Welkom bij Platform Linux

Over het Platform Linux

Het Platform Linux bestaat uit enkele actieve leden van CompUsers die hun ervaringen met het besturingssysteem Linux uitwisselen, en bijdragen aan het uitdragen vanTux, de Linux mascotte die ervaringen naar andere leden. De doelstellingen van het platform zijn kort samengevat:

  • Linux onder de aandacht van de leden van CompUsers te brengen en het gebruik ervan te bevorderen (advocacy)
  • leden van CompUsers te helpen bij installatie en configuratie van Linux, met name naast een bestaande Windows installatie, en met problemen bij het gebruik ervan.

Om deze doelstellingen te verwezenlijken ontplooit het platform de volgende activiteiten:

  • Het geeft acte de présence op de CompUfairs. De medewerkers van het platform laten u daar kennis maken met Linux, geven informatie en beantwoorden vragen.
  • Het platform verzorgt lezingen, workshops etc., zowel op de CompUfairs als tijdens andere evenementen.
  • Medewerkers van het platform schrijven artikelen over Linux en er mee samenhangende zaken in de SoftwareBus, het officiële orgaan van CompUsers.
  • Het platform publiceert artikelen en andere actuele informatie over Linux op de website van het platform, www.compusers.nl/linux.

Het Linux platform van CompUsers richt zich vooral op de beginnende Linux gebruiker. Dat zal meestal een Windows gebruiker zijn, die nieuwsgierig is naar de wereld buiten Windows. Het platform besteedt dan ook de nodige aandacht aan de migratie van Windows naar Linux, de problemen die een nieuwe gebruiker daarbij kan ondervinden, maar ook de nieuwe mogelijkheden. Wat zijn voor u, als potentiële overstapper, belangrijke eigenschappen van Linux?

  • Er zijn vele distributies van Linux en werkomgevingen voor Linux. Voor elk wat wils!
  • Verscheidene van deze distributies - zoals Linux Mint - zijn voor beginners gemakkelijk in het gebruik. Linux is echt niet alleen voor nerds en geeks, zoals je wel eens hoort.
  • Dank zij het aanbod van Live-dvd's kan Linux zonder installatie worden uitgeprobeerd. Daarmee wordt meteen getest of alle hardware onder Linux werkt. Meestal is dat wel het geval.
  • Er is veel uitstekende vrije (open source) software beschikbaar op veilige door de distributie onderhouden weblocaties. Heel wat van deze software is er ook voor Windows, zodat u er in Windows al mee vertrouwd kunt raken. Belangrijke voorbeelden zijn het kantoorpakket van LibreOffice, de web browsers Firefox en Google Chrome en de beeldbewerkingsprogramma's The Gimp en Krita, maar er is veel meer.
  • Linux heeft uitstekende programma's voor het beheer van de software op het systeem. Software kan hiermee gemakkelijk worden geïnstalleerd, bijgewerkt en verwijderd.
  • Veel Windows programma's werken ook in Linux dank zij Wine, een compatibiliteitslaag voor Windows programma's. Er zijn grafische besturingsprogramma's voor Wine, ook commercieel.

Meer interessante informatie over Linux vindt u in de presentatie "Over Linux" die Hans Lunsing gaf tijdens de kaderdag op 16 maart 2019.

Het platform propageert het gebruik van open source software, ook onder Windows. Kijk maar eens bij Software in het hoofdmenu. Een interessant voordeel ervan is dat het gratis is, en vaak van uitmuntende kwaliteit.

De platform leden communiceren met elkaar via e-mail.

Als u, als CompUsers lid, belangstelling hebt om aan het Linux platform deel te nemen kunt u zich via dit formulier aanmelden. Deelname is gratis, maar er wordt wel van u verwacht dat u zich actief inzet.

Als lid van CompUsers kunt u, mits u bent ingelogd, commentaar geven op de artikelen van het Linux platform. Klik daartoe op "Reactie toevoegen" onderaan de pagina.


Linux Mint

Linux MintVeel computers blijken de upgrade naar Windows 11 niet te kunnen maken. Daarom hebben HCC en ook HCC!compUsers besloten om Linux Mint, een populaire en gebruikersvriendelijke Linux distributie, als alternatief voor Windows te promoten. Tijdens HCC!kennisdagen en CompUfairs zal er dan ook extra aandacht aan worden geschonken. Lees hier een introductie in Linux Mint.   
 

Categorieën

Reacties

Ik neem programma's op en wil de deze naar mijn (windows) computer kopieren. Dat lukt niet ondanks de inlog gegevens. Kennelijk is dat software matig dichtgezet. Ik zie wel dat het bestandsformaat van de mediabox ext3 is. Dat is een linux formaat. Zou er een manier zijn om via linux op een usb stick deze data toch te kunnen kopieren. Ik heb knoppix op usd geprobeerd of op cdrom maar dat start beiden niet lekker op (een streepje in de linker bovenhoek en verder geen acties).

Kan iemand mij helpen met een goede tip?

Mvg

Ger

Als antwoord op door gerger

 

Dat het bestandssysteem van de Mediabox ext3 is maakt niet uit. Als je er vanuit Windows niet in kunt komen kun je er vanuit Linux ook niet in komen. Uit https://community.ziggo.nl/mediaboxen-modules-95/kan-ik-mijn-opnames-ov…
blijkt dat het niet mogelijk is. Er staat: "Nee, je kunt géén opnames overzetten van de Mediabox XL naar een andere harde schijf.".  Helaas dus....

Vriendelijke groet,
Hans Lunsing

 

Als antwoord op door gerger

De opmerkingen van Hans zijn helaas helemaal waar.

Ik gebruik al vele jaren een Humax 5050c box voor opnames die ik wil bewaren. (wel een ziggo smartcard nodig). Er zijn ook nieuwere modellen, die gebruik kunnen maken van een externe usb schijf.

Deze box heeft een ftp server en kan je eenvoudig de bestanden kopieéren naar je linux of windows pc met behulp van Filezilla

De stroom vretende Mediabox XL is niet meer van deze tijd.

Succes

Hallo,

Omdat mijn Asus All-in-one te oud is voor Win11 heb ik hem van Linux Mint voorzien. Installatie verliep uitstekend maar de touchscreen en draadloze toetsenbord werken niet meer. Toetsenbordje aan draad (moest toch al tijdens installatie) werkt prima maar weet iemand of en zoja hoe ik het touchscreen weer aan de praat krijg?

Hoor graag van jullie.

Groet, Jos

Als antwoord op door webadmincu

Dag Hans,

Dank voor je reactie en 2 linkjes. Heb ze bekeken Bij de eerste wordt stellig gemeld dat het bij LM aan boord is maar (nog) niet vloeiend werkt. Tja, en dan ben ik ook nog met een PC uit 2009 bezig......;-) In de 2e link worden een hele rits drivers genoemd die ik allemaal geprobeerd hebt maar het scherm niet tot leven wekken.........

Heb de vraag ook op Forum van Linux Mint NL gezet. De Moderator heeft me in Terminal van allerlei listings laten maken (Pff, voor een beginner al spannend ;-) maar nog niet tot iets geleid.

Zal me benieuwen of het nog gaat lukken maar nu werkt het met muis en toetsenbord ook.

Groet, Jos