Welkom bij Platform Linux

Over het Platform Linux

Het Platform Linux bestaat uit enkele actieve leden van CompUsers die hun ervaringen met het besturingssysteem Linux uitwisselen, en bijdragen aan het uitdragen vanTux, de Linux mascotte die ervaringen naar andere leden. De doelstellingen van het platform zijn kort samengevat:

 • Linux onder de aandacht van de leden van CompUsers te brengen en het gebruik ervan te bevorderen (advocacy)
 • leden van CompUsers te helpen bij installatie en configuratie van Linux, met name naast een bestaande Windows installatie, en met problemen bij het gebruik ervan.

Om deze doelstellingen te verwezenlijken ontplooit het platform, in nauwe samenwerking met de HCC interessegroep HCC!linux, de volgende activiteiten:

 • Het geeft acte de présence op de CompUfairs. De medewerkers van het platform laten u daar kennis maken met Linux, geven informatie en beantwoorden vragen.
 • Het platform verzorgt lezingen, workshops etc., zowel op de CompUfairs als tijdens andere evenementen.
 • Medewerkers van het platform schrijven artikelen over Linux en er mee samenhangende zaken in de SoftwareBus, het officiële orgaan van CompUsers.
 • Het platform publiceert artikelen en andere actuele informatie over Linux op de website van het platform, www.compusers.nl/linux.

Het Linux platform van CompUsers richt zich vooral op de beginnende Linux gebruiker. Dat zal meestal een Windows gebruiker zijn, die nieuwsgierig is naar de wereld buiten Windows. Het platform besteedt dan ook de nodige aandacht aan de migratie van Windows naar Linux, de problemen die een nieuwe gebruiker daarbij kan ondervinden, maar ook de nieuwe mogelijkheden. Wat zijn voor u, als potentiële overstapper, belangrijke eigenschappen van Linux?

 • Er zijn vele distributies van Linux en werkomgevingen voor Linux. Voor elk wat wils!
 • Verscheidene van deze distributies - zoals Linux Mint - zijn voor beginners gemakkelijk in het gebruik. Linux is echt niet alleen voor nerds en geeks, zoals je wel eens hoort.
 • Dank zij het aanbod van Live-dvd's kan Linux zonder installatie worden uitgeprobeerd. Daarmee wordt meteen getest of alle hardware onder Linux werkt. Meestal is dat wel het geval.
 • Er is veel uitstekende vrije (open source) software beschikbaar op veilige door de distributie onderhouden weblocaties. Heel wat van deze software is er ook voor Windows, zodat u er in Windows al mee vertrouwd kunt raken. Belangrijke voorbeelden zijn het kantoorpakket van LibreOffice, de web browsers Firefox en Google Chrome en de beeldbewerkingsprogramma's The Gimp en Krita, maar er is veel meer.
 • Linux heeft uitstekende programma's voor het beheer van de software op het systeem. Software kan hiermee gemakkelijk worden geïnstalleerd, bijgewerkt en verwijderd.
 • Veel Windows programma's werken ook in Linux dank zij Wine, een compatibiliteitslaag voor Windows programma's. Er zijn grafische besturingsprogramma's voor Wine, ook commercieel.

Meer interessante informatie over Linux vindt u in de presentatie "Over Linux" die Hans Lunsing gaf tijdens de kaderdag op 16 maart 2019.

Het platform propageert het gebruik van open source software, ook onder Windows. Kijk maar eens bij Software in het hoofdmenu. Een interessant voordeel ervan is dat het gratis is, en vaak van uitmuntende kwaliteit.

De platform leden communiceren met elkaar via e-mail.

Als u, als CompUsers lid, belangstelling hebt om aan het Linux platform deel te nemen kunt u zich via dit formulier aanmelden. Deelname is gratis, maar er wordt wel van u verwacht dat u zich actief inzet.

Als lid van CompUsers kunt u, mits u bent ingelogd, commentaar geven op de artikelen van het Linux platform. Klik daartoe op "Reactie toevoegen" onderaan de pagina.


Linux Mint

Linux MintVeel computers blijken de upgrade naar Windows 11 niet te kunnen maken. Daarom hebben HCC en ook HCC!compUsers besloten om Linux Mint, een populaire en gebruikersvriendelijke Linux distributie, als alternatief voor Windows te promoten. Tijdens HCC!kennisdagen en CompUfairs zal er dan ook extra aandacht aan worden geschonken. Lees hier een introductie in Linux Mint.   
 

Categorieën