Artikelen in de SoftwareBus over Linux

Op deze pagina vindt u artikelen over Linux die in de SoftwareBus zijn verschenen. Ze zijn te downloaden in PDF formaat.

Notabene:

  • Overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie van de SoftwareBus!
  • Artikelen van minder dan een jaar oud (nu vanaf 2023-6) zijn alleen voor leden van CompUsers en abonnees van de SoftwareBus beschikbaar.
  • Artikelen van minder dan een half jaar oud (nu vanaf 2024-3) zijn alleen beschikbaar voor abonnees van de SoftwareBus.

Om indien nodig als lid en/of abonnee te worden herkend zal u eerst worden gevraagd in te loggen.

 

2024-5Warehouse, een flatpakmanager: Een jaar geleden schreef Hans Lunsing in nr. 5 over ‘Softwarebeheer in Linux met Flatpak’. Goede ondersteuning daartoe wordt geboden door Warehouse, een eenvoudig maar krachtig beheerprogramma voor flatpaks.
2024-4Kdenlive: Dit artikel is van de hand van Johan van den Berg, maar het werd ons toebedeeld door Rob Coenraads, editor-in-chief van PC_Acive, nadat hij had gehoord dat we in kopijnood zaten. Het artikel is heel duidelijk over de verdiensten van dit gratis videobewerkingsprogramma. Een aanrader!
2024-4Endless OS: Endless OS is ontwikkeld voor onderwijsdoeleinden en vergt geen zware computer. Het vernieuwt zichzelf zonder dat interactie met de gebruiker nodig is. Dat maakt het interessant voor niet-technische gebruikers die gewoon hun computer willen gebruiken en zich niet met de techniek erachter willen bemoeien. Door Ton Valkenburgh.
2024-3Zorin OS 17.1: Dit is een aanvulling op de bijdrage over Zorin in het vorige nummer, wederom geschreven door André Reinink. Het gaat over de update van versie 17 naar 17.1.
2024-3Debian 12: Een bijdrage van Ton Valkenburgh. Veel Linux-varianten zijn gebaseerd op Ubuntu. Wat vaak wordt vergeten is dat de basis van Ubuntu Debian is. De vraag is nu: waarom gebruiken we dan niet Debian of baseren we die varianten niet op Debian?
2024-3Softwarebeheer in Linux met AppImage: In SoftwareBus 2023-5 schreef Hans Lunsing over ‘Softwarebeheer in Linux met Flatpak’. Deze keer behandelt hij AppImage; het is geheel opensource. AppImages zijn gemakkelijk overdraagbaar (portable) van het ene Linux-systeem naar het andere.
2024-2Zorin OS 17: In SoftwareBus 2018-3 schreef André Reinink over (lichtgewicht) Linux-distributies waar je misschien niet zo snel aan denkt of naar kijkt. Een van die distributies was Zorin, gebaseerd op Ubuntu. Het team van Zorin heeft een flink aantal veranderingen en verbeteringen ingevoerd. Inmiddels is versie 17 beschikbaar in drie uitvoeringen.
2024-1Programmeren met Linux: In zijn intro zegt Henk Siewert: De reden dat computeraars overstappen naar Linux zijn onder meer de uitgebreide programmeermogelijkheden. Van programma’s op de computer zelf tot het communiceren met de Raspberry Pico en Arduino’s. In dit artikel zien we wat daarvoor nodig en beschikbaar is.
2023-5Softwarebeheer in Linux met Flatpak: Flatpak is een nieuw systeem voor de verspreiding en het beheer van software. Het maakt niet uit in welke Linux-distributie je het toepast, en wordt daarom een universeel systeem genoemd. Met Flatpak worden enkele problemen van de gebruikelijke distributiespecifieke systemen opgelost. Een diepgaande beschrijving van de hand van Hans Lunsing, doorgewinterd Linux-kenner.
2023-4Apparaten (devices) in Linux: Aan Linux-gebruikers die wat meer van de werking van dit besturingssysteem willen weten, laat Hans Lunsing in dit artikel zien hoe in Linux de toegang tot apparaten is geregeld.
