Inhoud SoftwareBus 2020-2

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat SwB 2020-2 Voorplaat en Voorwoord: In het voorwoord maakt Ton Valkenburgh duidelijk in welke situatie we ons als vereniging bevinden. De economieën storten in en het voortbestaan van CompUsers is verre van zeker. Verontrustend is het uitblijven van kandidaten voor de functies van voorzitter en secretaris; ook wordt er nog steeds een eindredacteur gevraagd.
Website CompUsers Algemene ledenvergadering: We beginnen dit nummer zoals gebruikelijk met verenigingsnieuws, te weten de agenda van de jaarlijkse algemene ledenvergadering, hoewel die voorlopig niet kan worden gehouden, en het algemene jaarverslag, zodat u zich in ieder geval een beeld kunt vormen van hoe de vereniging reilt en zeilt.
Blij met Linux? Blij met Linux?: Frans Tol schrijft: ‘Om bij het begin te beginnen: ik ben al vele jaren gebruiker van Windows: de eerste versie in mijn bezit was Windows 1.02, destijds geleverd bij een Philips :YES computer met (heel baanbrekend) twee stuks 3,5 inch floppy-drives, in 1988.’ Vervolgens vergelijkt hij zijn ervaringen met Windows en Linux met elkaar.
Colofon Colofon: Hier vindt u alles wat u zou willen weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, nabestellen van jaargangen, tarieven, en dergelijke.
Netvibes Netvibes! Goodvibes?: Hoe intelligent is een intelligent dashboard? Heb jij een ‘dashboard of things’ nodig? In dit artikel geeft André Reinink antwoord op die vraag. Netvibes gaat verder waar Joplin stopt: een uitgebreidere integratie met het Internet of Things.
Voorzitter gezocht Voorzitter gezocht: Wie, o wie, wil de kar gaan trekken?
HCC!kennisdag HCC!kennisdag in Houten: Op 7 maart 2020 hield HCC haar tweede Kennisdag in Expo Houten. Omdat op deze locatie gelijktijdig een Modelspoorbeurs werd gehouden, organiseerde HCC hier haar Kennisdagen. We hopen dat bezoekers van deze Modelspoorbeurs ook bij ons komen neuzen.
Linux anders Hoe anders is Linux?: Hans Lunsing weet zo’n beetje alles wat er te weten valt over Linux. Hij beweert dan ook dat onbekendheid met Linux veelal voortkomt uit onbekendheid met waar Linux anders in is. En dat weerhoudt volgens hem heel wat Windows-gebruikers ervan om Linux als mogelijk alternatief voor Windows te zien.
Clam AV Clam-antivirus: Ton Valkenburgh bespreekt de Linux-versie van Clam-antivirus, een open source-programma voor Unix. Er zijn overigens ook implementaties voor Windows, Mac OS X, BSD en Solaris.
iPhone 11 Fotografie met iPhone 11: Volgens Bert van Dijk, vrijwilliger HCC!apple, over de nieuwe iPhone 11: met de iPhone 11 en de twee iPhone 11 Pro-modellen is Apple weer helemaal terug aan de mobiele fotografie-top. De nieuwe nachtmodus wordt automatisch ingeschakeld als er te weinig licht is (er verschijnt dan linksboven een maantje) en dat geeft verbluffende resultaten. En met de groothoeklens krijg je veel meer op de foto en een mooi ruimtelijk effect.
Macrium Reflect 7 Review: Macrium Reflect 7: Frans Dijkhoff heeft al jaren ervaring met dit programma en is er heel tevreden over.
Met dit programma maak je een image van je harde schijf of ssd; deze image kun je op een later tijdstip terugplaatsen op je systeem. Ook is het mogelijk met dit programma back-ups te maken van je bestanden.
Landschap Smartphone of camera?: De laatste jaren is het gebruik van de smartphone enorm toegenomen. Fotograferen met de smartphone is heel leuk, heel makkelijk en je hebt hem altijd bij de hand. Maar er zijn situaties waarin een spiegelreflex (of systeemcamera) betere resultaten geeft. Isja Nederbragt licht dit toe.
LinkedIn LinkedIn: René Suiker, lid van het Platform WebOntwerp, heeft in het kader van aandacht voor sociale media inmiddels acht artikelen over Scratch op zijn naam staan. Hij is nu overgestapt op LinkedIn, DE netwerksite voor professioneel gebruik; ook gepensioneerden maken er volop gebruik van. Bijvoorbeeld om kennis en ervaring te delen. Dus echt iets voor veel van onze abonnees.
Secretaris gezocht Secretaris gezocht: Wie, o wie, wil het secretariaat vervullen?
Wikipedia Wikipedia: In zijn schrijfsels verwijst René Suiker nog wel eens naar Wikipedia. Maar wat is dat nou eigenlijk? De laatste keer dat hij de verwijzing gebruikte was in zijn artikel over LinkedIn. Zelf gebruikt hij Wikipedia met enige regelmaat. En hij beloofde al er een keer op terug te zullen komen als er nog niet eerder over geschreven was.
We want you Barre tijden ...: ‘Ja, het zijn barre tijden’, vindt Hugo Walg. Hij schrijft in dit artikel over een aantal uitvloeisels van onze hobby: veiligheid, inbraakgevoeligheid en gijzeling. Hij sluit af met een dringende oproep om u aan te melden als bestuurslid: voorzitter of secretaris. We hebben u nodig!

 

Categorieën