Artikelen in de SoftwareBus over Privacy en Veiligheid

Op deze pagina vindt u artikelen over het thema "Privacy en Veiligheid", die in de SoftwareBus zijn verschenen. Ze zijn te downloaden in PDF formaat.

Notabene:

  • Overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie van de SoftwareBus!
  • Artikelen van minder dan een jaar oud (nu vanaf 2023-4) zijn alleen voor leden van CompUsers en abonnees van de SoftwareBus beschikbaar.
  • Artikelen van minder dan een half jaar oud (nu vanaf 2024-1) zijn alleen beschikbaar voor abonnees van de SoftwareBus.

Om indien nodig als lid en/of abonnee te worden herkend zal u eerst worden gevraagd in te loggen.

2024-2Beveiligingscamera(‘s) installeren: Een bijdrage van Erhard Braas met nuttige aanwijzingen en tips over belangrijke keuzes, van waarde voor het installeren van deze apparatuur.
2024-1Hoe veilig is een wachtwoord?: We gebruiken natuurlijk allemaal een wachtwoord op onze pc of laptop. De vraag is echter of dat wachtwoord onze gegevens goed beschermt. Ton Valkenburgh weet er heel veel van en legt het nodige uit.
2023-6Passkeys vervangen wachtwoorden: Bert van Dijk van de Apple-IG geeft een eerste indruk van wat we mogen verwachten van passkeys: vooral meer bescherming tegen diefstal of verlies van wachtwoorden. Apple werkt er al mee. Dus als je een iPhone, Mac of iPad gebruikt: doen!
2023-3iPhone-toegangscode: In een onthullende video van Wall Street Journal zie je wat er allemaal kan gebeuren als je iPhone wordt gestolen en de dief (of een handlanger) kort daarvoor de toegangscode van je iPhone heeft afgekeken of gefilmd. Lees hier hoe je het voorkomt en nog meer handige tips! Een bijdrage van Bert van Dijk, vrijwilliger HCC!apple.
2023-2Encryptie voor pc en laptop: De pc of laptop bevat steeds meer gegevens van ons. Niet alleen bankgegevens, maar ook kopieën van identiteitspapieren en privéfoto’s. Bij het verlies of een diefstal willen we niet dat deze gegevens in handen van anderen vallen. Hoe kunnen we ons het beste daartegen beschermen en waarop moet je dan letten? Ton Valkenburgh beschrijft hoe.
2023-1De internetstandaarden (3): Hoe voorkom je misbruik van je e-mailadres? In dit artikel worden weer de beveiligingsinstellingen besproken. Vervolg op de artikelen van Joep Bär in Softwarebus nr. 2022-5 en -6. Veiligheid voor alles!
2022-6E-mail instellingenDe internetstandaarden (2): Is de e-mail in je eigen mailprogramma goed beveiligd? In dit artikel worden alleen de beveiligingsinstellingen bekeken. Voor de overige instellingen verwijst de auteur naar de documentatie van de e-mailprovider. Vervolg op het artikel van Joep Bär in Softwarebus nr. 2022-5.
2022-6PhishingPas op voor online zwendel!: Het is zuur als je te veel betaalt, maar veel erger is het wanneer je geld geeft aan oplichters. En helaas: online zijn er talrijke zwendelpraktijken. Om welke scams gaat het zoal, hoe herken en vermijd je ze, en wat als je er toch bent ingetuind? Een bijdrage van Toon van Daele.
2022-5your site needs HTTPSDe internetstandaarden: Om wereldwijd gegevens tussen verschillende computers te kunnen uitwisselen, zijn internationale afspraken nodig over de manier waarop de computers met elkaar communiceren. Deze afspraken noemen we Internetstandaarden of -protocollen.Een bijdrage van Joep Bär. Hij komt ook nog met een vervolg hierop.
2022-4DMAOver DMA en DSA: Een bijdrage van HCC!apple, door Bert van Dijk. De Digital Markets Act (DMA) en Digital Services Act (DSA) zijn twee Europese wetten die op heel veel gebieden gevolgen gaan krijgen. Beide wetten zijn bedoeld om de macht van grote techbedrijven in te perken, bv. Apple. Wat moet Apple allemaal veranderen?
2022-4VersleutelingVersleuteling van een reeks bytes (2): Hans Lunsing laat zien hoe dit algoritme in FreeBASIC kan worden geprogrammeerd. FreeBASIC is een moderne, veelzijdige BASIC-programmeertaal. Zijn compiler, fbc (van FreeBASIC Compiler), wordt uitgebracht onder een open source licentie, de GPL versie 2, en is dus gratis te gebruiken. Hij is beschikbaar voor zowel Linux als Windows.