2023-4Odroid als synthesizer met Manjaro: In een vorig artikel besprak Ton Valkenburgh Odroid als synthesizer. Daarbij gebruikte hij Kubuntu als besturingssysteem. Daar liep hij vast en moest een alternatief gaan zoeken. Manjaro lijkt een goede keus. Wel moeten er enkele problemen worden opgelost. Zie pag. 22 e.v.
2023-3Zorin – the final sequel: Opnieuw een bijdrage van André Reinink over Zorin, deze keer zonder vervolg, vandaar ‘final sequel’. Zoals we van hem gewend zijn is het weer een heel duidelijk verhaal geworden, met veel details over bijzonderheden waar je mee te maken kunt krijgen.
2023-1De Raspberry Pi en muziek: Veel interessante ontwikkelingen op het gebied van muziek onder Linux worden ook gebruikt voor toepassingen met de Raspberry Pi. Met het toenemen van de processorkracht van de Pi wordt dit steeds interessanter. In dit artikel bespreekt Ton Valkenburgh een aantal van deze ontwikkelingen.
2022-6Dual boot Zorin WindowsDual boot met Linux Zorin: Een verstandige keuze voor o.m. de combinatie Windows-Linux, vindt André Reinink. In SoftwareBus nr. 2018-1 schreef hij over ‘Het Linux-labyrint’. Daartoe had hij een zevental Linux-distributies onderzocht en vroeg zich toen af of het niet eens tijd werd voor Linux als vervanger van Windows. Hoe staat het er nu voor?
2022-6PipewirePipeWire onder Linux Mint Cinnamon: Audio onder Linux gaat veranderen. Dit is niet de eerste verandering. Nu wordt een aantal beperkingen opgelost. Ook wordt videostreaming gelijktijdig meegenomen. In dit artikel wordt het audiogedeelte behandeld. Geschreven door Ton Valkenburgh.
2022-5Linux Mint 21 CinnamonLinux Mint Cinnamon configureren: Na het installeren van Linux komt de vraag naar boven: wat nu? Nu moet je nog zorgen dat je een plezierige werkomgeving op je nieuwe systeem creëert. In dit artikel laat Ton Valkenburgh zien waar je de belangrijkste instellingen vindt om dat voor elkaar te krijgen.
2022-4LinuxWaarom Linux?: De introductie van Windows 11 met zijn strenge hardware-eisen heeft menig gebruiker naar alternatieven doen zoeken. In deze bijdrage van Hans Lunsing en Ton Valkenburgh wordt een aantal redenen genoemd waarom Linux een goede keuze kan zijn.
2022-4Linux Mint proberenLinux Mint uitproberen: Als je de gedachte heb gekregen dat Linux iets voor jou kan zijn, wil je het op een simpele manier uitproberen. In dit artikel van Ton Valkenburgh kun je zien hoe je dat het beste aanpakt en of je tegen problemen aan kunt lopen; ook zeer geschikt voor iets oudere computers.
2022-2Linux virtuele machinebeheerderLinux Virtuele Machinebeheerder: Een toepassing die het mogelijk maakt Windows 11 te construeren in een virtuele machine die UEFI, Secure Boot en TPM ondersteunt. Een goede handleiding voor als je nog geen idee hebt hoe je dit zou kunnen doen! Geschreven door Ton Valkenburgh.
2022-1Windows 11 geschiktheidGnome-Boxes: Als je overgegaan bent naar Linux heb je soms ook nog Windows nodig. Dit kan zijn voor specifieke programma’s, voor je werk, maar ook voor een vereniging waarin je actief bent. Dual-boot kan een oplossing zijn, maar soms is een virtuele machine handiger of zelfs de enige mogelijkheid. Een bijdrage van Ton Valkenburgh.
2022-1Tabblad gecrashtFirefox isoleren in een Linux-cgroup: Dit artikel van Johan Swenker is geïnspireerd op een probleem van Jan, een van de leden van de HCC Linux-werkgroep in Groningen. Zijn Linux-computer crasht op (on)regelmatige tijden. De computer wordt dan door het swappen zodanig onbruikbaar dat er weinig anders op zit dan die maar uit te zetten. Binnen Linux kun je processen van elkaar isoleren met cgroups. Maar hoe werkt dat?
