Wat is er nieuw in Android 10

Besturingssysteem
Google brengt jaarlijks een nieuwe versie van het besturingssysteem Android uit. Allerlei merken smartphones en tablets gebruiken dit systeem. De nieuwste versie, Android 10, is sinds september 2019 beschikbaar.

Donkere modus
Een in het oog springende aanpassing is de Donkere modus. Hiermee krijgt de smartphone of tablet een compleet ander uiterlijk. Alle standaardapps worden namelijk zwart in plaats van wit. Het apparaat straalt dan minder licht uit. Dat is vooral fijn in de avond.

Navigatieknoppen zijn weg
In Android 10 zijn de drie vertrouwde knoppen onderaan het scherm helemaal weg. Met die knoppen konden mensen recente apps en het startscherm openen en terugkeren naar een vorige pagina. In Android 10 doe je dit met veegbewegingen over het scherm.

Lijst met recente, actieve apps openen: veeg van onderen naar halverwege het scherm.
Startscherm openen: veeg van onderen naar boven over het scherm.
Terugkeren naar de vorige pagina: veeg naar links of rechts.
Gebruikers die niet aan de gebaren kunnen wennen, kunnen de knoppen weer activeren via de instellingen van het apparaat.

Focus modus
Digitale apparaten leiden af. Bijvoorbeeld door alle binnenkomende berichten, of omdat u toch graag nog even op Facebook kijkt. Daarom introduceert Google 'Focus mode'. Hiermee dempt u meldingen van bepaalde apps. En opent u de app in de tussentijd zelf, dan staat er dat de app even gepauzeerd is.

Multitasken
De functie 'Bubbles' maakt multitasken op een Android-apparaat makkelijker. Al bestaat er ook een kans dat het juist chaos veroorzaakt. Het werkt een beetje hetzelfde als de chatheads van Facebook Messenger. Rondjes of bubbels van een app blijven altijd zichtbaar op het scherm, zodat u snel iets in die app kunt doen. Stel zelf in of u deze functie wil gebruiken.

Andere vernieuwingen
Een aantal bestaande mogelijkheden zijn ook vernieuwd. Zo is de app Bestanden onder handen genomen en heeft het deelmenu een metamorfose gekregen. Dit menu gebruikt u om bijvoorbeeld een foto of link met iemand te delen. Daarnaast maakt Android 10 het mogelijk om het notificatiecentrum, waarin meldingen staan, aan te passen.

Wanneer krijg ik Android 10?
De nieuwste versie van Android is niet gelijk voor elke smartphone of tablet beschikbaar. Android staat op apparaten van verschillende fabrikanten, zoals Samsung en HTC. Deze fabrikanten moeten Android altijd eerst ombouwen naar hun eigen versie. Daardoor werkt Android vaak op apparaten van verschillende merken net even anders. Na de lancering door Google hangt het van de fabrikanten af wanneer gebruikers ook daadwerkelijk een update van het besturingssysteem kunnen verwachten. Het kan soms wel enkele maanden duren voor een nieuwe versie ook daadwerkelijk beschikbaar is.

Welke modellen krijgen Android 10?
Fabrikanten bepalen zelf welke smartphones en tablets Android 10 krijgen. Over het algemeen krijgt een apparaat twee keer een nieuwe versie van een besturingssysteem. Dus apparaten die bij aanschaf Android 8 of 9 hadden, krijgen hoogstwaarschijnlijk ook Android 10 aangeboden. Voor smartphones en tablets die bij aanschaf een lagere versie hadden, is het twijfelachtig.

Software updaten
Modellen die in aanmerking komen voor Android 10, krijgen de upgrade gratis aangeboden. Dit kan dus wel nog enkele weken of maanden duren. Maar zodra Android 10 beschikbaar is, geeft het toestel automatisch het signaal tot bijwerken.

U kunt ook zelf kijken of er updates zijn. Dat werkt als volgt bij Android 8 of 9:

Veeg van onderen naar boven over het scherm om het overzicht met alle apps te openen.
Tik op de app Instellingen.
Tik op Software-update.
Tik op Downloaden en installeren of Updates handmatig downloaden.
Het apparaat geeft aan of de software up-to-date is of dat er een update beschikbaar is.

Dit artikel is overgenomen uit Android planet.

Voor het laatste nieuws van Android ga je naar de website van Androidworld.nl  

 

Categorie├źn