Artikelen in de SoftwareBus over programmeren

Op deze pagina vindt u artikelen over de educatieve programmeertaal Scratch die in de SoftwareBus zijn verschenen. Ze zijn te downloaden in PDF formaat.

Notabene:

  • Overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie van de SoftwareBus!
  • Artikelen van minder dan een jaar oud (nu vanaf 2022-3) zijn alleen voor leden van CompUsers en abonnees van de SoftwareBus beschikbaar.
  • Artikelen van minder dan een half jaar oud (nu vanaf 2022-6) zijn alleen beschikbaar voor abonnees van de SoftwareBus.

Om indien nodig als lid en/of abonnee te worden herkend zal u eerst worden gevraagd in te loggen.

2022-6Liberty BasicHCC!programmeren: De Interessegroep HCC!programmeren houdt wekelijks online sessies programmeren met de programmeertalen Liberty BASIC, Visual BASIC.NET, Python, Pascal en Games programmeren met UNITY. Maandelijks zijn er fysieke sessies in De Bilt en Amstelveen. Door Gordon Rahman.
2022-4VersleutelingVersleuteling van een reeks bytes (2): Hans Lunsing laat zien hoe dit algoritme in FreeBASIC kan worden geprogrammeerd. FreeBASIC is een moderne, veelzijdige BASIC-programmeertaal. Zijn compiler, fbc (van FreeBASIC Compiler), wordt uitgebracht onder een open source licentie, de GPL versie 2, en is dus gratis te gebruiken. Hij is beschikbaar voor zowel Linux als Windows.
2022-3VersleutelingVersleuteling van een reeks bytes, bijvoorbeeld een tekst of een heel bestand: Om berichten tussen twee personen uit te wisselen zonder dat derden mee kunnen lezen, en om informatie in het algemeen privé te houden, worden die berichten en informatie versleuteld tot geheimschrift. Alleen iemand die over de juiste sleutel beschikt kan het geheimschrift ontcijferen (ontsleutelen) tot leesbare tekst dan wel bruikbare informatie. Hans Lunsing beschrijft in deze bijdrage een door hem ontwikkeld symmetrisch versleutelingsalgoritme. De sleutel is een getal dat heel groot kan zijn, en daarom in principe erg moeilijk te achterhalen is.
2022-1QB64BASIC in historisch perspectief: Een waardevol artikel, geschreven door Hans Lunsing, waarin hij het ontstaan en de vervolghistorie van BASIC uitgebreid weergeeft. Een zo goed als compleet overzicht van allerlei aspecten van deze programmeertaal.
2021-5BasicEen introductie in Basic: Door de goede contacten die we hebben met o.m. de Interessegroep Programmeren, kwam aan de orde dat Gordon Rahman van deze groepering graag een stukje over BASIC wilde schrijven in onze SoftwareBus. Dat artikel vind je hier.
2016-2Programmeren: jong geleerd, oud gedaan!: Boekbespreking door Hein van Dijk. Meer computerles op school is korte tijd een hype geweest. Helaas wordt het belang van dit vak nog te weinig onderkend en het ziet er niet naar uit dat de digibetie zal verdwijnen. In de slipstream van de hype zijn er een aantal computerboeken voor de jeugd verschenen, waaronder de vier hieronder besprokene. Doet u zo’n boek cadeau aan een kind en gaat dat ermee aan de slag, dan zal dat kind u eeuwig dankbaar zijn.

 

Categorieën