2021-6KubuntuKubuntu: ‘Bij Linux is het altijd afwachten of nieuwe technologie al wordt ondersteund’, zegt Ton Valkenburgh. Dus was hij bij de aanschaf van een nieuwe pc met een AMD Ryzen-processor benieuwd hoe het zou gaan. Het viel allemaal mee, maar toch besloot hij van de Xfce-desktop over te gaan naar Plasma van Kubuntu (20.04), tot grote tevredenheid!
2021-6Linux in GroningenLinux in Groningen: Johan Swenker over een Linux-werkgroep, opgericht ca. 20 jaar geleden: ‘In de huidige Corona-periode komen we nog steeds bij elkaar, maar nu online. Dankzij Jitsi hebben we nu deelnemers in binnen- en buitenland.’ Een artikel waarin diverse onderwerpen aan de orde zijn gekomen.
2021-5Backup onder LinuxBack-up onder Linux (2): In de SoftwareBus 2021-1, -2 en -4 is het maken van back-ups uitvoerig besproken; o.m. de programma’s Duplicati en Déjà-Dup zijn beschreven. Ton Valkenburgh gaat deze keer in op het maken van back-ups onder Linux met Back-in-Time.
2021-4Deja DupBack-uppen onder Linux (1): Deze bijdrage van Ton Valkenburgh betreft het maken van back-ups onder Linux met behulp van Déjà-Dup. Dit als alternatief voor Duplicati, dat in een vorig nummer werd beschreven door Rein de Jong.
2020-6Raspberry Pi 400Nostalgie? De Raspberry Pi 400!: Johan Swenker, lid van het Platform Linux, beschrijft de nieuwe Raspberry Pi 400. De RPi  kennen we inmiddels allemaal wel. Ik heb ze vaak genoeg meegenomen naar een CompUsers-bijeenkomst. *De originele RPi is klein;de RPi Zero is heel klein. De RPi 400 wordt gebruiksklaar geleverd, kant-en-klaar in een toetsenbord.
2020-5Full CircleHoe ik tot Linux ben gekomen: Dit is een persoonlijke weergave van hoe je in je leven ertoe kan komen bepaalde keuzes te maken. Dat geldt uiteraard op allerlei gebieden. In dit geval gaat het over de uiteindelijke keuze voor Linux. Niet onlangs, nee, al bijna vijfentwintig jaar geleden! En dan toch nog een Windows-pc erbij: voor het spelen van Fallout!
2020-4VTS SteinbergWindows’ virtuele muziekinstrumenten onder Linux: Ton Valkenburgh schrijft: Als u als musicus van Windows naar Linux overgaat, wilt u het liefst uw favoriete virtuele muziekinstrumenten nog kunnen gebruiken. Gelukkig is er ondersteuning binnen Linux voor de Virtuele Studio Technology van Steinberg.
2020-3Endless OSReview Endless OS: Eveneens van de hand van Ton Valkenburgh. Endless OS is een makkelijk te gebruiken Linux-versie. Beschouw het als ‘Linux voor Dummies’. Je hoeft namelijk niets van Linux te weten. Het heeft een intuïtieve gebruikersinterface. Uitgangspunt is dat de gebruiker niet geïnteresseerd is in de motor, maar het gewoon wil gebruiken.
2020-2Linux andersHoe anders is Linux?: Hans Lunsing weet zo’n beetje alles wat er te weten valt over Linux. Hij beweert dan ook dat onbekendheid met Linux veelal voortkomt uit onbekendheid met waar Linux anders in is. En dat weerhoudt volgens hem heel wat Windows-gebruikers ervan om Linux als mogelijk alternatief voor Windows te zien.
2020-2Clam AVClam-antivirus: Ton Valkenburgh bespreekt de Linux-versie van Clam-antivirus, een open source-programma voor Unix. Er zijn overigens ook implementaties voor Windows, Mac OS X, BSD en Solaris.
2020-2Blij met Linux?Blij met Linux?: Frans Tol schrijft: ‘Om bij het begin te beginnen: ik ben al vele jaren gebruiker van Windows: de eerste versie in mijn bezit was Windows 1.02, destijds geleverd bij een Philips :YES computer met (heel baanbrekend) twee stuks 3,5 inch floppy-drives, in 1988.’ Vervolgens vergelijkt hij zijn ervaringen met Windows en Linux met elkaar.
