die Rien Parhan bij zich heeft zijn de “Mother32””, “Dfam” en “ Subharmonicon” van MOOG.

Het bijzondere van dit is de ontdekkingstocht die je maakt en de uitstekende ondersteuning van deze firma. Daarnaast vind je inmiddels talloze YouTube filmpjes van enthousiaste gebruikers, er zijn inmiddels diverse publicaties zowel als echt boek of digitaal te downloaden.

Hiermee kan Rien ook goed laten zien en horen hoe onderdelen op elkaar inwerken. Juist de flexibiliteit word veel gebruikt voor films, effecten en experimentele muziek.

Een Synthesizer met de Odroid-M1 (Ton Valkenburgh)

Odroid-M1De Odroid-M1 is een single board computer die gezien zijn rekenkracht goed geschikt is om er een synthesizer mee te bouwen. Voor opslag is een NVMe-SDD beschikbaar. We zijn begonnen om met standaard Linux-programma's een prototype te maken. De basis is Kubuntu respectievelijk Manjaro. We hebben een configuratie gemaakt die - via een Local Area Netwerk - is aan te sturen vanaf een laptop of pc. Het gebruik van een LAN geeft meer flexibiliteit en heeft als bijkomend voordeel dat de latency lager is dan bij het gebruik van USB-verbindingen.

Ton zal ook om 10:15 in de Oostbroeckzaal een presentatie geven over Odroid, een alternatief voor de Raspberry Pi?.

Digital Audio Workstations (Leon Braam)

Leon demonstreert de werking van diverse (gratis) DAW’s (Digital Audio Workstations) zoals Studio One, Cakewalk by Bandlab, Reaper en Waveform.

Een budget studio kan voor weinig geld in elkaar gezet worden. Hij geeft graag adviezen over hoe dit te realiseren is. O.a. de aanschaf/ het gebruik van hardware (keyboard, audio interface, controllers).

Tevens is men bij hem terecht voor vragen betreffende het componeren, mixen, masteren, produceren en distribueren van eigen muziek.

 

 

 

 

Bij het demonstreren maakt hij gebruik van een MIDI-keyboard en een op pads gebaseerde MIDI-controller.

 

 

 

 

Daarnaast gaat Leon in op het maken van beats met enkele bekende (gratis) softwareprogramma’s zoals MPC Beats, Serato Studio en Bandlab.

 

Categorieën