Linux, het andere besturingssysteem

Linux, het andere besturingssysteem, kom je op allerlei soorten computers tegen, van mobiele telefoons tot PC's en mainframes. Het is uiterst solide en stabiel, reden waarom het ook heel veel als server wordt gebruikt. Zo draaien Amazon, Google, Facebook en Wikipedia vrijwel volledig op Linux. De kans is dan ook heel groot dat u Linux al gebruikt zonder het te weten! Linux is gemakkelijk in het gebruik, vrij beschikbaar (gratis!) en er zijn enorm veel toepassingen voor beschikbaar, zodat het ook prima geschikt is voor de huiscomputer.

Helaas worden de meeste niet-Apple huiscomputers, zowel desktops als laptops, met Windows geleverd. Toch is het wel degelijk mogelijk om een computer met Linux te kopen. Webwereld heeft 18 (web)winkels gevonden die in Nederland computers met Linux leveren, en doet daarvan verslag in dit artikel van 10 januari 2020. Als u wel op Linux zou willen overgaan maar er tegen op ziet om Linux zelf te installeren bieden deze winkels de mogelijkheid om toch aan een computer met Linux te komen. Kijk er maar eens in rond.

In deze serie artikelen gaan we wat dieper op Linux in. We beginnen met de ontstaansgeschiedenis van Linux en een overzicht van de vormen waarin het verschijnt, in het bijzonder de Linux distributies. Dan installeren we Ubuntu Linux en kijken we wat het ons allemaal te bieden heeft. Daarbij gaan we natuurlijk in op de verschillen met Windows en op de programma's die we er in kunnen gebruiken.

Categorie├źn