2020-1ReactOSReactOS: Geen Linux, maar wel een open-source-besturingssysteem, dat compatibel is met Windows. Eind 2018 schreef Hans Lunsing in de SoftwareBus (2018-5) over Wine, een softwarepakket waarmee Windows-programma’s kunnen worden gedraaid in Linux.Dat is echter niet de enige toepassing van Wine. Zie pag. 14-17.
2019-6Simple scanCommon Unix Printing System: Ton Valkenburgh legt uit hoe je een printer kunt aansluiten onder Linux in het geval dat er bij de printer geen drivers zijn geleverd. Dat schijnt voor te komen, maar problemen zijn te voorkomen.
2019-5-ODF, OOXML of MSOXML?: De gedachte dat het ODF-formaat aan Linux zou zijn gekoppeld berust op een misverstand. Het ODF (OpenDocument Format) is een ISO-gestandaardiseerd documentformaat dat in willekeurig welk besturingssysteem kan worden gebruikt. Ook de nieuwere versies van Microsoft Office ondersteunen het. Hans Lunsing legt uit hoe het zit.
2019-4Scratch onder Linux: Deze keer een aflevering over Scratch onder Linux (in plaats van onder Windows). Wel met de aantekening van auteur Ton Valkenburgh: ‘De nieuwste versie, Scratch 3.0, is helaas nog niet als officiële versie voor Linux beschikbaar, maar Wine biedt uitkomst!’
2019-3

De geschiedenis van Linux: Linus Torvalds begon in 1991 met de ontwikkeling van Linux als vervanger van het voor hem veel te dure Unix, dat hem wel als voorbeeld diende. De naam Linux is dan ook een samentrekking van zijn naam Linus en Unix. Daarom kan de vroege geschiedenis van Unix worden gezien als de voorgeschiedenis van Linux.

2019-2Over Linux: Linux als ecosysteem, een lezing door Hans Lunsing. De lezing omvatte niet alleen de ontstaansgeschiedenis, maar ook de verdere ontwikkeling van dit veelzijdige besturingssysteem, dat zich onder meer onderscheidt van andere besturingssystemen door zijn grote diversiteit aan 'distro's': die bieden 'voor elck wat wils'. Wist u dat heel veel servers draaien onder Linux!
2018-6Linux op mijn Computer, wil ik dat wel?: Rinus Alberti beschrijft een manier om Linux op je pc te gebruiken zonder aantasting van het al aanwezige Windows-systeem. Het nut van deze methode is dat je nu ook onder Linux allerlei applicaties kunt uitproberen en vergelijken met de versies die ook onder Windows werken.
2018-6Review PlayOnLinux: Hans Lunsing maakte een review van PlayOnLinux (POL), een grafische interface voor Wine, de Windows-simulator waarmee Windows-programma’s (waaronder veel games) op Linux kunnen worden geïnstalleerd, uitgevoerd en gedeïnstalleerd. Ook de voor- en nadelen worden duidelijk aangegeven.
2018-6Review Q4Wine: Q4Wine is een grafische interface voor Wine, de Windows-simulator voor Linux. Met Q4Wine kunnen virtuele Windows-stations en applicaties worden beheerd. Het biedt toegang tot de Wine Application Database (AppDB), waarin voor een groot aantal applicaties is te vinden óf en in welke mate ze met Wine werken. Reviewer: Hans Lunsing.
2018-5Wine, een stukje Windows in Linux: U wilt eigenlijk wel overstappen naar Linux, maar u bent gehecht aan een of meer Windows-programma’s die in Linux niet beschikbaar zijn? Stel u gerust, het kan: voor Windows gemaakte programma's draaien in Linux! Het lukt weliswaar niet met alle programma's, maar toch wel met heel veel. Een bijdrage van Hans Lunsing.