2022-3VersleutelingVersleuteling van een reeks bytes, bijvoorbeeld een tekst of een heel bestand: Om berichten tussen twee personen uit te wisselen zonder dat derden mee kunnen lezen, en om informatie in het algemeen privé te houden, worden die berichten en informatie versleuteld tot geheimschrift. Alleen iemand die over de juiste sleutel beschikt kan het geheimschrift ontcijferen (ontsleutelen) tot leesbare tekst dan wel bruikbare informatie. Hans Lunsing beschrijft in deze bijdrage een door hem ontwikkeld symmetrisch versleutelingsalgoritme. De sleutel is een getal dat heel groot kan zijn, en daarom in principe erg moeilijk te achterhalen is.
2022-2NetGuardNetGuard: Review door Ton Valkenburgh: een firewall die geen speciale rechten vereist. Biedt controle over je eigen Android-smartphone of -tablet en je databundel. Functioneert ook als lokale proxy-server.
2021-6Apple fakePrivacy en veiligheid in Windows: Naar aanleiding van een webinar over dit onderwerp werd Ton Valkenburgh gevraagd er een artikel aan te wijden. Het is wat uitgebreider dan de webinar over hoe je de privacy en veiligheid bij het gebruik van Windows kunt verbeteren.
2021-5CybercrimeHoe beveilig je je website?: En hoe houd je deze beschermd? Veel websites vragen bezoekers, om verschillende redenen, om hun persoonlijke gegevens. Ze slaan ook hun login-informatie op, terwijl e-commerce sites ook de financiële informatie van de bezoekers opslaan. Joep Bär legt uit waarom het noodzakelijk is ervoor te zorgen dat het platform (webhosting en website) veilig is.
2021-4DomoticaDomotica en privacy: Een bijdrage van Arnold van Overeem. Het beschrijft de gevaren van ondoordacht en klakkeloos gebruik van de huidige digitale communicatiemiddelen. Voor velen een echte eye-opener.
2021-4Veiliger internetVeilig(er) internet (2): Veiligheid en privacy zijn steeds belangrijkere onderwerpen geworden, evenals de veiligheid van internet. In nummer 2021-3 liet Ton Valkenburgh zien hoe o.a. in Android de verbindingsopbouw veiliger kan worden gemaakt. Deze keer hoe dit te doen op de laptop.
2021-3Veiliger internetVeilig(er) internet: Alweer zo’n onderwerp waar we niet genoeg over kunnen horen en lezen. Criminelen worden steeds gehaaider; veel argeloze mensen trappen in hun valstrikken en worden genadeloos opgelicht. Wees op uw hoede en luister naar de veiligheidsexperts!
2021-2tweestapsverificatieTweestapsverificatie (2): Wat is het en waarom moet je het gebruiken? Rein de Jong heeft het allemaal op een rijtje gezet. Deze keer legt hij uit hoe je het in de praktijk zelf kunt instellen. Ook te lezen op de website van Rein: https://bit.ly/r-mfa
2021-1TweestapsverificatieTweestapsverificatie: Wat is het en waarom moet je het gebruiken? Rein de Jong heeft het allemaal op een rijtje gezet. Het artikel moest wegens de lengte helaas worden gesplitst. In deel 1 behandelt hij de theorie, in het tweede deel legt Rein uit hoe je het in de praktijk zelf kunt instellen. Dat deel komt in het volgende nummer. Kun je niet wachten? Bezoek dan de website van Rein.
2021-1FTPFTP en encryptie: De letters FTP staan voor File Transfer Protocol. File transfer doen we nog heel veel. Maar tegenwoordig doen we dat meestal over HTTP, of beter nog: over HTTPS. Een artikel van Johan Swenker.
2020-6PrivacyPrivacy in Windows 10: André Reinink neemt de privacy, een van de belangrijkste aspecten van computergebruik en internetbezoek, onder de loep. Langzamerhand gaan meer mensen beseffen wat de gevaren en nadelen zijn van onoplettenheid op dit punt. De auteur geeft gedragstips en noemt software die daarbij kan helpen. Een aanrader!
2020-6VersleutelingBestandsbeveiligingen, van niks tot beter: Deze bijdrage van Kees van der Vlies gaat over het beveiligen van computerdata. U kent allemaal wel de termen als wachtwoord(beveiliging), versleuteling (of encryptie), vergrendeling, lees- en schrijfrechten, verificatie, autorisatie (authorization). En nog veel meer, zoals gebruikelijk zeer compleet!
