CompUfair op 2 november 2024

Datum

-

H.F. Witte centrum de BiltOp 2 november 2024 organiseren we weer een CompUfair op de vertrouwde plek:

H.F. Witte Centrum 
Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt

Meer over de route naar het H.F. Witte Centrum vindt u onder de link `Route De Bilt'.

Wij bieden je het volgende programma met verscheidene interessante presentaties. Een toelichting op elk van de presentaties volgt daarna.

TijdStatenkamer
10:15DomoticaGjalt ZwaagstraInstallatie Proxmox
11:15DomoticaGjalt ZwaagstraInstallatie Windows 11 op Proxmox
Homeassistant
    
13:15DomoticaNico OosterwijkHoe installeer ik Homeassistant op Proxmox?
14:15   
TijdOver de Veghtzaal
10:15Windows 11Martin BekelaarHardware eisen voor Windows 11
11:15WindowsGer StokWindows 11 24H2: wat is er veranderd / nieuw?
12:00ALVInterim bestuurKlik hier voor de agenda en een toelichting
13:15AppleErnst RoelofsiPhone besturingssysteem iOS 18
14:15   
TijdJachtkamer
10:15MuziekLeon BraamVerspreiden van eigen muziek op social media
11:15DigiFotoWessel SijlFotoSketcher
    
13:15ProgrammerenMarco KurversHet bouwen van 3D modellen met Probuilder
14:15ProgrammerenTheo van HaandelHedy, een programmeertaal voor beginners
TijdOostbroekzaal
10:15 12:00LinuxLinux-teamWorkshop installatie Linux Mint. Je kunt je hier aanmelden voor deelname.
    
13:15LinuxPeter de BruinGebruik en beheer van Linux
14:15LinuxRené PlugWie is er bang voor de command-line in Linux?

Statenkamer 

10:15 uur Gjalt Zwaagstra: Proxmox en Windows in combinatie met Homeassistant.
Leo was altijd al een tech-enthousiasteling, maar zijn nieuwsgierigheid nam nieuwe hoogten aan toen hij hoorde over Proxmox, een krachtig virtualisatieplatform. Hij had net zijn systeem bijgewerkt naar Windows 11 24H2, en hoewel hij tevreden was, kon hij het niet laten om te experimenteren.

Op een zaterdagochtend, gewapend met zijn laptop en een sterke kop koffie, besloot Leo zich volledig te verdiepen in de wereld van Proxmox. Hij ontdekte hoe hij meerdere virtuele machines kon draaien op één fysiek systeem. Het idee om Windows 11 24H2 naadloos te laten draaien binnen deze omgeving intrigeerde hem.

Na een paar uur van configureren en experimenteren, slaagde Leo erin om een virtuele machine aan te maken en Windows 11 24H2 te installeren. Tot zijn verbazing liep alles soepel. Hij voelde een enorme voldoening toen hij besefte hoeveel mogelijkheden dit voor hem opende: testomgevingen, sandboxing, en vooral het maximaliseren van zijn hardware.

Met een brede glimlach op zijn gezicht begon Leo te dromen over de volgende stap. Misschien Linux uitproberen? Of zelfs een NAS opzetten? De mogelijkheden waren eindeloos, en hij was klaar om ze allemaal te verkennen.
Kom naar deze presentatie van Gjalt en wordt net zo slim als Leo.

11:15 uur Gjalt Zwaagstra: Proxmox en Windows in combinatie met Homeassistant.
Tot slot ontdekte Leo CasaOS, een gebruikersvriendelijk besturingssysteem voor het beheren van zijn thuisserver. CasaOS bood een intuïtieve interface waarmee hij eenvoudig bestanden kon beheren, back-ups kon maken en andere servergerelateerde taken kon uitvoeren. Door CasaOS in een aparte container op Proxmox te draaien, had Leo een krachtige en flexibele oplossing voor al zijn serverbehoeften.

Met Proxmox, Windows, Home Assistant en CasaOS had Leo nu een geavanceerd en efficiënt thuisnetwerk. Hij kon eenvoudig schakelen tussen zijn Windows-applicaties, zijn slimme apparaten beheren en zijn server onderhouden, allemaal vanaf één centrale locatie. Leo was trots op zijn opstelling en genoot van de voordelen van een slim en verbonden huis.

Natuurlijk wil jij dat ook, toch?
Kom dan deze presentatie ook zien.

13:15 uur Nico Oosterwijk: Hoe installeer ik Homeassistant op Proxmox
Het installeren van Home Assistant op Proxmox is een geweldige manier om je smart home setup te beheren. De presentatie geeft je een stapsgewijze handleiding om je op weg te helpen:

  1. Voorbereiding
  2. Installatie van Proxmox VE
  3. Creëer een VM voor Home Assistant
  4. Importeer de Home Assistant image
  5. Start de VM en configureer Home Assistant
  6. Optionele configuraties

14:15 uur Vrij 

Over de Veghtzaal

10:15 uur Martin Bekelaar: Hardware eisen voor Windows 11
De officiële eisen van Microsoft voor Windows 11: de computer moet ten minste een dualcore-processor hebben met een kloksnelheid van 1 GHz en 4 GB RAM, en een interne gegevensdrager met minimaal 64 GB vrije ruimte. De eis dat de cpu 'compatibel' moet zijn veroorzaakte de meeste opwinding.

11:15 uur Ger Stok: Windows 11 24H2, wat is er veranderd / nieuw
Wat er al bekend is over Windows 11 24H2, wijst erop dat de functie-update gefocust is op AI en Copilot. Er zijn echter ook updates op komst voor een langere batterijduur, met de Energy Saver-optie, en betere bestandscompressie voor 7-zip en tar.