2018-4Windows of Ubuntu?: Ton Valkenburgh schrijft: ‘Ik werk nu een aantal jaren met zowel Windows 10 als Ubuntu Studio 16.10. Daardoor kan ik nu een goede afweging maken en aangeven welk platform mij het best bevalt. Ik heb namelijk een aantal bezwaren tegen Windows 10.’ Dan volgt een opsomming van die bezwaren.
2018-3Puppy Linux op een oude desktop: Eigenlijk onzinnig,maar toch … Jaap Smit, ja hij, die ooit schreef over zijn eerste ervaringen met een smartphone, beschrijft zijn lotgevallen nadat hij heeft besloten op zijn oude Fujitsu-desktop uit 2000 een licht besturingssysteem te installeren waarmee hij diverse oudere apparaten kan blijven gebruiken, zoals zijn NEC-printer en Canon-scanner.
2018-2Ubuntu Studio-tips: Als je onder Windows een muis hebt met meer knoppen dan alleen de standaardknoppen, kun je die extra knoppen naar eigen believen configureren met het daartoe bijgeleverde programma. Onder Ubuntu is echter iets meer werk nodig om de speciale knoppen aan het werk te zetten. Ton Valkenburgh beschrijft hoe.
2018-2BitLocker onder Linux: Johan Swenker beschrijft een problematische situatie op een Windows­computer waarop BitLocker geactiveerd was. Toen hij deze computer dual­boot wilde maken, ging BitLocker vervelend doen. Gelukkig kon hij het oplossen en de methode beschrijven in dit artikel.
2018-1Het Linux-Labyrint: ‘Er is meer tussen hemel en aarde dan Ubuntu’, schrijft André Reinink en zijn intro vervolgt hij met: ‘Als Linux-nerds de bedoeling hebben Windows-addicts of Apple-fans ervan te overtuigen dat Linux het beste systeem is, komt Ubuntu meestal als voorstel naar voren.Maar is dat wel het beste voorstel? Er zijn legio opties … zo blijkt.
2017-6Ubuntu Studio (6): In dit artikel beschrijft Ton Valkenburgh hoe we een Network Attached Storage (NAS) op een plezierige manier vanuit Ubuntu kunnen gebruiken.
2017-5Ubuntu Studio (5): De multimediaversie van Ubuntu. In het vorige nummer liet Ton Valkenburgh je zien hoe we audio en MIDI in Ubuntu Studio configureren. Deze keer gaan we aan de slag met persoonlijke instellingen en de specifieke laptopaspecten.
2017-5Review van Paragon ExtFS voor Windows: Paragon maakt het mogelijk om vanuit Windows lees- en schrijftoegang te krijgen tot Linux-partities. Hans Lunsing vertelt er het fijne over.
2017-4Linux-puzzel opgelost: Welke Debian pakketten zijn later handmatig geïnstalleerd? Een oefening met synaptic, sed en reguliere expressies. Auteur: Johan Swenker.
2017-4Ubuntu Studio (4): De multimediaversie van Ubuntu. In dit artikel laat Ton Valkenburgh zien hoe we audio en MIDI in Ubuntu Studio configureren.
2017-311_Ubuntu_Studio-lo.jpgUbuntu Studio (3): De multimediaversie van Ubuntu. In het vorige deel van deze artikelenreeks hebben we Windows voorbereid volgens de ideeën die in het eerste artikel zijn beschreven. Nu gaan we eindelijk aan de slag om Ubuntu Studio te installeren.
2017-2Ubuntu Studio (2): De multimediaversie van Ubuntu. In het eerste deel heeft Ton Valkenburgh de achtergronden van zijn keuze voor Ubuntu Studio verteld. In dit tweede deel komt de voorbereiding van Windows 10 aan de orde.
2017-1Ubuntu Studio (1): Bij de overgang van Windows XP naar Windows 7 64-bits liep Ton Valkenburgh tegen zoveel problemen op met de commerciële programma’s, dat hij op zoek is gegaan naar vervangers die ook onder Linux werken. Hij kwam uit bij Ubuntu Studio en beschrijft in dit artikel zijn wederwaardigheden. En: wordt vervolgd!
