MIDI

MIDI is de afkorting van Musical Instruments Digital Interface. Het is een afspraak gemaakt door een aantal fabrikanten om elektronische muziekinstrumenten, computers, synthesizers en verwante apparaten met elkaar te laten communiceren.  In tegenstelling tot het oversturen van geluid, stuur je bij MIDI berichten uit om bijvoorbeeld een geluid aan of uit te zetten. Ook zijn er berichten om het geluid harder of zachter te laten klinken. De berichten zijn gestandaardiseerd en maakt het dus mogelijk apparaten van diverse fabrikanten te koppelen.

Meer mogelijk met een MIDI instrument
De MIDI-verbinding maakt het mogelijk, dat je met bijvoorbeeld een MIDI-gitaar een MIDI-piano kan aansturen en dus als het ware piano speelt met een gitaar. Andersom kan natuurlijk ook en veel digitale piano's hebben al een groot aantal instrumenten aan boord.

Uw eigen orkest
Door de MIDI-berichten vast te leggen in bijvoorbeeld een computer, kan je door na elkaar de verschillende partijen te spelen en op te nemen, jouw eigen orkest laten spelen. Zelfs als je maar één instrument kan bespelen, krijg je dus de beschikking over alle instrumenten van een orkest. Gemaakte speelfouten kan je later corrigeren.

Standaards
Belangrijke standaards zijn General MIDI 1 en 2, maar ook de uitbreidingen: General Standard (GS) van Roland en eXtende General MIDI (XG) van YAMAHA.

Categorieën