Artikelen in de SoftwareBus over Webontwerp

Op deze pagina vindt u artikelen over Webontwerp die in de SoftwareBus zijn verschenen. Ze zijn te downloaden in PDF formaat.

Notabene:

  • Overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie van de SoftwareBus!
  • Artikelen van minder dan een jaar oud (nu vanaf 2023-4) zijn alleen voor leden van CompUsers en abonnees van de SoftwareBus beschikbaar.
  • Artikelen van minder dan een half jaar oud (nu vanaf 2024-1) zijn alleen beschikbaar voor abonnees van de SoftwareBus.

Om indien nodig als lid en/of abonnee te worden herkend zal u eerst worden gevraagd in te loggen.

2024-3Websites ontwerpen: Een Methodisch Stappenplan, auteur: Harry van Mosseveld. Als je een website wilt gaan bouwen dan komt dat altijd voort uit een bepaalde motivatie. Je wilt het publiek iets meedelen, aanbieden, verkopen of inzicht in je organisatie geven.
2024-2WebOntwerp voor Beginners: In het vorig nummer ging René verder met waar hij gebleven was, en schrijft hij nu meteen deel 3, zodat het Platform WebOntwerp ook nu weer kopij levert.
2023-6Webontwerp voor Beginners: Het vorige artikel over het programmeren van een website heeft weinig reacties opgeleverd, schrijft René. Daarom probeert hij het nog een keer en neemt de lezer mee naar de website van Wordpress. Daar staat zijn probeersel met zijn eigen startpagina. Petje af voor zijn duidelijke benadering van de mogelijkheden!
2023-5Webontwerp voor Beginners (2): Nogmaals een bijdrage van René: een vervolg op zijn eerdere artikel over Webontwerp voor Beginners.
2023-4Website bouwen met WIX: Al eerder is er in dit blad geschreven over websites bouwen zonder kennis te hebben van HTML of CSS. Je kunt ook een site bouwen in de zogenaamde CMS-mode. Harry van Mosseveld beschrijft het programma WIX.
2023-3Webontwerp voor beginners: Het Internet in het algemeen en websites in het bijzonder, zijn niet meer weg te denken, zegt René Suiker. Hoe hebben we ooit zonder gekund? Uiteraard doen we als CompUsers daaraan mee. In 2003 leefden we al met de gedachte een Platform op te zetten rondom WebOntwerp. En zelf had ik mijn eerste website in 1995.
2023-2Snelle website. Afbeeldingen: Niemand wil lang wachten op een opgevraagde webpagina. Er zijn gelukkig diverse manieren om er als websitebouwer of webmaster voor te zorgen dat lang wachten niet nodig is. Joep Bär beschrijft mogelijkheden om de laadtijd van foto’s en andere afbeeldingen zo kort mogelijk te houden.
2022-4KompoZerKompoZer: In de vorige SoftwareBus schreef Harry van Mosseveld over websites maken in HTML en CSS met KompoZer en over hoe gemakkelijk dat toe te passen is, en ook waar je dat programma kunt vinden. Het is geschikt voor Windows, Apple en Linux. KompoZer is een gebruikersvriendelijke HTML-editor volgens het principe wysiwyg (what you see is what you get).
2022-2KompoZerWebontwerp voor beginners: Harry van Mosseveld schreef deze handleiding voor degenen die zelf een eigen website willen ontwerpen. Daarbij kun je gebruik maken van speciale programma’s. Harry beveelt daartoe de gratis applicatie KompoZer aan.
2021-6WebPWebP, JPG, PNG of GIF?: Joep Bär stelt: Voor afbeeldingen op een website kan feitelijk alleen uit de vier genoemde bestandstypen worden gekozen. Andere formaten, zoals tif en bmp, moeten nooit gebruikt worden voor een website: ze zijn veel te groot, waardoor de bezoeker ‘eindeloos’ moet wachten voordat de webpagina is geladen. En u wilt toch geen bezoekers verliezen wegens te grote laadtijd van een pagina?
2021-5CybercrimeHoe beveilig je je website?: En hoe houd je deze beschermd? Veel websites vragen bezoekers, om verschillende redenen, om hun persoonlijke gegevens. Ze slaan ook hun login-informatie op, terwijl e-commerce sites ook de financiële informatie van de bezoekers opslaan. Joep Bär legt uit waarom het noodzakelijk is ervoor te zorgen dat het platform (webhosting en website) veilig is.
2021-3Favicon generatorHoe maak ik een favicon?: Voor de herkenbaarheid worden op websites icoontjes geplaatst, ook wel ‘favicons’ geheten. Joep Bär legt uit hoe je deze icoontjes zelf kunt maken. Er is zelfs een generator voor!
2020-6Jouw webOntwerp zelf je website: Een bijdrage van Harry van Mosseveld. Er zijn diverse manieren om een website te bouwen. Als je nog (bijna) niets weet van HTML en CSS, maar toch zelf je website wilt ontwerpen, dan is een online website-builder of een CMS-programma heel geschikt.
2020-4I'm not a robotEen veilig contactformulier voor je website: Een interactieve website is tegenwoordig heel gebruikelijk. Hoe voorkom je dat je veel spam ontvangt vanuit het contactformulier van je website? Harry van Mosseveld heeft er ervaring mee en legt het een en ander uit.
2019-1Extra lettertypen gebruiken: Voor het maken van teksten - op papier of op een website - kunt u ook andere lettertypen gebruiken dan de standaardfonts van Microsoft. Er zijn tegenwoordig veel hoogwaardige lettertypen gratis van internet te plukken. Sinds een paar jaar is ook Google actief met het aanbieden van lettertypen, die eveneens vrij te downloaden zijn. Een artikel van Kees van der Vlies.

 

Categorieën