CUmail.nl: de mailserver voor leden CompUsers en abonnees SoftwareBus

CompUsers (of eigenlijk: de voormalige DOSgg) was een internet-provider van het eerste uur, compleet met goedkope 'inbel-accounts' om te kunnen internetten. Toen HCCnet in de lucht kwam met gratis inbel-accounts, zijn de DOSgg-gebruikers naar HCCnet overgeheveld. Maar de mailserver en de e-mailadressen zijn altijd operationeel gebleven. We hebben zelfs extra mogelijkheden geboden d.m.v. subdomein-accounts met onder andere meerdere e-mailadressen. Er wordt veel gebruik van gemaakt, en dat was voor ons een reden om deze service te blijven bieden, zij het sinds april 2012 in een nieuwe vorm: cumail.nl.

De oude e-mailadressen in de domeinen dosgg.nl en/of doge.nl werken voor bestaande gebruikers ook nog, naast hun nieuwe adressen in het domein cumail.nl. Per 1 mei 2019 zal daar na ruim zeven jaar een eind aan komen.

CUmail.nl (CU staat voor CompUsers, zoals u zult begrijpen) is de mailserver van CompUsers. Hier kunnen de leden van CompUsers en de abonnees van het CompUsers-periodiek SoftwareBus gebruik van maken.

De fysieke mailserver is een zogenaamde 'virtual dedicated' server, gehost door Server4you. 'Virtual dedicated' wil zeggen dat CPU en RAM geheugen uitsluitend ons ten dienste staan ('dedicated'), terwijl de rest van het systeem, i.h.b. de harde schijf, via virtualisatie met meerdere gebruikers wordt gedeeld ('virtual'). Dat houdt de kosten laag. De server heeft 2 AMD CPU kernen, 8 GB hoofdgeheugen en 500 GB schijfruimte. De server staat in het 'DataDock' datacentrum in Straatsburg. Naar verluidt is dit het groenste servercentrum van Europa.

Het besturingssysteem van de server is CentOS versie 7. Dat is een gratis Linuxdistributie voor servers die gebaseerd is op de commerciële Linuxdistributie Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Het beheer van de mailserver wordt voor een belangrijk deel uitgevoerd met de Plesk websoftware voor serverbeheer.

 

Categorieën