Inhoud SoftwareBus 2024-1

Een aantal artikelen is beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!
 

Voorplaat en Voorwoord: In dit nummer hebben we een nieuwe auteur: Henk Siewert, die (op ons verzoek, want we zaten toen nog heel krap in de kopij) meteen maar met twee artikelen meedoet. Overigens is hij geen onbekende voor degenen die al wat langer lid zijn van HCC. De voorplaat is gewijd aan zijn artikel over het analoog meten met de Raspberry Pi 5 (vanaf pag 5 te lezen).

Het voorwoord is geschreven door Isja Nederbragt, onze voorzitter a.i. Zij wenst ons alle goeds, stipt daarnaast een aantal actuele zaken aan, kijkt terug, maar ook naar het heden.

CompUfair op 3 feb 2024: René Suiker blikt vooruit aan de hand van informatie die Leen van Goeverden (coördinator bijeenkomsten) hem verschafte.
Analoog meten met de Raspberry Pi 5: In dit artikel wordt duidelijk dat analoog meten op de Pi niet mogelijk is zonder hulp van een Arduino. Henk Siewert legt uit hoe het zit.
Colofon: Hier vind je alles wat je hoort te weten over het op de website inzien van reeds verschenen bladen en over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
Hoe veilig is een wachtwoord?: We gebruiken natuurlijk allemaal een wachtwoord op onze pc of laptop. De vraag is echter of dat wachtwoord onze gegevens goed beschermt. Ton Valkenburgh weet er heel veel van en legt het nodige uit.
Scannen van oude negatieven en dia’s: Wessel Sijl weet er alles van en legt uit hoe je heel veel van je oude opnames kunt herstellen met de tegenwoordig beschikbare technieken.
Programmeren met Linux: In zijn intro zegt Henk Siewert: De reden dat computeraars overstappen naar Linux zijn onder meer de uitgebreide programmeermogelijkheden. Van programma’s op de computer zelf tot het communiceren met de Raspberry Pico en Arduino’s. In dit artikel zien we wat daarvoor nodig en beschikbaar is.
POLY-D: Een bijdrage van Rien Parhan. ‘Modulaire synthesizers zijn nog steeds IN’, zegt hij en hij vervolgt met o.m.: ‘Toen men in de jaren 60 steeds verder kwam met de kennis over geluid waren de apparaten vooral erg duur, groot en moeizaam te bedienen. Zie pag. 19.
(OMV) Open Media Vault: ‘Een tweede kans voor gepensioneerde hardware’. Een artikel van Ger Stok over het in gebruik nemen van een wat oudere machine (max. 12 jaar) als NAS (network Attached Storage: een opslagmedium dat op het netwerk aangesloten is en gebruikmaakt van het TCP/IP-protocol voor dataoverdracht. NAS-apparaten zijn in feite volwaardige fileservers.
Scratch (21): Op verschillende plaatsen werkt de jeugd met Scratch. Dus, neem volgende keer eens (klein)kinderen mee naar de CompUfair en stuur ze langs om met Scratch kennis te maken. Een artikel van René Suiker.
PlatformIO: Een artikel van André Reinink over programmeren. Hij vraagt zich af: Chaotische ontwikkelomgeving of een geniale oplossing voor overzichtelijk programmeren? De aanwijzingen en adviezen zijn helder.
Categorieën