12:00 uur ALV: Klik hier voor de agenda en een toelichting.

13:15 uur Ernst Roelofs: Het nieuwe iPhone besturingssysteem iOS 18
iOS 18 biedt je nieuwe manieren om de iPhone-ervaring aan te passen, speciale momenten te herbeleven en verbonden te blijven. Pas je iPhone nog verder aan door je beginscherm, toegangsscherm en bedieningspaneel op nieuwe manieren te rangschikken

14:15 uur Vrij

Jaghtkamer

10:15 uur Leon Braam: Verspreiden van eigen muziek op Social Media: de tools, de mogelijkheden en de valkuilen.
Social media nemen in het hedendaagse leven een steeds belangrijkere plaats in.
Ook het produceren en publiceren van muziek in de diverse social media platforms wordt steeds aantrekkelijker en eenvoudiger.
Leon legt uit hoe je op basis van gratis audio software muziek kunt maken. Tegenwoordig is het niet nodig om een goede muzikant te zijn of zelf kennis te hebben van notenschrift om toch pakkende muziek te maken. Hij vertelt ook hoe makkelijk het is om de eigen muziek op bijvoorbeeld Spotify te zetten. Natuurlijk gaat hij ook in op de verschillende zaken waarmee rekening gehouden moet worden zoals kosten, muziekrechten, het verdienmodel, etc.
Wil je jouw met de smartphone zelfgemaakte liedjes laten horen op social media of overweeg je je eigenmuziek commercieel ter beschikking te stellen, dan mag je deze presentatie niet missen!

11:15 uur Wessel Sijl : Een lezing over het foto Programma “FotoSketcher”.
Wordt een Van Gogh of Rembrandt met je fotocamera of smartphone!
Met dit programma kunnen foto's eenvoudig worden omgezet in een waar kunstwerk. Dat beperkt zich niet tot de stijl van schilderwerk; ook omzettingen naar potloodschetsen, aquarel, olieverfschilderijen, pen- en inkttekeningen, abstracte kunst en cartoons zijn mogelijk. Het programma is heel toegankelijk, en biedt tal van mogelijkheden voor beginners en gevorderden. FotoSketcher is gratis, en beschikbaar voor Windows, en er is ook een experimentele versie voor MacOS verkrijgbaar. Met Wine werkt het ook in Linux. 
Het programma mag ook worden ingezet voor commercieel gebruik (als bijvoorbeeld geconverteerde afbeeldingen voor de verkoop zijn bedoeld). Downloaden en installeren is eenvoudig en in een handomdraai gedaan. Tenslotte is het programma vertaald naar het Nederlands. Het eindresultaat ziet er kwalitatief bijzonder fraai uit; als echt teken- of schilderwerk. Niet voor niets heeft FotoSketcher goede recensies gekregen. De website van de uitgever toont pagina's met tal van fraaie voorbeelden van omzettingen, maar ook Wessel Sijl laat in zijn lezing diverse voorbeelden zien waarmee zijn eigen foto's zijn omgezet naar uiteenlopende soorten kunstwerken. Uiteraard met uitleg hoe het eindresultaat tot stand is gekomen. Wil je een persoonlijke "Claude Monet" of "Edward Hopper" worden, kom dan deze lezing bijwonen.

13:15 uur Marco Kurvers: Een presentatie over het bouwen van 3D modellen met Probuilder.
De presentatie gaat voornamelijk over het modelontwerp. Veel game engines missen het onderdeel om modellen te kunnen maken zonder gebruik van de standaard meshes als cubes, spheres en capsules. Een bekend maar moeilijk programma om eigen modellen te kunnen maken is Blender.
Unity heeft een package om zelf meshes te kunnen maken. Blender is dan niet nodig. Het is een tool die als Unity onderdeel in het project werkt. De tool heet Probuilder. Er wordt uitgelegd hoe dit werkt, hoe je materialen gebruikt en die fijn kunt schalen met de UV editor, en hoe je onderdelen op de scene kunt snappen.
Het gebruik van Probuilder is niet moeilijk en je kunt heel snel een model in elkaar zetten, van kleine leuke modellen tot grote levels als steden. Probuilder is daarom niet alleen geschikt voor games, maar ook handig voor bouwprojecten. Probuilder heeft ook een mogelijkheid om modellen te kunnen exporteren naar andere formaten.

14:15 uur Theo van Haandel: Presentatie over Hedy, een programmeertaal voor echte beginners.
Hedy is eenvoudig want het is bedoeld voor leerlingen vanaf 10 jaar en hun docenten. Hedy is een graduele programmeertaal, je leert de concepten één voor één. Hedy is gebaseerd op Python en bestaat uit 18 levels. Bij het laatste level heb je het einde van Hedy bereikt en kun je echte Python code gebruiken.

Oostbroeckzaal

10:15 – 12:00 uur Linux-team: Workshop installatie Linux Mint. 
Als je met de workshop mee wilt doen moet je je van tevoren aanmelden. Dat kan via het aanmeldformulier op deze website. Let wel dat het aantal plaatsen beperkt is tot 20.

13:15 uur Peter de bruin: Gebruik en beheer van Linux.
Heb je Linux geïnstalleerd en kun je er al enigszins mee overweg, dan wordt het tijd wat dieper te duiken in het beheer van het systeem.

14:15 uur René Plug: Wie is er bang voor de command-line in Linux?
De command-line in Linux is voor velen een onbekend (en gevaarlijk) terrein. Met deze presentatie brengen we wat licht in de duisternis.

 

 

Categorieën