Veilig e-mailen

Beveiligde verbinding

De tijd dat je je veilig waande met e-mail ligt helaas al ver achter ons. Vroeger moesten vaste verbindingen worden afgeluisterd en dat was lastig. Tegenwoordig gebruik je vaak internet onderweg via onbeveiligde WLAN-verbindingen. Met je laptop of smartphone.

En denk nou niet dat een openbaar WLAN-netwerk veilig is als je erop in moet loggen. Ook niet als dat netwerk aangeboden wordt door een grote telefonieprovider. Het verkeer is onversleuteld als je niet eerst een beveiligingssleutel (bij voorkeur WAP2) hebt moeten invoeren. Ook in een hotel of op een café-terras.

Met CUmail heb je weinig te vrezen, zolang je maar gebruik maakt van de beveiligde verbinding met de CUmail-server. Zowel voor je wachtwoord als voor de mail die je ophaalt. Er wordt gebruik gemaakt van een SSL-certificaat van Let's Encrypt, de bekende gratis, geautomatiseerde en open certificaatautoriteit. 

CUmail.nl verzorgt zowel inkomende als uitgaande mail. Voor mail die je verzendt kun je ook gebruik maken van de SMTP server van HCC, die eveneens een beveiligde verbinding aanbiedt.

Gebruikersnamen

Je meldt je, zoals gebruikelijk op internet, aan met je volledige e-mailadres, dus met <gebruikersnaam>@cumail.nl dan wel <gebruikersnaam>@<subdomein>.cumail.nl.. De <gebruikersnaam> kun je bij aanvraag van een gewoon e-mailaccount voorzover mogelijk zelf kiezen. Ook een alias is op aanvraag mogelijk. Een gebruiker met een subdomein kan zijn gebruikersnamen en bijbehorende aliassen helemaal zelf kiezen.

Wachtwoorden

De wachtwoorden van vele gebruikers zijn naar de huidige inzichten niet meer veilig.

Wij raden iedereen uitdrukkelijk aan om zijn wachtwoord te wijzigen, zie “Beheer e-mailaccounts'.
Bij het intypen van een nieuw wachtwoord zie je meteen hoe veilig dit is. De server accepteert alleen sterke wachtwoorden. Dat is nodig om te voorkomen dat een account al te gemakkelijk door spammers gehackt wordt. Als ze dat lukt kunnen ze onze interne SMTP server onder het mom van het gehackte CUmail account voor het verzenden van spam misbruiken. Dat is helaas al meer dan eens gebeurd.


Een wachtwoord dat jezelf wijzigt, is niet bekend bij de beheerders van cumail.nl. Want geheim is geheim! Kortom, je kunt ons niet meer vragen om je wachtwoord.

Je kunt een vergeten wachtwoord op het aanmeldscherm van 'Beheer mailaccounts' opvragen. Dat wordt dan aan een e-mailadres dat bekend is onder je account gestuurd. De kans is groot, dat het naar een adres wordt gestuurd waar je het wachtwoord van kwijt bent. Deze 'catch-22'-situatie is oplosbaar door via de helpdesk een nieuw wachtwoord aan te vragen en naar een adres te laten sturen waar je toegang toe hebt.

Ook wij zullen niet zonder slag of stoot iemand een wachtwoord verschaffen. We zullen eerst nagaan of je de rechthebbende bent. Kortom, een lastige procedure die je beter kunt voorkomen. En ook hier geldt: subiet zelf je wachtwoord weer wijzigen!

 

Categorieën