RawTherapee

Versie

5.2

Samenvatting

RawTherapee is een (Nederlandstalig) programma om foto’s met een raw-formaat van vrijwel alle camera’s te openen en te bewerken. Ook de bestandsformaten jpg, png en tiff kunnen worden bewerkt. Het programma is te gebruiken als een raw-convertor voor o.a. Gimp, dat zelf raw-bestanden niet kan verwerken. Bestanden die zijn geopend (en bewerkt) kunnen naar een fotobewerkingsprogramma worden geëxporteerd met keuze uit de formaten jpg, png en tiff. Het programma waarheen standaard wordt geëxporteerd is in te stellen (in ‘Voorkeuren’).

De mogelijkheden om foto’s te bewerken zijn heel uitgebreid en gericht op het optimaliseren / ‘ontwikkelen’ van een foto wat betreft belichting, contrast, kleur, etc. Die mogelijkheden zijn zó uitgebreid dat een beginnend fotobewerker soms moeite zal hebben om een keus daaruit te maken. Batchverwerking is mogelijk. RawTherapee werkt niet met lagen. Selecties maken van een deel van de foto is niet mogelijk. Printen vanuit RawTherapee is niet mogelijk.

Een uitgebreide en goede handleiding (RawPedia) is in het Engels beschikbaar. Daarin is ook veel achtergrondinformatie opgenomen, almede een advies over hoe te starten met fotobewerken, in welke volgorde de diverse handelingen uit te voeren en, vooral ook, het waarom ervan.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))