Inhoud SoftwareBus 2016-4

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Te zien op de MegaComp­Ufair: onder meer Drones, Virtual Reality-brillen en 360 graden-camera's.
Voorwoord: In de vakantieperiode vinden velen het heerlijk om eens even niet elk uur op de smartphone te kijken of er nog een appje beantwoord moet worden of om het nieuws bij te houden. Inmiddels is de vakantieperiode zo goed als voorbij en gaan we ‘terug naar normaal’. Op 24 september is er de Bijzondere algemene ledenvergadering over het agendapunt ‘Beleggen’.
DigiFoto op de CompUfair MegaCompUfair 24 september 2016: Overzicht van de activiteiten van de deelnemende platforms van CompUsers en interessegroepen van HCC in het H.F.Witte Centrum ­ De Bilt.
Virtual Reality: Door Erhard Braas. Ondertitel: ‘De toekomst voor ogen’. Een overzicht van de huidige stand van zaken op het gebied van VR: producenten en hun maaksels, de voor- en nadelen ervan, prijzen, e.d.
De NIK-collection: Door Wessel Sijl. Fotobewerking van hoog niveau met een fantastische serie plug-ins voor adembenemende foto-effecten. De serie was ooit nogal prijzig, maar is door Google inmiddels vrijgegeven en gratis beschikbaar voor pc en Mac.
Taakbeheer gebruiken: Het nieuwe Taakbeheer van Windows 8 en Windows 10, door Rein de Jong. Taakbeheer heeft onder Windows 8 en 10 een nieuw uiterlijk gekregen.Het ziet er mooier uit, maar wat belangrijker is, het is makkelijker in het gebruik ondanks het feit dat er meer functies aan zijn toegevoegd.
Ruis: Een kwaal van de digitale fotografie. Door Isja Nederbragt. Ruis is met de huidige cameratechniek steeds minder een probleem. Voor de compactcamera en vooral voor de smart­phone gaat dit minder op. Ruis is niet altijd te voorkomen, maar wel te minimaliseren tijdens het fotograferen. Ruis kan later ook worden weggewerkt. Dit artikel beschrijft hoe je dat doet.
GigaHits 2016-4: Door Henk van Andel. Op deze disc staan zo’n vijftig apps, toepassingen dus, waarvan dertig voor Android.Ook zijn er apps voor op de pc. Daarnaast vele andere freewareprogramma’s, zoals voor digitale fotografie, bestandsbeheer, beveiliging en internet. Opnieuw een oproep om het team Previewers te komen versterken.
De baas over Secure Boot (1): Door Hans Lunsing. Secure Boot heeft ten doel bescherming te bieden tegen malware die zich in het bootproces heeft genesteld voordat het besturingssysteem wordt geladen,in het bijzonder rootkits en bootkits. Het doet dit door cryptografische verificatie van laders van besturingssystemen, drivers en andere software die vanuit de firmware, waarvan UEFI de interface vormt, wordt gestart. Hans legt uit hoe dit in zijn werk gaat en geeft aan hoe u Secure Boot volledig naar uw hand kunt zetten. Hoe dat precies gaat komt de volgende keer aan de orde.
Back-up naar Stack: Met Duplicati je bestanden veiligstellen, door Rein de Jong. Het is inmiddels mogelijk een tegen ransomware beveiligde timeline-back-up bij Stack op te slaan door middel van het programma Duplicati. Rein beschrijft exact welke stappen je hiervoor moet zetten als je de WebDAV-methode toepast. Dit artikel is een aanvulling op BackUpMyPC uit SoftwareBus 2016-3.
Eerlijk zullen we alles delen: Bestanden delen zonder mailen, door André Reinink. Een beschrijving van het delen van bestanden met behulp van het BitTorrent-protocol met Btsync van Resilio Inc. De software is er voor Windows, Android, FreeBSD, OSX, Linux, Amazon Kindle, iOS en iPhone. De auteur beschrijft diverse installatieprocedures en het in gebruik nemen van de app. Als alternatief is er Syncthing, een open source-app met zo goed als dezelfde mogelijkheden.

 

Categorieën