2020-6Wat is VPNWat is een VPN? En wat doet het?: Rein de Jong, een van onze veiligheidsexperts, heeft ervaring met het gebruik van een VPN. Mét zo’n aansluiting ben je veiliger dan zónder. Er zijn betaalde en gratis versies. Wat is de beste keus?
2020-5PrivacyO ja, Privacy!: Lezers schrijven ons af en toe dat ze zich zorgen maken over hun veiligheid en privacy bij het gebruik van internet. Ze zijn soms van mening dat HCC en CompUsers initiatieven moeten nemen om de risico’s terug te dringen. Rein de Jong gaat in op deze gevoelens en geeft duidelijk aan wat je als internetter kunt doen om je privacy te beschermen.
2020-5PhishingEen veiliger thuisnetwerk: Nog zo’n nuttig artikel over veiligheid, en wel specifiek met betrekking tot je thuisnetwerk. Ton Valkenburgh behandelt de aspecten die om uw speciale aandacht vragen. Veel goede tips!
2020-5Niets is wat het lijktNiets is wat het lijkt: Nog zo’n artikel over de bedreigingen van het internet. Wat Ton Valkenburgh hier beschrijft is de laatste tijd ook meermaals aan de orde geweest in tv-programma’s. Daarin kwamen mensen vertellen hoe ze nietsvermoedend in de val trapten van criminelen die zich voordedenals een (zeer) goede bekende, maar die achteraf bleken te beschikken over gehackte privégegevens. U bent gewaarschuwd!
2020-4I'm not a robotEen veilig contactformulier voor je website: Een interactieve website is tegenwoordig heel gebruikelijk. Hoe voorkom je dat je veel spam ontvangt vanuit het contactformulier van je website? Harry van Mosseveld heeft er ervaring mee en legt het een en ander uit.
2020-4Voorkom oplichtingVoorkom online oplichting: Enkele nuttige tips! Ingezonden door Bert van Dijk van HCC!apple (apple.hcc.nl). In een tijd waarin ook dieven niet graag besmet worden met corona en ook zij het ‘thuiswerken’ hebben ontdekt, zien we een enorme toename van online hulpvraagfraude. Gebruik bij bankieren via smartphone of pc altijd de tweetraps authenticatie, dus met wachtwoord (pincode) en je vingerafdruk of de identifier van de bank.
2020-4Anoniem oogAnoniem in de moderne maatschappij: Lezers van ons blad laten ons zo nu en dan weten dat ze ongerust zijn over bepaalde ontwikkelingen in het leven.Vooral het gevoel dat de privacy in het geding is en dat iedereen, of dat nu online of offline is, volop gevolgd wordt, komt vaak naar voren als ongewenst en bedreigend.
2020-3pinpasknipCriminelen zijn sneller dan wij!: Ruud Uphoff is nooit te beroerd om ons te helpen alert te blijven op de risico’s die we lopen bij het gebruik van de moderne media, zoals e-mail, websites op het internet en zelfs de mobiele telefoon (sms en WhatsApp). Het fijne van Ruud is dat hij je ook attendeert op mogelijkheden die je in staat stellen de juistheid te checken van wat je denkt te zien.
2020-2Clam AVClam-antivirus: Ton Valkenburgh bespreekt de Linux-versie van Clam-antivirus, een open source-programma voor Unix. Er zijn overigens ook implementaties voor Windows, Mac OS X, BSD en Solaris.
2020-2We want youBarre tijden ...: ‘Ja, het zijn barre tijden’, vindt Hugo Walg. Hij schrijft in dit artikel over een aantal uitvloeisels van onze hobby: veiligheid, inbraakgevoeligheid en gijzeling. Hij sluit af met een dringende oproep om u aan te melden als bestuurslid: voorzitter of secretaris. We hebben u nodig!
2020-1Wachtwoord etc.Wachtwoord, 2FA of biometrie?: Hackers zijn er dol op en computergebruikers haten het. Enig idee waar ik het over heb?  Wachtwoorden! Heeft het wachtwoord zijn beste tijd gehad? Zijn er alternatieven die veilig zijn en voldoen? André Reinink helpt ons uit de droom en geeft weer goede tips: pag 11-13.
2019-6AppsReview NoRoot Firewall: Reviewer: Ton Valkenburgh. NoRoot Firewall is een firewall die geen speciale rechten vereist. Het programma biedt functies om toegang van apps tot internet en mobiele verbinding te filteren. Op deze manier kan het niet alleen ongewenst transport van gegevens naar buiten verijdelen, maar ook het opvragen van advertenties tegenhouden. Kortom, meer controle over je eigen Android-smartphone of tablet en je databundel.
