Inhoud SoftwareBus 2024-2

Een aantal artikelen is beschikbaar als pdf bestand. Klik op de link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!
 

Voorplaat en Voorwoord: Het voorwoord is geschreven door Ton Valkenburgh, onze penningmeester. Hij licht ons in over belangrijke ontwikkelingen in de samenwerking die tussen HCC en CompUsers verder wordt ingevoerd. Die ontwikkelingen gaan helaas erg traag omdat afstemming op elkaar heel belangrijk is, en dat kost tijd.
CompUfair op 3 feb 2024: René Suiker blikt terug op deze volgens hem zeer geslaagde bijeenkomst, een mening die velen met hem delen.
Microsoft CoPilot: Deze bijdrage van Bert van Dijk beschrijft de Microsoft-App CoPilot. Met de gratis GPT4-chatbot en DALL-E3 heb je toegang tot de nieuwste GPT 4.0 versie van Open AI.
USB-kaartlezer aansluiten op oude pc: Hans Vosman wilde een al wat oudere HP-computer nog een nuttige functie geven. Deze pc was voorzien van een i5-4570 die nog lag te verstoffen omdat die voor hem onvoldoende uitbreidingsmogelijkheden te bieden had. Dus zocht hij mogelijkheden om zijn doel te bereiken, en die vond en beschrijft hij.
Colofon: Hier vind je alles wat je hoort te weten over het op de website inzien van reeds verschenen bladen en over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
HCC!kennisdag op 30 maart 2024: De HCC!Kennisdag wordt traditiegetrouw gehouden in de Expo Houten, zo ook de eerstvolgende, die op 30 maart plaatsvindt. René Suiker kijkt vooruit.
Beveiligingscamera(‘s) installeren: Een bijdrage van Erhard Braas met nuttige aanwijzingen en tips over belangrijke keuzes, van waarde voor het installeren van deze apparatuur.
Behringer Neutron: De Neutron is een semi-modulaire synthesizer. Dergelijke synthesizers zijn erg populair; te koop in vele uitvoeringen en uiteenlopende prijsklassen. De Neutron is een veelzijdig instrument en overzichtelijk te bedienen. Een informatieve bijdrage van Rien Parhan.
Kleurzweem op de CompUfair: Fotograaf Isja Nederbragt: ‘Het is misschien niet iedereen opgevallen, maar de CompUfair werd gehouden in een ‘kleurzweem’. De Colenberghzaal was gehuld in blauw. Goed te zien op de foto’s. Mooie kleur, sfeervol. Voor een fotograaf is het een ramp.’ Een leerzame verhandeling over kleurenleer.
WebOntwerp voor Beginners: In het vorig nummer ging René verder met waar hij gebleven was, en schrijft hij nu meteen deel 3, zodat het Platform WebOntwerp ook nu weer kopij levert.
Meten en sturen met Arduino: Henk Siewert schrijft graag over de toepassing van techniek: ‘Microcontrollerbordjes als de Arduino zijn ideaal om allerlei sensoren uit te lezen en aan te sturen. Ik maak graag gebruik van de app Processing.’
Zorin OS 17: In SoftwareBus 2018-3 schreef André Reinink over (lichtgewicht) Linux-distributies waar je misschien niet zo snel aan denkt of naar kijkt. Een van die distributies was Zorin, gebaseerd op Ubuntu. Het team van Zorin heeft een flink aantal veranderingen en verbeteringen ingevoerd. Inmiddels is versie 17 beschikbaar in drie uitvoeringen.
JjazzLab: Een review door Rien Parhan van het gratis alternatief voor ‘Band in a box’. Dit programma, een op MIDI gebaseerde applicatie, genereert automatisch achtergrondtracks (muzikale begeleiding). JjazzLab is een open source-programma dat door duizenden mensen in de wereld wordt gebruikt. Het programma is gratis en heeft geen beperkingen.
Scannen van oude negatieven en dia’s (2): Tijdens de onlangs gehouden CompUfair in De Bilt, op 3 februari 2024, heeft Wessel Sijl aan de tafel van het Platform DigiFoto het digitaliseren van oude negatieven en dia's gedemonstreerd. Daarvoor was verrassend veel belangstelling, en er is de nodige kennis uitgewisseld.
Categorieën