2017-1Logical Volume Manager (LVM): Tijdens de CompUfair in september 2016 gaf ik een presentatie over LVM, maar helaas ging de demonstratie een beetje de mist in. Ik was vergeten dat je met Ctrl+Shift+Plus de letters groot en leesbaar op het scherm kunt krijgen, net als bij een browser. Vandaar dit artikel, zodat je thuis zelf de demo kunt uitvoeren. Door Johan Swenker.
2016-5Het WSL in Windows 10: De Windows 10 Anniversary Update brengt ons, naast allerlei andere nieuwtjes, ook het WSL (Windows Subsysteem voor Linux), een echte Linux-omgeving binnen Windows.‘Gefundenes Fressen’voor Linux-enthousiasten! Hans Lunsing maakt ons wegwijs.
2016-5De baas over Secure Boot (2): In deze aflevering laat Hans Lunsing aan de hand van de UEFI-interface van OVMF zien hoe u Secure Boot in instellingsmodus zet, uw eigen sleutel toevoegt aan de database met toegelaten sleutels en de platformsleutel overneemt. Voor het geval dat dit niet simpel lukt, worden oplossingen aangedragen.
2016-4De baas over Secure Boot (1): Door Hans Lunsing. Secure Boot heeft ten doel bescherming te bieden tegen malware die zich in het bootproces heeft genesteld voordat het besturingssysteem wordt geladen,in het bijzonder rootkits en bootkits. Het doet dit door cryptografische verificatie van laders van besturingssystemen, drivers en andere software die vanuit de firmware, waarvan UEFI de interface vormt, wordt gestart. Hans legt uit hoe dit in zijn werk gaat en geeft aan hoe u Secure Boot volledig naar uw hand kunt zetten. Hoe dat precies gaat komt de volgende keer aan de orde.
2016-2Van Windows naar Linux. Deel 2: de installatie, slot van de reeks door Hans Lunsing over het overstappen van Windows naar Linux. In de vorige aflevering van deze serie, nu al weer vier maanden geleden, kwam aan de orde hoe u zich het beste kon voorbereiden op installatie en gebruik van Linux. In een eerste inleidende aflevering werd uiteengezet welke redenen er aan overstappen ten grondslag kunnen liggen.
2016-1Linux op de commandoregel: Door Johan Swenker. De CLI is de Command Line Interface en de GUI is de Graphical User Interface. Onder zowel Windows als Linux is GUI de standaard omgeving, maar voor sommige activiteiten is de CLI handiger. Maar dan moet je er wel een gevoel voor krijgen.
2015-6Van Windows naar Linux. Deel 1: de voorbereiding, door Hans Lunsing. En zo komen we dan aan bij de eerste stap van de voorbereidingen van een eventuele overstap naar Linux: ga na of Linux wel met al uw hardware uit de voeten kan. Nadat de hardware op compatibiliteit met Linux is onderzocht , volgt de tweede stap in de voorbereiding op een overstap naar Linux: ga na of de nu door u gebruikte programma’s ook voor Linux beschikbaar zijn en zo nee, of er goede alternatieven zijn.
2015-5Van Windows naar Linux: Temidden van alle ophef over Windows 10 is het goed te bedenken dat er ook nog uitstekende alternatieven voor Windows zijn. Het bekendste daarvan is Linux. Hans Lunsing is kenner bij uitstek en beschrijft de eigenschappen en de voor- en nadelen ervan. Twijfelt u ook nog tussen Windows 10 en een goed alternatief? In december volgt de eerste aflevering van een reeks artikelen die het ‘twijfelaars’ gemakkelijk zal maken voortaan met Linux te werken.
2015-4Het jaar van Linux op de desktop: Linux-expert Hans Lunsing beschrijft welke gebruiksaandelen de diverse besturingssystemen, d.w.z. Windows, Linux en OS X, wereldwijd hebben en hoe deze zich ontwikkelen. Het valt op dat het aandeel van Linux nog steeds erg laag is, ook al stijgt het de laatste jaren wel. Hans geeft daarvoor twee mogelijke oorzaken en besluit met de conclusie dat Linux pioniers nodig heeft.      
Ook beschikbaar in HTML formaat.