2019-3Blokkeer fingerprinting: Subtitel: Oftewel: de marketing-maffia het handwerk verzieken. Ruud Uphoff fulmineert tegen de bedrijvers van marketing die, zonder toestemming, blijven proberen ons te volgen met tracking cookies en 3rd party-script. Hij noemt ze de ‘marketing-maffia’
2019-3Over de AVG: Op 25 mei 2017 is de AVG gepubliceerd, met de mededeling dat deze op 25 mei 2018 van kracht zou zijn. En vanaf die datum moet dus gewoon worden voldaan aan deze Europese privacyregels. Maar vrijwel geen enkele website voldeed daaraan op die datum, en een jaar later is dat nog steeds zo. Een kritische bijdrage van Ruud Uphoff.
2019-2Ont-byten: André Reinink is bezorgd over ons gedrag op social media en vraagt zich af ‘Waarom blijven we ‘plakken’ aan privacy-onvriendelijke apps?’ Hij noemt een aantal redenen en waarschuwt: ‘Onderzoek alles, behoud het goede!’
2018-5Android veilig?: Advies van Rein de Jong: Maak Android zo veilig mogelijk! Veel gebruikers ‘leven’ op hun smartphone, met daarop al hun financiële informatie, afspraken, e-mail, familiekiekjes en nog veel meer. Juist daarom is het zo belangrijk dat deze data niet in verkeerde handen valt.
2018-4Anoniem op internet?: Zonder sporen achter te laten en anoniem op internet, kan dat? Kees van der Vlies, eindredacteur CompuLinks, het blad van de SeniorenAcademie, legt uit wat er allemaal mogelijk is als je onzichtbaar en niet te traceren op het internet wilt rondneuzen op zoek naar informatie. Hij behandelt de meest gebruikte browsers.
2018-2Spectre en Meltdown: Rein de Jong beschrijft de kwetsbaarheden in de infrastructuur van de huidige processoren; daarnaast gaat hij in op de inmiddels getroffen maatregelen om de kwetsbaarheden te beteugelen en de gevaren zo veel mogelijk te beperken. Het blijft evenwel oppassen geblazen bij het computeren!
2018-2Het ultieme contactloos betalen: Rinus Alberti geeft goede raad, in aanvulling op zijn vorige artikel over contactloos betalen.
2018-1Veilig contactloos betalen: Betalen met een pinpas was al heel revolutionair, maar contactloos betalen is nog makkelijker. Ten minste, als je per dag niet meer dan vijftig euro uitgeeft. Doe je dat wel, dan moet je alsnog pinnen. Rinus Alberti geeft goede raad!
2018-1Bescherming in Windows 10: Onverlaten proberen op allerlei manieren zich toegang te verschaffen tot jouw digitale gegevens. Met de komst van de herfstupdate van Windows 10, de 1709-versie, is de basisveiligheid in Windows 10 toegenomen. Rein de Jong legt het allemaal uit.
2017-5Veilig werken?: Ruud Uphoff, een van onze echte veiligheidskundigen op computergebied, haakt met dit artikel in op beweringen over ‘vermeend onveilig werken’. ‘Vermeend’ omdat dit niet altijd per se het geval is. Ruud beweert dit niet zomaar: hij noemt overtuigende argumenten voor zijn standpunt.
2017-4KeePass (review): Er zijn een groot aantal (gratis) wachtwoordkluizen, maar welke functioneert niet alleen betrouwbaar, maar is ook nog eens simpel te gebruiken? Deze Review, door Aad Munsterman, zal het u bij het maken van een keuze in ieder geval een stuk gemakkelijker maken.
2016-6Je hebt wél iets te verbergen!: Een boek over onze privacy. Het boek, dat enkele maanden geleden uitkwam, is het resultaat van een onderzoek dat begon in juli 2013. De auteurs onderzoeken ‘trackers’ op pc’s en smartphones. Trackers zijn veelal ‘cookies’ die op jouw pc of smartphone achtergelaten worden. (auteur: André Reinink)
2016-2Dacht je dat je ‘hack-proof’ was!: Door Ruud Uphoff. Soms denk je alle mogelijke veiligheidsmaatregelen te hebben genomen, maar ben je toch nog het haasje, omdat je nu net niet aan dat éne gaatje dacht. Hier een praktijkgeval, dat leert hoe een moment van onoplettendheid je anderhalf jaar later lelijk kan opbreken.

 

Categorieën