Inhoud SoftwareBus 2013-5

Enkele van deze artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Veel aandacht voor de diverse onderdelen van de op 21 september in De Bilt gehouden MegaCompUfair, zoals koopjes, lezingen, workshops en diverse HCC-groeperingen.
Van de redactie: Een overzicht van de inhoud, met onder meer aandacht voor het feitelijk aantreden van Clemens Schellens als voorzitter, die op de ALV al was gekozen, maar, in overleg met Henk van Andel, later in het jaar in functie zou treden.
Mijn laatste ‛Van de voorzitter’: De laatste column van Henk van Andel als voorzitter van onze vereniging. Hij beschrijft in het kort zijn ‛loopbaan’, die in 1977 begon bij de CP/M-gg en via DOS-gg bij CompUsers eindigde in 2014, dus na zo’n 35 jaar weliswaar als bestuurder stopt, maar nog wel doorgaat als vrijwilliger. We zullen dus nog wel van hem horen.
  De overheid online: Over het gebruik van DigiD bij het gebruikmaken van overheidsdiensten, zoals belastingdienst, gemeentelijke basisadministratie, politie, e.d.
Wie is Clemens Schellens?: Interview met Clemens Schellens, die onlangs als opvolger van Henk van Andel in functie is getreden als voorzitter van CompUsers. Het is niet Clemens’ eerste bestuursfunctie bij een vereniging, want voorheen heeft hij zich ook bij de HCC al als zodanig nuttig gemaakt. Wat mogen we verwachten? In ieder geval een andere stijl van leidinggeven.
Wat is mijn wachtwoord ook alweer?: Bij steeds meer sites moet een wachtwoord opgegeven worden, maar hoe zorg je ervoor dat je die wachtwoorden niet vergeet? Over wachtwoorden en de (on)veiligheid daarvan gaat dit artikel.
MegaCompUfair: Terugblik op ‛de grootste happening’ van het jaar: de gebruikersdag op 21 september; met onder meer details van enkele veranderingen in de organisatie, zoals het afscheid van Christ van Hezik als voorzitter van de Activiteitencommissie en zijn opvolging door Leen van Goeverden. Darnaast een opsomming van bijzonderheden, onder meer over de organisatie van de dag en alles wat daarmee samenhing.
Terugblik op de Kaderdag: Verslag van de Kaderdag, de jaarlijkse bijeenkomst van uitgenodigde vrijwilligers en kaderleden van CompUsers. Een dag die in het teken staat van elkaar ontmoeten en het uitwisselen van gedachten en ideeën over het functioneren van de vereniging en over hoe het in de toekomst nog beter zou kunnen.
DVD’s afspelen op je mobiele apparaat: de Samsung Optical Smart Hub SE-208BW. Tablets, ultrabooks, laptops en smartphones kenmerken zich door hun compactheid. Voor wie geen zin heeft om óf via het internet te streamen óf eerst DVD’s illegaal te rippen en vervolgens naar zijn of haar mobiele apparaat te sturen, is er Samsungs Optical Smart Hub.
Schijf indelen met Diskpart: DiskPart is een vaak vergeten tool, die vooral bij het inrichten van systemen goede diensten kan bewijzen. Rein de Jong vertelt er alles over.
  Bomvrije en NSA-veilige backups: Een bezoek aan het bedrijf BackupNed. Veiligheid wordt bij BackupNed met hoofdletters geschreven en pottenkijkers worden niet toegelaten. Onder voorwaarden mocht de auteur kennis nemen van de gang van zaken.
Massaal over naar Windows 8.1?: Als u dit leest is de introductie en uitrol van Windows 8.1 een feit. We laten hier de meest in het oog springende aanpassingen voor u aan de orde komen: de startknop terug, indeling bureaublad, gemakkelijker indelen startscherm, meerdere apps op een full HD-scherm, e.a.
De perfecte kleurenprint met GIMP: In een voorgaande editie van de SoftwareBus is beschreven hoe met behulp van color management een fine art kleurenfoto kan worden geprint op basis van een printopdracht vanuit het fotoprogramma Photoshop (Elements). Minder bekend is dat het afdrukken van een fine art print óók kan vanuit het fotoprogramma GIMP. Lees verder hoe dat in zijn werk gaat.
GigaHits 2013-5: Ondanks de korte beschikbare tijd na het vorige nummer heeft het GigaHits‐team weer een nieuwe, volle disc van 8,5 gigabytes en met 400 nieuwe programma’s gereed voor de SoftwareBus. Voornamelijk programma’s die je gratis mag gebruiken. Waarvan veel OpenSource-programma’s.
Meer, meer, meer: ‘More, more, more', is de openingszin van een liedje dat mij door het hoofd schoot toen ik dit stukje schreef; alleen gaat het hier niet om liefde ;>)), dus wellicht is ‘Wake me up’ een passender liedje. Minder privacy, meer graaien in (privé)data door de NSA en consorten en toch geen veiliger leven; integendeel, zoals nu steeds meer blijkt.
Groot, kleiner, kleinst …: of, hoe maak je een digitale foto kleiner zonder kwaliteit te verliezen. De trend in nieuwe camera’s is, dat de foto’s die je daarmee maakt steeds meer pixels bevatten. Dit kan gemakkelijk oplopen tot 5000x4000 pixels of meer, wat voldoende oplossend vermogen biedt om die foto op circa drie bij twee meter af te drukken. De bestandsgrootte van zo’n foto is navenant groot en kan (in het JPEG-formaat) oplopen tot zo’n 10 MB.
Laatste nieuws: September was voor veel computerhobbyisten een opwindende maand. De in de regel wat jongere computergebruikers met een console (PlayStation 3 en/of Xbox 360, ook een computer) konden hun hart ophalen aan het nieuwe voetbalspel FIFA 14 en/of GTA V.
CompUsers tweet!: Volg ons op Twitter! Sinds kort is ook CompUsers actief op Twitter. In dit artikel wil ik op basis van deze eerste ervaringen iets vertellen over het plaatsen en zoeken van berichten op Twitter. Twitter is een heel open medium. In beginsel is alles wat je op Twitter plaatst voor iedereen zichtbaar. Het is daarmee vooral een medium om informatie met grote groepen te delen.
Veilig werken met UAC aan!: Handelingen op de computer uitvoeren en dan telkens door het systeem gevraagd worden om toestemming: veel mensen hebben er een hekel aan. Oplossing: verlaag het veiligheids-niveau in Gebruikersaccountbeheer en de meldingen blijven weg. Maar of dat nu zo verstandig is ..?
Windows 8 hernieuwen?: Bezit u ook een licentie voorWindows 8 Pro en staat op uw computer een lagere versie? Dan kunt u volkomen legaal upgraden naar de Pro-versie. Hoe u dat kunt doen, beschrijft Henk Geesink, presentator bij SeniorenAcademie, ook onderdeel van HCC.

 

Categorieën