2015-3Zoekboek Linux: Er is na lange tijd weer een Nederlands boek over Linux verschenen: Zoekboek Linux. Het is geschreven door Hein van Dijk en Gerrit Bruijnes, en behandelt het installeren en in gebruik nemen van Linux en het vinden van antwoorden op Linux-vragen op het internet. Dat laatste is belangrijk, omdat enerzijds alles over Linux op het internet te vinden is en anderzijds het ondoenlijk is al die kennis in één boek te stoppen.
2015-3Recensie Zoekboek Linux: ‘Onze’ Linux-expert Hans Lunsing schrijft over dit boek: ‘Verfrissend, met enthousiasme geschreven. Alleen al daardoor word je verleid om toch maar eens met Linux aan de slag te gaan. En niet alleen aan de software wordt aandacht besteed, maar ook aan de hardware en de daarvoor benodige stuurprogramma’s. Zelfs de terminal en daarin beschikbare commando’s worden behandeld, iets wat je in de meeste op de consument gericht Linux-boeken niet vindt.’
2015-2Linux en UEFI met Secure Boot: In het vorige nummer: UEFI, de Unified Extensible Firmware Interface, als opvolger van het aloude BIOS. In het bijzonder enkele zaken waarin de UEFI zichtbaar laat blijken dat hij er is. Nu komt aan de orde hoe het Linux‐besturingssysteem omgaat met deze nieuwe UEFI‐systemen, in het bijzonder met Secure Boot, en welke gereedschappen Linux ervoor biedt.
2015-2Werkomgevingen in Linux: Linux is een open-source besturingssysteem.Daarom kan een ieder Linux gebruiken als basis voor het samenstellen van een volledig systeem, met gebruikerstoepassingen en al, om dat als distributie (kortweg distro) van Linux uit te brengen. Met het oog op de keuze aan software, de mate van ondersteuning op het internet, en de duur van ondersteuning met updates, is de keuze van een distributie belangrijk. Belangrijker voor de dagelijkse omgang met Linux is echter de keuze van een werkomgeving.
2015-1UEFI, Secure boot en GPT: De meeste nieuwe pc’s hebben geen BIOS meer als vanouds, maar zijn uitgerust met zijn opvolger UEFI, ook wel UEFI-BIOS genaamd. UEFI staat voor ‘Unified Extensible Firmware Interface’ en is een software-interface tussen het besturingssysteem van de computer en de firmware, de in zijn hardware geprogrammeerde software. UEFI zelf behoort natuurlijk ook tot de firmware van de computer. De huidige versie van UEFI is 2.4 van juli 2013.
2014-5Kubuntu, het alternatief voor Windows: een distro van Linux, gebaseerd op KDE en niet op Unity of Gnome, en daarom geavanceerder dan het eerder besproken Ubuntu. Met een uitgebreide beschrijving van de installatieprocedure.
2014-4Waar Linux zijn bestanden laat: Met deze uitgebreide beschrijving wordt u wegwijs in de mapstructuur van Linux (algemeen, dus voor alle distro’s).
2014-4Wubuntu: Oftewel Ubuntu, maar dan ingericht met een uiterlijk als Windows; met installatiehandleiding.
2014-3Windows XP verwijderen: met het oog op de aflopende ondersteuning van Windows XP door Microsoft was het aan te raden na 8 april 2014 niet meer met XP het internet op te gaan. Dat betekende voor velen met een wat oudere computer: overstappen op Linux Ubuntu, zoals beschreven in SoftwareBus 2014-2. Het verwijderen van XP wordt in dit nummer beschreven.
2014-2Van Windows XP naar Ubuntu: Deel twee in een reeks (van drie) met de titel ‘Is er een leven na Windows XP?’ Ruud Uphoff zet uiteen hoe je op een wat oudere computer Windows XP kunt vervangen door Ubuntu en er daarna veilig verder mee kunt computeren.
2014-1Heeft je pc een leven na XP?: De computer met Windows XP is al wat ouder en niet geschikt voor Windows 7 of Windows 8, maar verder is er geen reden om over te gaan op een nieuw systeem. Althans, niet op dit moment. Wat is dan het alternatief? Juist, gefaseerd overstappen op Ubuntu. Deel 1: over op Thunderbird voor mail.

Oudere artikelen vind u hier:

 

Categorieën