Inhoud SoftwareBus 2020-1

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat Voorplaat en Voorwoord: Een bijzondere voorplaat: de foto werd genomen door Rinus Alberti, ter illustratie van zijn artikel over stereofotografie in dit nummer. Rinus overleed begin januari, geheel onverwacht. Zie pag. 8-10
In het voorwoord kijkt Ton Valkenburgh vooruit op het komende jaar. Verontrustend is het uitblijven van kandidaten voor de functies secretaris en eindredacteur; ook wordt er een voorzitter gevraagd.
Activiteiten CUfair Activiteiten CompUfair 8 februari: De oproep aan onze platforms en HCC!interessegroepen om informatie over activiteiten op de CompUfair heeft welgeteld drie reacties opgeleverd, t.w. over Android, Videobewerken en Drone-vluchten: pag. 3-4.
Colofon Colofon: Hier (pag. 4) vindt u alles wat u zou willen weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, nabestellen van jaargangen, tarieven, en dergelijke.
Actioncams Actioncams: Een artikel van Erhard Braas (DigiVideo) met uitleg over het werken met actioncams en diverse verhelderende afbeeldingen; op de CompUfair kunt u er vragen over stellen; zie pag. 5-6.
Aansluiting muziekelektronica Aansluiten muziek-elektronica aan de buitenwereld: Rien Parhan maakt u wegwijs in de wereld van de synthesizers en aanverwante apparatuur. Termen als Modules, MIDI, MPE-standaard, Roli, e.d. worden uitgelegd: pag. 7-8.
Rinus Alberti In memoriam Rinus Alberti: Allen die hem kenden zijn geschokt door het trieste bericht over het plotselinge overlijden van Rinus Alberti. Als lid van het platform DigiFoto die hem regelmatig meemaakte, en daardoor heel goed kende, schreef Isja Nederbragt een ‘in memoriam’. Een heel herkenbaar verhaal voor degenen die Rinus kenden: pag. 9.
Stereofotografie Stereo – maar niet met muziek: Het laatste artikel van Rinus gaat over stereofotografie. Toch wel een heel apart onderwerp, maar Rinus weet heel goed uit te leggen wat belangrijk is en hoe je kunt controleren of je inderdaad 3D kunt waarnemen: pag. 9-10.
Wachtwoord etc. Wachtwoord, 2FA of biometrie?: Hackers zijn er dol op en computergebruikers haten het. Enig idee waar ik het over heb?  Wachtwoorden! Heeft het wachtwoord zijn beste tijd gehad? Zijn er alternatieven die veilig zijn en voldoen? André Reinink helpt ons uit de droom en geeft weer goede tips: pag 11-13.
ReactOS ReactOS: Een open-source-besturingssysteem, compatibel met Windows. Eind 2018 schreef Hans Lunsing in de SoftwareBus (2018-5) over Wine, een softwarepakket waarmee Windows-programma’s kunnen worden gedraaid in Linux.Dat is echter niet de enige toepassing van Wine. Zie pag. 14-17.
G'mic G’MIC: Greyc’s Magic for Image Computing. Een veelzijdige plug-in voor GIMP met oneindig veel mogelijkheden voor het bewerken van foto’s. Wessel Sijl vindt het een heel goede vervanging voor NIK. Een scala aan beschikbare filters maakt G’MIC heel aantrekkelijk: pag. 17-20.
Scratch Scratch (8): Een gelukkig Nieuwjaar! En zo is het ineens 2020.Niet terwijl ik dit schrijf, maar wel wanneer jullie dit lezen. Hoewel, misschien is het dan wel 2021 of nog later, maar in elk geval, in 2020 is onze SoftwareBus 2020-1 bezorgd.En daarvoor is dit artikel geschreven.

 

Categorieën