Artikelen in de SoftwareBus over Android

Op deze pagina vindt u artikelen over Android die in de SoftwareBus zijn verschenen. Ze zijn te downloaden in PDF formaat.

Notabene:

  • Overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie van de SoftwareBus!
  • Artikelen van minder dan een jaar oud (nu vanaf 2023-4) zijn alleen voor leden van CompUsers en abonnees van de SoftwareBus beschikbaar.
  • Artikelen van minder dan een half jaar oud (nu vanaf 2024-1) zijn alleen beschikbaar voor abonnees van de SoftwareBus.

Om indien nodig als lid en/of abonnee te worden herkend zal u eerst worden gevraagd in te loggen.

2023-1iPhone, iPad of Android?: Een bijdrage, aangeleverd door Bert van Dijk, vrijwilliger HCC!apple, waarin het gaat over de vraag ‘Wat is beter? Apple of Android?’ En dan gaat het uiteraard over smartphones. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen, voornamelijk op het gebied van veiligheid en de vrijheid die je hebt bij wat je kunt instellen.
2023-1Foto’s beheren, hoe dan? (2): Vervolg op de eerste bijdrage van Brigitte van Berkel, zie SwB 2022-6. In dit artikel legt zij uit hoe je kunt labelen op een Android-telefoon en op de computer met het gratis programma Darktable.
2022-2NetGuardNetGuard: Review door Ton Valkenburgh: een firewall die geen speciale rechten vereist. Biedt controle over je eigen Android-smartphone of -tablet en je databundel. Functioneert ook als lokale proxy-server.
2021-6Android 12Android 12: Bron: androidplanet.nl; tweakers.net; hcc!android. Sinds de aankondiging van Android 12 heeft het even geduurd voordat deze versie officieel werd uitgebracht. Google maakte Android 12 onlangs officieel beschikbaar, maar de uitrol kwam traag op gang.
2021-3Veiliger internetVeilig(er) internet: Alweer zo’n onderwerp waar we niet genoeg over kunnen horen en lezen. Criminelen worden steeds gehaaider; veel argeloze mensen trappen in hun valstrikken en worden genadeloos opgelicht. Wees op uw hoede en luister naar de veiligheidsexperts!
2020-5Android 11Android 11: Begin september kwam Google met de definitieve versie van Android 11. De update is beschikbaar voor Pixel-telefoons en verschijnt de komende maanden ook voor smartphones van andere merken. Wanneer precies is onduidelijk, maar verwacht wordt dat bedrijven snel hun plannen bekendmaken. (Bron: Androidplanet.nl)
2020-3Omas telefoonAndroid smartphone: minimaal: Rein de Jong heeft zich verdiept in de vraag waar je op moet letten als je eisen voor het gebruik van een mobiele telefoon op een laag pitje staan en je alleen de elementaire functies wilt benutten. Zelf vindt hij het ‘een minimaal verhaal’, maar voor velen kan het een eye-opener zijn, zeker in financieel opzicht!
2019-6Android backupWat Android automatisch back-upt: Rein de Jong heeft het allemaal uitgezocht en opgeschreven. Zijn vraag aan de lezer: ‘En jij? Wat back-up jij? Ee verstandige vraag, waarop Rein ook  het antwoord geeft: zorg dat je instellingen goed staan. Hoe je dat doet? Dat vind je ook hier.
2019-6AppsReview NoRoot Firewall: Reviewer: Ton Valkenburgh. NoRoot Firewall is een firewall die geen speciale rechten vereist. Het programma biedt functies om toegang van apps tot internet en mobiele verbinding te filteren. Op deze manier kan het niet alleen ongewenst transport van gegevens naar buiten verijdelen, maar ook het opvragen van advertenties tegenhouden. Kortom, meer controle over je eigen Android-smartphone of tablet en je databundel.
2019-4Android verbinden met je netwerk: Vanaf je telefoon of tablet kun je prima bestanden uitwisselen met je Windows-netwerk. Dat kan via wifi en vaak, als je router dat ondersteunt, via VPN. Maar welke software kun je daarvoor gebruiken? Gratis? Betaald? Ruud Uphoff legt het uit.
2019-4/e/ureka!: Een mobiele telefoon, mét Android maar zónder Google. Uitdaging, ratrace of utopie? André Reinink doet uitgebreid en heel duidelijk uit de doeken waarom en hoe hij de overstap heeft gemaakt. Als aanmoediging schrijft hij: ‘Met deze aanwijzingen moet een enigszins handige man of vrouw het besturingssysteem kunnen aanpassen.’
2019-1Tips en trucs voor Android: Handige weetjes voor eigenaren van mobieltjes met Android als besturingssysteem; ontleend aan de website van SeniorenAcademie, onderdeel van HCC.
2018-6Android Pie: Google heeft zojuist Android 9.0 (Pie) gelanceerd. Hier lees je alles wat je moet weten over deze nieuwe Android-versie, de nieuwe functies en wanneer jouw toestel de update ontvangt. Bron: androidplanet.nl.
2018-6TouchOSC: Een andere manier om een Digitaal AudioWerkstation te bedienen. Zodra je een DAW wilt bedienen met een DAW-controller kom je terecht bij dure hardware. Er zijn echter ook oplossingen met een smartphone of een tablet. Ton Valkenburgh beschrijft de Android- en iOS-App TouchOSC.
2018-5Android veilig?: Advies van Rein de Jong: Maak Android zo veilig mogelijk! Veel gebruikers ‘leven’ op hun smartphone, met daarop al hun financiële informatie, afspraken, e-mail, familiekiekjes en nog veel meer. Juist daarom is het zo belangrijk dat deze data niet in verkeerde handen valt.
2018-5TouchDaw: Een andere manier om een Digitaal AudioWerkstation te bedienen. Ton Valkenburgh legt uit hoe je een DAW kunt bedienen met een smartphone of een tablet in plaats van een dure DAW-controller: de Android-app TouchDaw.

 

Categorieën